Naminės kūdikių tyrelės ir košelės (4)

Namuose paruoštos kūdikių tyrelės geras pasirinkimas, nes būsite tikri dėl jų sudėties, o pagaminti jas tikrai nesudėtinga ir ilgai netrunka.
Kada pradėti ir kada baigti primaitinimą tyrelėmis?
Prieš pradėdami primaitinimą, pasidomėkite pagrindinėmis primaitinimo kietu maistu taisyklėmis, įvertinkite, ar jūsų kūdikis jau pasiruošęs pereiti prie „kieto“ maisto.
Taip pat reikia prisiminti, kad tyrelės ir košės nėra vienintelis maisto patiekimo būdas pradėjus primaitinimą: pasaulyje, o taip pat ir Lietuvoje, populiarėja kūdikio primaitinimo gabaliukais metodas (baby-led-weaning), kuris turi savų privalumų lyginant su tyrelėmis. ir košelėmis
Taip pat svarbu pažymėti, kad tyrelėmis rekomenduojama maitinti ne ilgiau kaip iki 9-10 mėnesių, kitaip kūdikis vėliau gali turėti mitybos problemų, sunkumų valgant normalų maistą.
Produktai kūdikio tyrelėms ir košelėms pagal amžių
Produktų kūdikio primaitinimui pasirinkimas priklauso nuo vaiko amžiaus, nuo sezoniškumo, maisto produktų prieinamumo, o taip pat nuo kultūros bei šeimos įpročių. Pavyzdžiui, Indijoje pirmasis kūdikių maistas dažniausiai yra lęšių sriuba – nuoviras, pagardintas ciberžole, kuminu, kvapiąja ferula ir kitais prieskoniais.
Lietuvoje dažniausiai rekomenduojama pradėti primaitinti nuo šakninių daržovių (morkų, bulvių, pastarnoko) arba grūdinių kultūrų (ryžių, avižių, grikių), mėsą, kiaušinius ir pieno produktus įvedant kiek vėliau.
Vaiko amžiui tinkamus ir gerai toleruojamus produktus derinkite tarpusavyje – pavyzdžiui, triušieną galite patroškinti su pastarnokais, moliūgą su obuoliu, brokolius sumaišyti su aliejumi pagardintais grikiais ir panašiai.
Kaip gaminti namines tyreles kūdikiams?
Maisto produktų pasirinkimas
Pradedant primaitinimą kūdikis suvalgo labai nedidelį kiekį maisto, todėl svarbu, kad jis būtų kuo kokybiškesnis, saugesnis ir turėtų kuo didesnę mitybinę vertę.
Pageidautina rinktis sezonines, vietines, mūsų krašte augančias, ekologiškas daržoves, vaisius, grūdines kultūras; šviežią, nešaldytą, kokybiškais ir natūraliais pašarais šertų gyvulių ir paukščių mėsą; šviežius, bet būtinai tik pasterizuotus pieno produktus; laisvai laikomų vištų kiaušinius.
Jokiu būdu negalima naudoti apipuvusių, apipelijusių maisto produktų. Negalima, pavyzdžiui, nupjauti apipelijusio daržovės kampo ir naudoti likusią „sveikąją“ dalį - pelėsio siūleliai arba sporos dažniausiai jau yra išplitę visoje daržovėje tik dar ne visur matomi plika akimi.
Maisto produktų paruošimas
Pasirinktus maisto produktus reikia dėmesingai nuplauti, nulupti žievę ar odelę, pašalinti kauliukus ar sėklalizdžius su sėklomis.
Pradedant primaitinimą visus produktus (ne tik daržoves, košes, bet ir kietesnius vaisius, pavyzdžiui, obuolius, kriaušes) reikėtų virti nedideliame kiekyje vandens arba garuose iki kol suminkštės bet nepervirs, t.y. kol galėsite lengvai persmeigti šakute ar peiliu.
Galima taip pat rinktis ir kepimo orkaitėje ar troškinimo būdus (taip paruoštas maistas būna sodresnio skonio, nei virtas).
Vanduo maisto paruošimui
Labai svarbu, kad kūdikio maistui naudojamas vanduo būtų švarus ir saugus. Lietuvoje gyventojams yra tiekiamas tik požeminis gręžinių vanduo, todėl jo kokybė yra labai gera (išskyrus Šiaurės Vakarų Lietuvos dalį, kur vandenyje yra padidėjęs fluoridų kiekis, tačiau ten vanduo papildomai valomas).
Jeigu gėrimui ir valgio ruošimui naudojate šulinio vandenį, jį rekomenduojama išsitirti. Lietuvoje šulinių vandens tyrimai nėščiosioms ir šeimoms, auginančios kūdikius iki 6 mėnesių amžiaus, yra atliekami nemokamai.
Norint, kad būtų atliktas nemokamas šulinio vandens tyrimas, reikėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją, kuris, savo ruožtu, turi pateikti pranešimą Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui, pasirūpinsiančiam vandens ištyrimu.
