Pieno produktai ir vaiko mityba (29)

Pieno produktai ir vaiko mityba

Pieno produktai laikomi labai svarbia vaiko mitybos dalimi, nes juose yra daug svarbių augimui ir vystymuisi medžiagų: baltymų, vitaminų, mikroelementų, tokių kaip fosforas ir kalcis, kurie yra būtini augantiems vaiko kaulams ir dantukams, taip pat raumenų, nervų sistemos darbui ir medžiagų apykaitos procesams.

Pirmuosius gyvenimo mėnesius kūdikis šių medžiagų gauna su mamos pienu. Klaidinga manyti, kad jį galėtų pakeisti kitos rūšies pienas: mamos pienas skiriasi nuo karvės ar ožkos pieno savo sudėtimi ir yra būtent toks, kokį kūdikio virškinimo sistema suvirškina ir įsisavina geriausiai.

Pienas nėra tinkamas pakaitalas ir pieno mišiniams, nors pastarieji ir gaminami iš karvės pieno (dažniausiai): kad būtų kuo artimesnis motinos pienui ir kuo tinkamesnis kūdikiui, karvės pienas yra specialiai apdorojamas, subalansuojamos maistinių medžiagų proporcijos. Todėl, jei nėra galimybės žindyti, pieno mišiniai yra tinkamiausi pieno produktai kūdikiams iki 1-2 metų amžiaus.

Nuo kada vaikams duoti įprastų pieno produktų?

Karvės, ožkos ar kito pieno ir pieno produktų, išskyrus jogurtą, kefyrą ir fermentinius sūrius, vaikams nerekomenduojama duoti iki pirmojo gimtadienio dėl keleto priežasčių:

  • Pirma, tai kaloringas produktas, tačiau jo maistinių medžiagų balansas nėra tinkamas kūdikiui: pavyzdžiui, karvės piene yra per mažai geležies ir vitamino E, per daug natrio ir kalio. 
  • Antra, karvės ar ožkos piene yra per didelis baltymų kiekis, o patys baltymai yra kitokios struktūros, sunkiau virškinami. Dėl to, net jei kūdikis nėra alergiškas pienui, šie sunkiai virškinami baltymai gali dirginti vaiko žarnyną, sukelti žarnyno uždegimą, kakutyje gali atsirasti kraujingų išskyrų.
  • Trečia, kūdikystėje yra alergijos pieno baltymui tikimybė (vėliau dauguma vaikų šią alergiją išauga).

Natūralų jogurtą, kefyrą ir nedidelius kiekius fermentinio sūrio galima į vaiko racioną įvesti kiek anksčiau, apie 7-10 vaiko gyvenimo mėnesį. Fermentacijos proceso metu šiuose produktuose pieno baltymai yra suskaidomi į tokius, kokius gali įveikti net ir nebrandi kūdikio virškinimo sistema. Prie sklandesnio šių produktų virškinimo prisideda ir juose esančios gerosios bakterijos.

Lieso pieno produktai vaikams nerekomenduojami - riebalai yra svarbus kalorijų šaltinis, jie yra būtini kai kurių vitaminų įsisavinimui bei smegenų ir nervų sistemos vystimuisi. Lieso pieno produktus vaikui duokite tik su gydytojo nurodymu ir tik jei tam yra priežasčių, pavyzdžiui, jei vaikas turi antsvorio ar yra linkęs į nutukimą.

Laktozės (pieno cukraus) netoleravimas

Iki dviejų metų amžiaus laktozės netoleravimas yra retas reiškinys: kūdikių organizmas yra prisitaikęs pienui, kaip maisto šaltiniui ir todėl gamina fermentą laktazę, kuris atsakingas už laktozės skaidymą. Su amžiumi šio fermento organizmas gamina vis mažiau, todėl kai kurie vyresni vaikai ir suaugę pradeda blogiau toleruoti pieno produktus: nuo jų ima pūsti pilvą, prasideda viduriavimas (rimtų negalavimų paprastai nekyla).

Gera žinia yra ta, kad tarp europiečių laktozės netoleruojančių yra palyginti nedaug - iki 15%, šis negalavimas labiau būdingas Azijos ir Afrikos šalių gyventojams. Tačiau net laktozės netoleruojančių žmonių organizmas laktazės pagamina tiek, būtų galima valgyti nedidelius pieno produktų kiekius nejaučiant jokio diskomforto.

Jei pastebite, kad vaikas pradėjo blogiau toleruoti pieno produktus, duokite jų nedideliais kiekiais, geriausia kartu su daržovėmis ar vaisiais.

Alergija pieno baltymui

Alergija pieno baltymui gali būti dviejų tipų:

  • Greitojo tipo alergiją sukelia imunoglobulinas E (IgE). Šio alergijos tipo atveju susidaro specifiniai IgE antikūnai, alergijos simptomai (išbėrimas, tinimas, pilvo spazmai, vėmimas, viduriavimas, sutrikęs kvėpavimas) pasireiškia greitai, per kelias minutes ar pirmas dvi valandas po kontakto su pieno baltymu. Simptomų intensyvumas gali būti įvairus, itin sunkiais atvejais gali ištikti anafilaksinis šokas.
  • Lėtojo tipo alergiją sukelia ne imunoglogulinas E (IgE). Kartais ši alergija dar vadinama pieno baltymo netoleravimu, ir dažniau pasitaiko kūdikiams ir vaikams nei suaugusiems. Lėtojo tipo alergijos atveju dalyvauja kitų klasių specifiniai imunoglobulinai, imuniniai kompleksai ar ląstelės, o simptomai (vėmimas, pilvuko skausmas, egzema) pasireiškia lėčiau, per 24–72 val. Išbėrimas ar kvėpavimo sutrikimai šios alergijos atveju nepasireiškia. Šį alergijos tipą dauguma vaikų išauga iki mokyklinio amžiaus.

