Mielinė pynutė su medumi
New Africa | Shutterstock.com
Labai skani, puri ir saikingai saldi pynutė, kuri puikiai tiks pusryčiams. Šias pynutes, vadinamas chala, žydai kepa Šabui ir kitoms šventėms. Per Šabą ant stalo dedamos dvi chalos, būtent todėl daugumoje receptų nurodomi ingredientai dviems pynutėms.
Jums reikės:
- 1 kg miltų;
- 600 ml šilto vandens;
- 3 kiaušinių;
- 170 g medaus;
- 1 šaukšto sausų mielių arba apie 30 g šviežių;
- 4 šaukštų aliejaus;
- 1 šaukšto druskos;
- apibarstymui: aguonų, sezamo sėklų, cukraus (nebūtina).
Gaminimas:
- Mieles sumaišykite su šiltu (bet ne karštu!) vandeniu.
- Įmaišykite medų, aliejų, 2 kiaušinius ir druską. Kelias minutes palaukite, kol suveiks mielės.
- Dalimis įsijokite miltus ir kaskart permaišykite, o po to pradėkite minkyti.
- Miltų reikia berti ir minkyti iki kol tešla bus elastinga, nelipni.
- Uždenkite drėgnu, švariu rankšluostėliu ir palikite kilti 1,5 val. iki kol tešla pakils dvigubai.
- Tešlai pakilus ją padalinkite į dvi dalis. Perminkykite ant miltuoto stalo.
- Kiekvieną tešlos dalį padalinkite dar į tris arba keturias dalis. Iš jų suformuokite volelius. Iš 3 arba 4 volelių supinkite „kasas“.
- Pynutes galima palikti tokias, pailgas arba suimti galiukus ir padaryti apvalų pyragą.
- Pynutes sudėkite ant riebalais pateptos ar kepimo popieriumi išklotos skardos. Vėl pridenkite rankšluosčiu ir palikite kilti dar 1 val.
- Pynutėms vėl pakilus jas patepkite vienu likusiu išplaktu kiaušiniu. Jeigu norite, apiberkite sezamo sėklomis, aguonomis, cukrumi.
- Pynutes kepkite iki 190°C įkaitintoje orkaitėje apie 40 min. iki kol bus auksinės spalvos.
- Iškepimą taip pat galima patikrinti pabarbenus į pynutės dugną - turi sklisti duslus garsas.
- Pynutes truputį atvėsinkite ir pjaustykite.