Tyrelių sutrynimas ir konsistencija pagal amžių
Termiškai apdorotus produktus į tyrelę galima sutrinti maisto smulkintuvu arba per sietelį. Jeigu reikia, tyrelę trynimo metu arba jau sutrynus galima šiek tiek atskiesti vandeniu, kuriame virė arba buvo garinami tyrelei naudojami produktai.
Tyrelę taip pat galima pagal poreikį atskiesti mamos pienu arba pieno mišiniu. Paruoštą tyrelę nuo pat primaitinimo pradžios galima papildyti keliais lašeliais kokybiško alyvuogių ar kokoso aliejaus, įdėti truputį sviesto.
Kaip minėta, jau nuo 6 mėnesių amžiaus kūdikis gali kai kuriuos produktus valgyti gabaliukais (netrintus), tad iki vienalytės konsistencijos maistą reikėtų trinti tik pačioje primaitinimo pradžioje, pirmąjį mėnesį.
Tačiau primaitinimas tyrelėmis nėra jokia būtinybė: yra kūdikių, kuriems trintas maistas (ar atskiri produktai) apskritai nepatinka.
Net jei kūdikiui trintas maistas patinka, tęsiant primaitinimą maiste turi likti vis daugiau ir didesnių nesutrintų maisto kąsnelių, kad vaikas išmoktų kramtyti, priprastų prie maisto gabaliukų pojūčio burnoje, lavintų smulkiąją motoriką imdamas maisto gabaliukus pirštais.
Maksimalus maisto sutrynimas:
- 6-7 mėn. skystesnė, vienalytės konsistencijos piurė (tyrelė).
- 7-8 mėn. su gumuliukais, ne iki galo sutrinta, galima trinti šakute. Būtina pasiūlyti netrintų maisto gabaliukų, kuriuos galima suimti rankomis.
- 8-12 mėn. gali būti vos patrintas arba nedideliais gabaliukais pjaustytas, kapotas maistas, pirštais lengvai sugriebiami gabaliukai.
- nuo 12 mėn. vaikas valgo tai, ką ir kiti šeimos nariai.
Kaip ilgesniam laikui šaldyti ir atšildyti namines tyreles?
Šviežiai paruoštą tyrelę, kurios kūdikis nesuvalgė, galite laikyti sandariame indelyje, šaldytuve iki 2-3 dienų.
Jeigu norite, galite vienu kartu sutrinti daugiau tyrelės ir jos perteklių užšaldyti. Šaldymas yra pats saugiausias ir daugiausiai mitybinės vertės išsaugantis maisto saugojimo būdas.
Šaldymui naudokite tik specialius, šaldymui tinkančius stiklinius arba plastikinius indelius. Geriausia rinktis nedidelius, vienos ar dviejų porcijų indelius.
Kūdikių tyrelę labai patogu šaldyti ledukų formelėje. Padalinkite tyrelę į švarią ledukų formelę, užšaldykite šaldymo kameroje, o tuomet tyrelės ledukus perdėkite į šaldymo maišelį ar dėžutę, taip jie šaldiklyje užims mažiau vietos.
Jeigu tyrelė skystinama prieš tai užšaldytu ir atšildytu mamos pienu, jos nebus galima užšaldyti, nes mamos pieno negalma šaldyti pakartotinai.
Šaldyta tyrelė, laikoma pastovioje temperatūroje šaldiklyje yra geriausia 3-4 mėn., tačiau tinkama vartoti iki 6 mėn.
Tyrelės atšildymas:
- Šaldytuve. Reikiamą tyrelės kiekį iš šaldiklio perkelkite į šaldytuvą (jeigu tai „palaidi“ kubeliai, juos sudėkite į sandarų indelį su dangteliu, kad atšiltų jame) ir palikite lėtai atitirpti 10-12 val.
- Karštame vandenyje. Uždengtą indelį su šaldyta tyrele ar šaldytais tyrelės kubeliais pamerkite į indą su karštu vandeniu (ant viršaus uždėkite stiklainį ar pan., kad indelis su tyrele panirtų po vandeniu) ir palaikykite 10-20 min.
- Mikrobangų krosnelėje. Būtinai naudokite tik šildymui mikrobangų krosnelėje tinkančius indus (saugiausia naudoti stiklinius)! Į indą dėkite šaldytą tyrelę, uždenkite dangčiu (jeigu indas turi dangtį) ir pasirinkę atšildymo (angl. defrost) režimą šildykite 10-15 sekundžių, tuomet tyrelę dėmesingai permaišykite, jeigu reikia šildykite dar 10-15 sekundžių ir vėl permaišykite. Maistas mikrobangų krosnelėje šyla ir atitirpsta nevienodai, todėl svarbu periodiškai permaišyti.
Atšildytą (nesvarbu kuriuo būdu) tyrelę reikėtų suvartoti per 1-2 dienas.
Ar visoms košės su jautiena / veršiena, na tokia rimtesne mėsa išeina kitokios konsistencijos, tirštesnės? Maniškiui niekiap neįkiši. Su vištiena / kalakutiena valgo puikiai, nes susimaišo gerai su daržoviene ir nesijaučia. Bandžiau mažiau dėti, bet ir tai dedu iki 30 g, mažiausios rekomenduojamos normos. Beveik viskas į šiukšliadėžę keliauja...