Ką daryti, jei vaikas netoleruoja pieno ar yra jam alergiškas?

Jei įtariate, kad jūsų vaikas netoleruoja laktozės ar yra alergiškas pieno baltymui, būtinai pasitarkite su vaiko gydytoju. Greičiausiai jis patars riboti ar visiškai atsisakyti pieno produktų, pakeisti juos pieno produktų alternatyvomis (sojų, migdolų ar ryžiu pienu ir t.t.), bent jau iki bus atlikti reikiami tyrimai.

Gera žinia yra ta, kad dauguma laktozės netoleruojančių ar turinčių lėtojo tipo alergiją gali valgyti rauginto ir fermentuoto pieno produktus (jogurtą, kefyrą, fermentinius sūrius), o netoleruojantys laktozės - ir nedidelius kiekius kitų pieno produktų.

Apribojus pieno produktų vartojimą, reikės alternatyvių kalcio šaltinių. Šio mineralo yra sojoje ir jos produktuose, avinžirniuose, raudonosiose pupelėse, špinatuose ir kitose tamsiai žalios spalvos daržovėse, garbanotajame kopūste, migdoluose, abrikosuose, petražolėse, sardinėse ir taip toliau.

Problema ta, kad daugumą šių produktų vaikai mėgsta mažiau nei pieną (ypač žalialapes daržoves, kodėl, skaitykite čia), o kalcio daugumoje jų yra mažiau. Tokiu atveju gali pagelbėti kalciu praturtinti maisto produktai (sultys, sojos pienas, dribsniai, jogurtai (jei vaikas gali juos valgyti) ar maisto papildai.

SVARBU: prisiminkite, kad kalciui įsisavinti būtinas vitaminas D ir fizinis aktyvumas.

Naujausi komentarai

  1. User has not uploaded an avatar
    LiuteTigre prieš 7 mėn.

    VytauteR parašė:
    Yra daugybe tyrimu, kad karves pienas prisideda prie alergiju, atsmos ir net diabeto atsiradimo, kad moterims yra pavojingas nes karves pieno kalcis zmogaus nera pa…

    Zmones pradejo karves piena naudoti gerokai pries pirma pasaulini kara. Tada, kai persikrauste i Europa ir prisijaukino galvijus. Del to kad kai kur pasaulyje ziema trukdavo maisto ir reikejo kazkaip issimaitinti. Baltos spalvos odos zmogus netgi turi didesne tolerancija pienui. Kodel? Nes tie kas neturedavo-zudavo badu. Tokiu budu vykdavo atranka gamtoje. Kur pieciau zmones gyveno, tie turi prastesne tolerancija laktozei. Kalcis turi pirmenybe isisavinti ir blokuoja gelezies isisavinima. Taigi yra bloga mintis isgerti gelezies papilda ir uzgerti kefyru. Kad gelezis isisavintu, reikia uzgerti apelsinu, citrinu sultimis. Nereikia isbraukti pieno produktu is raciono, tik saikingai reikia. Yra kita problema, kad paaugliai negeria pieno, nevlgo pieno produktu. Tai atsiliepia vyresniame amziuje.

  2. User has not uploaded an avatar
    VytauteR prieš 7 mėn.

    LiuteTigre parašė:
    Zmones pradejo karves piena naudoti gerokai pries pirma pasaulini kara. Tada, kai persikrauste i Europa ir prisijaukino galvijus. Del to kad kai kur pasaulyje ziema…

    net nezinau kaip pakomentuot kas neteisinga. Alkoholiui irgi japonai neturi fermentu, tai nereiskia kad jo reikia gert jei nesi japonas.
    Yra desimtmecius trukes tyrimas Kinu studija, Forkes over knives filmas. Labai rekomenduoju.

  3. MMila
    MMila prieš 6 mėn.

    LiuteTigre parašė:
    Zmones pradejo karves piena naudoti gerokai pries pirma pasaulini kara. Tada, kai persikrauste i Europa ir prisijaukino galvijus. Del to kad kai kur pasaulyje ziema…

    Idomu kas atsiliepia vyresniame amziujei kai pieno nevartoji?

  4. -SKY-
    -SKY- prieš 6 mėn.

    MMila parašė:
    Idomu kas atsiliepia vyresniame amziujei kai pieno nevartoji?

    negenda dantys, maziau virskinimo problemu ir t.t. ir t.t.

  5. User has not uploaded an avatar
    LiuteTigre prieš 6 mėn.

    MMila parašė:
    Idomu kas atsiliepia vyresniame amziujei kai pieno nevartoji?

    Jeigu tikrai idomu, o ne siaip saipotes arba bandote pasiepimu nuvertinti komentara, tai paruosiau nuoroda. Ypatingai neieskojau, bet pilna studiju, kai tiria si reiskini, kuomet vaikai, paaugliai daug maziau siais desimtmeciais vartoja pieno ir ju produktus. Isvada skamba daugiau maziau kaip auksciau parasiau.

    https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/calcium-full-story/