TOP5 maisto produktai vaikų sveikatai

arbata citrina medus imbieras New Africa | Shutterstock.com

Norėdami sustiprinti vaikų sveikatą ir apsisaugoti nuo ligų tėvai dažniausiai teikia prioritetą natūralioms piemonėms: medui, česnakams, citrinoms, imbierui... Kokie sveikatinantys maisto produktai yra patys populiariausi ir ar jie tikrai tokie naudingi?

Medaus nauda vaikų sveikatai

Medaus pagrindą sudaro fruktozė ir gliukozė bei vanduo, tačiau jis vertinamas dėl mineralinių medžiagų (geležies, kalio, kalcio, magnio, natrio ir kt.), vitamino C, B grupės ir kitų vitaminų. Jame taip pat yra kitų medžiagų, užtikrinančių antibakterines, uždegimą mažinančias, antioksidacines, nuo virusų ir grybelių apsaugančias medaus savybes.

Kaip vartoti medų? Kad medus neparastų savo naudingųjų savybių nemaišykite jo į karštą arbatą ar kitą karštą skystį! Geriau duokite vaikui suvalgyti šaukštelį medaus ar medumi paskaninkite drungną arbatą, jogurtą ar kiek atvėsusią rytinę košę.

Ką sako moksliniai tyrimai? Moksliniai tyrimai patvirtina, kad medus yra naudinga gydymo ir sveikatinimo priemonė.

Kada medaus galima duoti vaikams? Reikėtų žinoti, kad medus nerekomenduojama duoti vaikams iki 1-erių (kartais siūloma palaukti iki 2-ejų) metų amžiaus dėl botulizmo rizikos.

Česnako nauda vaikų sveikatai

Česnakas, kaip prieskoninis ir vaistinis augalas, buvo žinomas ir naudojamas jau Senovės Egipte. Yra žinoma, kad česnake yra mangano, seleno, vitamino C, B grupės vitaminų ir kitų naudingų mikroelementų. Česnakas liaudies medicinoje yra naudojamas kaip universali apsaugos priemonė ir vaistas nuo įvairiausių bakterijų, virusų, grybelių. Manoma, kad jis pagerina širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą ir sumažina vėžio riziką.

Kaip vartoti česnaką? Manoma, kad vertingiausia česnakuose esanti medžiaga yra alicinas. Ji susidaro tik mechaniškai veikiant (t.y. pjaustant, traiškant) šviežią česnaką ir išlieka aktyvi trumpą laiką, todėl rekomenduojama vartoti šviežią, susmulkintą, termiškai neapdorotą česnaką.

Ką sako mokslas? Moksliniai tyrimai patvirtina, kad alicinas veikia kaip antibiotikas, naikina grybelius, padeda sumažinti kraujo spaudimą ir turi kitų naudingų savybių.

Kada česnako galima duoti vaikams? Šviežią česnaką paprastai rekomenduojama duoti vaikams tik nuo iki 1-erių metų amžiaus. Česnaku saikingai pagardinti termiškai apdorojamus patiekalus galima ir anksčiau, česnakas tuomet nebus toks naudingas, tačiau vaikas pripras prie jo skonio ir aromato, vėliau geriau toleruos šviežią česnaką.

Imbiero nauda vaikų sveikatai

Imbieras yra kilęs iš Indijos ir Pietryčių Azijos, tačiau plačiai auginamas Japonijoje, Kinijoje, Vietmane, o taip pat Vakarų Afrikos ir Pietų Amerikos valstybėse. Imbiero šaknyje yra įvairių mineralinių medžiagų (magnio, fosforo, kalcio, natrio, geležies ir kt.), daug vitamino C, vitamino A ir B grupės vitaminų. Imbieras tradiciškai vartojamas gydant uždegimus, peršalimo ligas, virškinimo sutrikimus, slopinant pykinimą.

Kaip vartoti imbierą? Šviežią imbierą galima įmaišyti į žaliuosius kokteilius, juo pagardinti salotų padažus. Jeigu kamuoja pykinimas, galima kramtyti šviežio imbiero riekeles. Imbieras naudingas ir termiškai apdorotas, todėl šviežiu arba džiovintu ir sumaltu imbieru galima gardinti įvairius patiekalus, užplikyti imbiero arbatą.

