Obuolių pyragas su morengo kepure
Autorius: tevu-darzelis.lt,
Publikuota: 2025-10-10
Anastasia Belyakova | Shutterstock.com
Šį obuolių pyragą būtų galima pavadinti pačiu tikriausiu tortu - skirtingi jo sluoksniai puikiai sudera ir susijungia į gražų, aromatingą ir labai skanų desertą.
Obuolių pyragui su morengo kepure Jums reikės:
Trapios tešlos krepšeliui:
- 120 g sviesto (kambario temperatūros);
- 80 g cukraus;
- 1 šaukštelio vanilinio cukraus (nebūtina)
- 2 kiaušinių trynių (baltymai bus reikalingi morengui);
- 180 g miltų;
- 1 šaukštelio kepimo miltelių;
- žiupsnelio druskos.
Obuolių įdarui:
- 4-5 obuolių (geriau rūgštesnių ir tvirtesnių);
- 2 šaukštų (arba pagal skonį) cukraus;
- 1 šaukštelio citrinos sulčių;
- 1 šaukštelio cinamono (galima nedėti arba naudoti ir daugiau įvairių prieskonių, pavyzdžiui, gvazdikėlius, kardamoną, imbierą, meduolių prieskonių mišinius);
- 1 šaukšto krakmolo (reikės, jei obuoliai labai sultingi).
Morengui:
- 2 kiaušinių baltymų (kambario temperatūros);
- 100 g cukraus;
- žiupsnelio druskos;
- truputį (0,5 šaukštelio arba net mažiau) citrinos sulčių arba žiupsnelio citrinų rūgšties (kad morengas būtų stabilesnis, tvirtesnis).

Obuolių pyrago su morengo kepure paruošimas:
- Tešlos paruošimas. Sviestą išplakite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki purios, baltos masės.
- Įmaišykite kiaušinių trynius.
- Įsijokite miltus, kepimo miltelius ir žiupsnelį druskos.
- Suminkykite tešlą. Ji turi būti minkšta, šiek tiek lipni, neperminkykite.
- Iš tešlos suformuokite rutulį, suvyniokite į maistinę plėvelę ir įdėkite į šaldytuvą apie 30 min.
- Obuolių įdaro paruošimas. Obuolius nulupkite, pašalinkite sėklalizdžius ir supjaustykite kubeliais ar riekelėmis.
- Obuolius sudėkite į nesvylantį puodą, berkite cukrų, pilkite citrinos sulčių ir pagardinkite cinamonu ir kitais prieskoniais (jei naudojate).
- Pamaišydami troškinkite 5-7 min. iki kol šiek tiek suminkštės.
- Jei obuoliai labai sultingi ir įdaras gaunasi labai vandeningas, įberkite krakmolo, kad masė sutirštėtų, „susirištų“.
- Atidėkite, kad atvėstų.
- Tešlos krepšelio kepimas. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C.
- Šaldytuve „pailsėjusią“ tešlą iškočiokite ir ja išklokite 24 cm skersmens formą, suformuodami kraštelius.
- Subadykite dugną šakute.
- Kepkite apie 10 min. iki kol bus švelniai auksinės spalvos. Jeigu patinka kiek kietesnis ir traškesnis pagrindas, galite pakepti ilgiau, iki kol bus švelniai rusvos spalvos.
- Pyrago su įdaru kepimas. Ant apkepusio tešlos krepšelio sudėkite obuolių įdarą.
- Kepkite dar 15 min.
- Morengo paruošimas ir paskutinis pyrago kepimas. Orkaitės temperatūrą sumažinkite iki 160 °C.
- Baltymus išplakite su žiupsneliu druskos iki kol vos suputos.
- Po truputį, vis plakant, berkite cukrų ir plakite kol gausis blizgus, standus morengas.
- Pačioje plakimo pabaigoje įmaišykite citrinų sultis arba citrinos rūgštį ir perplakite. Tik svarbu jų nepadauginti, nes kitaip morenagas bus tąsus.
- Ant karšto pyrago tolygiai paskirstykite morengą. Galima išpurkšti konditeriniu švirkštu arba tiesiog šaukštu paformuoti bangeles ar viršūnėles.
- Kepkite dar apie 10 min. 160 °C temperatūroje, kol morengas švelniai parus.
- Pyrago patiekimas. Paruoštą pyragą visiškai atvėsinkite, kad obuolių įdaras ir morengas sutvirtėtų ir geriau laikytų formą.





