Paprasti sviestiniai sausainiai

Trapūs sviestiniai sausainiai al1962 | Shutterstock.com

Trapius ir burnoje tirpstančius sviestinius sausainius iškepti tikrai labai paprasta - jiems nereikia įmantrių ingredientų, o jų paruošimas tikrai nesudėtingas ir ilgai netrunka. Šiuos sausainius smagu kepti su vaikais, nes mažyliams tikrai patiks kočioti ir formelėmis išspausti sausainių tešlą bei dekoruoti iškeptus sausainius.

Šių sausainių receptą labai lengva modifikuoti pagal savo skonį. Į tešlą galima įdėti kakavos („nuimkite“ porą šaukštų miltų ir juos keiskite karčia kakava), įmaišyti smulkintų riešutų, džiovintų vaisių, šokolado gabaliukų, nutarkuotos apelsino ar citrinos žievelės, kokosų drožlių.

Šie sausainiai labai tinkami piešimui su glajumi arba glazūravimui:

  • Glajus sausainiams. Tirštą, tvirtesniems elementams gaminti skirtą glajų pasidarysite iš iki putų išplakto kiaušinio baltymo, pusės šaukšto citrinų sulčių ir maždaug 80 g cukraus pudros - viską reikia gerai perplakti ir pridėti norimos spalvos konditerinių dažų.
  • Glazūra sausainiams. Glajų galima daryti ir iš cukraus pudros bei citrinos sulčių mišinio - į cukraus pudrą pilkite šiek tiek sulčių, maišykite iki kol gausite patinkančią konsistenciją. Šis glajus bus skystesnis, formos neišlaikys, tačiau jis tinkamas glazūravimui.

Paprastiems sviestiniams sausainiams Jums reikės:

  • 170 g minkšto sviesto;
  • 200 g cukraus;
  • 2 kiaušinių;
  • 300 - 350 g miltų;
  • 0,5 šaukštelio kepimo miltelių;
  • žiupsnelio druskos;
  • poros lašelių vanilės ekstrakto (nebūtina);
  • cukraus pudros iškeptiems sausainiams apibarstyti (nebūtina).

Gaminimas:

  1. Kambario temperatūros sviestą išplakite su cukrumi iki vientiso, puraus kremo, tuomet įmuškite kiaušinius, lašinkite vanilės ekstrakto ir perplakite.
  2. Įmaišykite miltus, druską, kepimo miltelius ir permaišykite, tešlą suminkykite į vieną gumulą, jį susukite į maisto plėvelę ar dėkite į maišiuką ir palaikykite šaldytuve bent valandą (geriausia palikti pernakt).
  3. Sausainių tešlą iškočiokite į 1,5 - 2 cm storumo lakštą, išspauskite ar išpjaukite norimas formas.
  4. Sausainius kepkite iki 200°C įkaitintoje orkaitėje iki kol gražiais pagels, 7-10 min.
  5. Iš nurodyto kiekio gausis apie 30 vidutinio dydžio sausainių, tačiau tai priklauso nuo pasirinktos formos.

Susiję straipsniai

Varškės sausainiai, kurie niekada neatsibosta

Labai greitai ir tikrai paprastai paruošiami varškės sausainiukai, kurių tiesiog niekada nebūna gana!

Pikantiški varškės sausainiai su sūriu ir žolelėmis

Šie minkštutėles bandeles primenantys sausainiai skanūs vieni, tačiau jie taip pat puikiai tiks prie sriubos ar salotų.

Sumuštinukai „Kalėdų eglutė“ šventiniam stalui (receptas)

Tereikės kelių iešmelių užkandžiams ir kasdienių sumuštinių ingredientus galima paversti mažytėmis stalo puošmenomis.