Prancūziška obuolių tarta
Autorius: tevu-darzelis.lt,
Publikuota: 2025-10-07
Juefrateam | Shutterstock.com
Prancūziška obuolių tarta (pranc. tarte aux pommes) - labai dailus, elegantiškas, klasikinis obuolių pyragas. Prancūziška obuolių tarta gali būti kepama su prabangiu ir sodraus skonio migdolų kremu (pranc. frangipane), tačiau „naminiams“ variantams dažniau naudojama obuolių tyrė - su ja pyragas pavyks tikrai ne prastesnis, o „susisuksite“ gerokai greičiau.
Pracūziškai obuolių tartai jums reikės:
Tešlai:
- 250 g miltų;
- 120 g šalto sviesto;
- 80 g cukraus pudros;
- 1 kiaušinio
- žiupsnelio druskos;
- gali reikėti: 1-2 šaukštų šalto vandens.
Obuolių sluoksniui:
- 4-5 obuolių (geriau rūgštesnių);
- 2 šaukštų cukraus;
- 2 šaukštų sviesto.
Obuolių tyrei:
- 2 obuolių;
- 1 šaukšto cukraus;
- 1 šaukšto sviesto
- trupučio citrinos sulčių;
- pagal skonį cinamono (nebūtina).
Patarimas: galite naudoti ir kitą turimą obuolių tyrę, jos reikėtų 5-6 šaukštų.
Pyrago aptepimui:
- 2 šaukštų abrikosų džemo (nebūtina).

Juefrateam | Shutterstock.com
Prancūziškos obuolių tartos gaminimas:
- Obuolių tyrės paruošimas. Obuolius nulupkite, supjaustykite nedideliais kubeliais, troškinkite su sviestu, cukrumi ir citrinos sultimis, kol suminkštės. Pagardinkite cinamonu.
- Sutirštėjusią masę sutrinkite iki vientisos tyrės ir atidėkite, kad atvėstų.
- Tešlos paruošimas. Sumaišykite miltus, cukraus pudrą ir druską.
- Šaltą sviestą supjaustykite kubeliais ir pirštais trinkite su miltais iki kol masė primins trupinius.
- Įmaišykite kiaušinį ir, jei reikia, šiek tiek vandens, kad susiminkytų vienalytė tešla. Neperminkykite.
- Suformuokite rutulį, suvyniokite į plėvelę ir laikykite šaldytuve bent 30 min. (galima ir ilgiau, apie valandą ar pernakt).
- „Pailsėjusią“ tešlą iškočiokite ir ja išklokite 24 cm tartos formą, suformuodami kraštelius. Dugną pabadykite šakute.
- Obuolių paruošimas. Obuolius nulupkite, pašalinkite sėklalizdžius ir supjaustykite plonomis riekelėmis.
- Pyrago surinkimas. Ant tešlos krepšelio paskleiskite obuolių tyrę. Ant viršaus išdėliokite obuolių riekeles. Pyrago viršų aptepkite ištirpintu sviestu, pabarstykite cukrumi.
- Pyrago kepimas. Kepkite iki 190 °C įkaitintoje orkaitėje apie 40 min., kol obuoliai bus auksinės spalvos.
- Pyrago patiekimas. Dar karštą pyragą aptepkite abrikosų džemu. Pyragą atvėsinkite ir tiekite.





