Klasikinis obuolių pyragas su ledais

Klasikinis obuolių pyragas su ledais Tatiana Volgutova | Shutterstock.com

Klasikinis, naminis obuolių pyragas – mėgstamas desertas bet kuriuo metų laiku. Tikras karalius. Taip galėtume jį apibūdinti. Jis visada mūsų, desertų mėgėjų, saldėsių sąrašo viršuje, tiesa? Obuolių rūgštelė puikiai susilieja su tešlos saldumu ir viliojamai kvapiu cinamonu. Tokia skonio pusiausvyra, kurią dar labiau patobulinti gali tik ledų pusnis ant viršaus. Saldus, šiltas obuolių pyrago gabalėlis ir vaniliniai ledai... Tradicinis, bet vis tiek nepaprastai ypatingas skonis. 

Klasikinis obuolių pyragas ir ledaiTatiana Volgutova | Shutterstock.com

Kas gali pasakyti „ne“ obuolių pyragui? Juolab kai nieko plati ar minkyti nereikia: šaldymo kameroje dažnai turime sluoksniuotos tešlos lapelių.

Klasikinis, paprastas, greitai paruošiamas... tobulas. Vos išėmus iš orkaitės pasklinda saldus cinamono aromatas. Rodos, nesulauksi, kada galėsi atsipjauti tą gabalėlį: imtum ir valgytum iš karto, nesupjaustytą, nors skaniausias – kiek atvėsęs. Ir, žinoma, su kepure – geriausia – vanilinių ledų.

Paruošimo laikas: 20–30 min.

Kepimo laikas: 45–50 min.

Išeiga: ~6 porcijos

Ingredientai

  • Bemielę slioksniuotą tešlą ruošiame ~23–24 cm kepimo formai (padalijame į 2 dalis)
  • 115 g + 1 valgomasis šaukštas sviesto
  • 3 valgomieji šaukštai miltų (apie 23 g)
  • 60 ml vandens
  • 100 g cukraus
  • 100 g rudojo cukraus
  • 1 arbatinis šaukštelis cinamono
  • 1 arbatinis šaukštelis vanilės ekstrakto
  • 3 dideli nulupti ir skiltelėmis supjaustyti obuoliai

Ką reikėtų žinoti iš anksto?

  • Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.
  • Paruoškite apatinę obuolių pyrago dalį: paskirstykite sluoksniuotą bemielę arba kitos rūšies pyrago tešlą formoje, uždenkite ir dėkite į šaldytuvą.

Gaminame

  • Keptuvėje arba didesniame puode ant vidutinės ugnies ištirpinkite sviestą.
  • Į jį sudėkite miltus, vandenį, cukrų, cinamoną ir vanilės ekstraktą. Gerai išmaišykite iki vientisos masės. 
  • Tuomet sudėkite obuolius, kartais pamaišydami, leiskite jiems pavirti ant lėtos ugnies apie 5–10 minučių, kad paskleistų aromatą.
  • Nedideliame puode, atskirai, ant mažesnės ugnies pakaitinkite apie 2 valgomuosius šaukštus (30 ml) nuo obuolių susidariusio padažo, įdėkite šaukštą sviesto. Kai sviestas išsilydys, viską pamaišykite. Nuimkite nuo ugnies ir atidėkite į šalį.
  • Paruoštą pyrago tešlą užpilkite obuolių mišiniu.
  • Uždenkite pyragą likusia tešla (ją buvote padaliję į dvi dalis), spausdami kraštus, kad jie gerai sukibtų. Viršuje padarykite keletą angų.
  • Konditeriniu šepetėliu tolygiai paskirstykite pyrago glaistą. Galite pabarstyti abiejų rūšių cukrumi, cinamonu.
  • Kepkite ~45–50 minučių arba kol paruduos.

Skanaus!

Daugiau saldžių gardžių receptų:

  

Forumas gyvai