Ką sako mokslas? Pastaraisiais metais buvo atlikta nemažai mokslinių tyrimų, patvirtinančių imbiero naudą sveikatai.

Kada imbiero galima duoti vaikams? Imbiero, kaip ir kitų ryškesnio skonio prieskonių, įvedimas į kūdikio mitybą yra labiau kultūrinis dalykas. Paprastai prieskoniai, vartojami saikingai, kūdikiui nekenkia, tad jei tik kūdikis priima imbierą, galite jį saikingai naudoti.

Citrusinių vaisių nauda vaikų sveikatai

Citrusiniai vaisiai labiausiai giriami dėl jų sudėtyje esančio vitamino C, tačiau reikėtų žinoti, kad pakankamai daug šio vitamino yra ir pomidoruose, braškėse, svogūnuose, įvairiuose kopūstuose, špinatuose ir kitose žalialapėse daržovėse. Citrusiniai vaisiai taip pat yra geras B grupės vitaminų, mineralų (kalio, magnio, fosforo ir kt.), ląstelienos šaltinis.

Kaip vartoti citrusinius vaisius? Citrusinius (ar bet kuriuos kitus vaisius) geriausia valgyti šviežius, tačiau saikingai dėl juose esančio cukraus. Vaikams galima duoti ir citrusinių vaisių sulčių, tačiau jos turėtų būti natūralios, šviežiai spaustos ir jas reikėtų traktuoti ne kaip skystį troškuliui numalšinti, o kaip užkandį.

Ką sako mokslas? Yra žinoma, kad vitaminas C padeda užtikrinti normalią imuninės sistemos funkciją.

Kada citrusinių vaisių galima duoti vaikams? Citrusinius vaisius (taip pat ir jų sultis) įprastai rekomenduojama duoti nuo 2-ejų metų amžiaus.

Raugintų maisto produktų nauda vaikų sveikatai

Raugintos daržovės, rauginti pieno produktai, duona su raugu buvo įprasti mūsų seneliams, o dabar ir vėl išgyvena tikrą renesansą! Raugintas maistas išpopuliarėjo ir tapo labai vertinamas dėl jame esančių gerųjų bakterijų, vitaminų ir mineralinių medžiagų gausos bei lengvesnio virškinimo.

Kaip vartoti raugintus maisto produktus? Raugintus maisto produktus geriausia vartoti jų papildomai termiškai neapdorojant. Pavyzdžiui, raugintas daržoves galima patiekti, kaip garnyrą. Vaikams tikriausiai labiausiai patiks šviežiomis uogomis paskanintas jogurtas arba su jogurtu, varške ar kefyru suplaktas glotnutis.

Ką sako mokslas? Vis daugiau mokslinių tyrimų pabrėžia sveikos žarnyno mikrobiotos ir gerai funkciojančios imuninės sistemos sąsajas. Rauginti produktai yra ypatingai naudingi žarnyno mikrobiotai.

Kada raugintų maisto produktų galima duoti vaikams? Natūralų jogurtą, kefyrą ir nedidelius kiekius varškės ar sūrio galima į vaiko racioną įvesti apie 7-10 vaiko gyvenimo mėnesį. Raugintas dažoves įprastai rekomenduojama duoti nuo 2-ejų metų amžiaus.

Susiję straipsniai

Kokios didžiausios vaikų mitybos klaidos?

Vieni besilaukdami pasvajoja, kaip sveikai maitins ir kokius rinksis produktus, kiti apie tai susimąsto kūdikiui pradėjus valgyti kietą maistą.

Ilka ir Andrius: „Keisi džinsus ar gyvenimo būdą?“

„Kai pradėjome būti drauge, iškart buvo aišku, kad mes norime būti kartu ilgą laiką, mes norim tuoktis.“ Deja, Lietuvoje barjerų įveikti nepavyko.

Ką valgyti pusryčiams? Tinkamiausių produktų TOP8

Labai svarbu, kad pusryčiai būtų sveiki, maistingi ir sotūs, tad kokius produktus rinktis?