7 skaniausių varškėčių receptai vaikams ir ne vaikams

Varškėčiai  su uogomis Africa Studio | Shutterstock.com

Varškėčių tikrai neatsisakys nei vaikai, nei suaugę. Kepti ir virti, saldūs ir sūrūs, nostalgiški ir naujoviški, paprasti ir su priedais – kiekvienas atras savo mėgstamiausius!

Varškė vaikų mityboje

Pagrindinis varškėčių ingredientas, žinoma, yra varškė. Varškę į vaikų racioną rekomenduojama įvesti kiek vėliau, nei kitus rauginto pieno produktus (jogurtą, kefyrą), nes joje daug sunkiau virškinamų pieno baltymų.

Varškę po truputį, nedidelėmis porcijomis (priklausomai nuo vaiko amžiaus, ne daugiau 50-150 g per kartą) rekomenduojama duoti maždaug nuo 1-erių metų amžiaus, t.y. antraisiais vaiko gyvenimo metais.

Varškė yra naudinga dėl joje esančių baltymų, riebalų ir vitaminų bei mineralų (ypač dėl kalcio, fosforo, reikalingų kaulams), tai tinkamas baltymų šaltinis vaikams, kurie nemėgsta mėsos ir atsisako ją valgyti.

Vertėtų rinktis riebią arba pusriebę varškę, nes riebalai yra svarbus kalorijų šaltinis, jie yra būtini kai kurių vitaminų įsisavinimui bei smegenų ir nervų sistemos vystymuisi. Liesus pieno produktus vaikui duokite tik jeigu taip nurodė gydytojas.

Vaikai iki dvejų metų dažniausiai gerai toleruoja įvarius pieno produktus, laktozės netoleravimas paprastai pasireiškia (jeigu pasireiškia) vyresniame amžiuje. Nepaisant to, net ir pieno netoleruojantys žmonės dažnai gali vartoti rūgščius pieno produktus: varškę, jogurtą, kefyrą, grietinę, sūrį, svarbu jais nepiktnaudžiauti.

Daugiau apie pieno produktus skaitykite čia:

Klasikiniai kepti varškėčiai

klasikiniai kepti varškėčiai

Tinkamai iškepti varškėčiai truputį (arba daug, jeigu įdėsite šaukštelį kepimo miltelių) pasipučia, viduje išlieka baltučiai ir minkštučiai, o išorėje – auksiniai ir traškūs! Patiekite juos su vaisiais, uogomis, uogiene, grietine, lašeliu medaus (jeigu vaikas yra vyresnis nei 1-ejų, nes kūdikiams medaus duoti negalima) ar kondensuoto pieno... Vaikai bus sužavėti, nes tokie varškėčiai labiau primins desertą, o ne rimtą patiekalą!

Šių puikių varškėčių receptą rasite čia: Klasikiniai kepti varškėčiai


Paprasti virti varškėčiai

Paprasti virti varškėtukai

Prisimenate, kaip močiutė ar mama suformuodavo ilgas „dešreles“, jas supjaustydavo gabaliukais ir dar šakute įspaudavo? Nespėjus nė mirktelėti lėkštėje garuodavo skanutėliai, minkštutėliai varškėtukai! Pagal šį receptą virti varškėčiai bus būtent tokie – paprasti, bet tokie nostalgiški ir artimi širdžiai!

Vaikystę primenančių virtinukų receptą rasite čia: Virti varškėčiai


Gardūs varškėčiai orkaitėje

Varškėčiai orkaitėje

Mėgstate keptus varškėčius, tačiau net nenorite pagalvoti apie karštą, besitaškantį aliejų? O jeigu po kojomis dar ir nekantrus mažasis valgytojas sukiojasi... Orkaitėje kepti varškėčiai yra puiki išeitis! Šie varškėčiai pavyksta purūs, su tvirta plutele išorėje ir minkštu vidumi, o tą pusvalandį, kol jie savarankiškai keps orkaitėje galėsite skirti smagesnei veiklai, nei varškėčių vartymas.

Orkaitėje keptų varškėčių receptą rasite čia: Gardūs varškėčiai orkaitėje


Varškėčiai su obuoliais

Varškėčiai su obuoliais

Vaisius vaikai paprastai mėgsta ir valgo noriai, taičiau rūgštesni obuoliai dažnai užsilieka. Bet šiam patiekalui jie puikiai tiks! Kuo rūgštesnis obuolys, ir kuo jaunesnis valgytojas, tuo smulkiau jį tarkuokite. Vyresniems, rūgščius vaisius mėgstantiems vaikams, tiks ir didesni gabaliukai: kepdami jie virs beveik obuolių džemu!

Varškėčių su obuoliais receptą rasite čia: Varškėčiai su obuoliais


Purūs varškėčiai su uogų įdaru

Purūs varškėčaii su uogų įdaru

Paruošta varškėčių masė prieš kepimą dažnai pagardinama razinomis, uogomis ar kitokiais priedais, o ar bandėte pagardus ne įmaišyti, o formuoti varškėčius su uogų įdaru? Iš išorės šie varškėčiai atrodo įprastai, o viduje laukia siurprizas! Žinoma, toks radinys labai pradžiugina vaikus!

Varškėčių su siurprizu viduje receptą rasite čia: Purūs varškėčiai su uogų įdaru


Varškėčiai su bulvėmis

Varškėčiai su bulvėmis

Taip, perskaitėte teisingai! Siūlome paragauti varškėčių su... bulvėmis! Šie varškėčiai pavyksta labai purūs, švelnūs, minkštučiai, vien iš varškės tokie tikrai nesigauna. Dar viena pagyrimas šiems varškėčiams – tai puikus būdas sunaudoti nuo pietų ar vakarienės likusias virtas bulves arba bulvių košę. Jie yra pakankamai neutralaus skonio (nebent bulvės buvo išvirtos su daug druskos), todėl galima tiekti tiek su sūriu padažu, pavyzdžiui, sviesto - grietinės, tiek su vaikų mėgstamais saldžiais priedais: uogomis, vaisiais, uogiene, džemu...

Originalių varškėčių receptą rasite čia: Varškėčiai su bulvėmis


Žalieji Šreko varškėčiai

Žalieji Šreko varškėčiai su špinatais ar dilgėlių lapais

Vaikas raukiasi pamatęs daržoves, ypač žalias? Paslėpkite jas patiekaluose! Retas vaikas nesiraukydamas valgys špinatus, tačiau visai kas kita yra Šreko varškėčiai! Galima ir darželyje pasigirti, kokį žalią dalyką valgė! Originaliame recepte naudojami Šreko vardo iš ties verti žalėsiai – itin maistingi, gydomūsų savybių turintys dilgėlių lapeliai, bet jei po ranka jų neturite, galite naudoti paprastus špinatus.

Žaliųjų varškėčių receptą čia: Purūs kepti varškėtukai su dilgelėmis (tinka ir špinatai)


Kaip gaminti varškėčius, kad pavyktų?

Jeigu niekada neteko gaminti varškėčių (arba jeigu jie nepavyksta purūs, minkšti, drėgni ir tikrai labai skanūs), siūlome paskaityti išsamų straipsnį ir sužinoti visas skaniausių varškėčių paslaptis: Kaip paruošti pačius skaniausius varškėtukus - virtus ir keptus?