Ką valgyti pusryčiams? Tinkamiausių produktų TOP8
Pusryčiai - svarbiausias dienos valgymas. Pusryčius valgantiems žmonėms lengviau susikaupti, jie turi daugiau energijos ir pasiekia geresnių rezultatų. Žinoma, labai svarbu, kad pusryčiai būtų sveiki, maistingi ir sotūs, tad kokius produktus rinktis?
Avižinė košė
Pilno grūdo košės idealiai tinka ryte. Tokie pusryčiai puikiai pasotina, jie virškinami kiek lėčiau, tad energija išsiskiria palaipsniui, ilgiau juntamas sotumo jausmas.
Avižinė košė - magnio, cinko, kalio, geležies šaltinis. Joje nestinga B grupės vitaminų, folio rūgšties. Ląsteliena gausi avižinė košė taip pat užtikrina normalų virškinimo sistemos darbą, spartina medžiagų apykaitą.
Pilno grūdo duona
Pilno grūdo duona, kaip ir košės, yra vienas geriausių angliavandenių šaltinių. Pilno grūdo, becukrė ar mažai cukraus turinti duona, derinyje su sveikais riebalais ir baltymais yra puikus pasirinkimas pilnaverčiams pusryčiams.
Duona – vertingas vitaminų ir mineralinių medžiagų šaltinis. Daugiausia joje yra B grupės vitaminų. Šiame produkte yra nemažai kalio, natrio, chloro, fosforo. Pilno grūdo duonoje daug ląstelienos, kuri svarbi normaliam virškinimo sistemos darbui.
Kiaušiniai
Kiaušiniai - puikus lėtai virškinamų ir daug energijos suteikiančių baltymų šaltinis. Vienas kiaušinis patenkina 14% paros baltymų normos moteriai ir 12% - vyrui.
Kiaušinių baltymuose yra visų pagrindinių aminorūgščių, o trynyje - organizmui būtinų riebalų. Kiaušiniuose yra net 13 vitaminų (A, В1, В2, В6, В12, Е, D), o taip pat ir daugybė skirtingų mineralinių medžiagų bei geležies.
Varškė
Manoma, kad varškė yra vienas ilgiausiai naudojamų rūgusio pieno produktų, kurio naudą įvertino jau mūsų senoliai.
Varškėje, kaip ir kituose pieno produktuose, gausu kalcio, magnio, fosforo, geležies, vitamino B. Varškė yra naudingas baltymų šaltinis, ji lengvai viškinama, tad tinkama įvairaus amžiaus žmonėms.
Graikiškas jogurtas
Graikiškas jogurtas vertinamas dėl savo tirštumo ir šilkinės konsistencijos, jame labai mažai laktozės, tad jis tinka ir šios, piene esančios, medžiagos netoleruojantiems.
Graikiškas jogurtas yra nekaloringas, bet maistingas ir naudingas. Jame gausu probiotikų, baltymų, kalcio. Šis produktas lengvai ir greitai virškinamas, jis puikiai tinka tiems, kuriuos vargina pilvo pūtimas bei kiti virškinimo sistemos sutrikimai.
Bananai
Mitybos specialistų teigimu, maždaug 90 minučių trukmės treniruotei užteks vos dviejų vidutinio dydžio bananų suteiktos energijos, tad tai svarbus daugelio sportininkų dietos elementas, kuris puikiai tiks pusryčių metu.
Bananuose yra kalio, kalcio, magnio, fosforo, natrio ir geležies, o taip pat B grupės, E ir PP vitaminų. Šie vaisiai labai retai alergizuoja, tinka ir padidėjusiu skrandžio rūgštingumu besiskundžiantiems. Bananus pusryčiams turėtų rinktis rytinio pykino kamuojamos nėščiosios, šie vaisiai efektyviai slopina pykinimą.
Uogos
Uogos - tikra vitaminų ir mineralų bomba! Visų rūšių uogose yra daug vitamino C, tad jos stiprina imunitetą, saugo nuo daugelio ligų.
Įvairiose uogose labai daug ląstelienos, užtikrinančios normalų virškinimą bei šalinimą, spartinančios medžiagų apykaitą, padedančios sureguliuoti cholesterolio koncentraciją kraujyje. Uogose daug natūralaus cukraus, kuris yra puikus greitai gaunamos energijos, kuri taip reikalinga ryte, šaltinis.
Kiviai
Kiviai turi daug vitamino C (daugiau nei citrinos ar apelsinai), organinių rūgščių, magnio, pektinų, fosforo, kalio, geležies ir natūralių fermentų. Reguliariai vartojant šiuos vaisius, suintensyvėja endorfinų (laimės hormonų) sintezė, todėl pagerėja nuotaika.
Kiviai taip pat padeda sureguliuoti kraujospūdį, inkstų, virškinamojo trakto, širdies ir kraujagyslių bei kvėpavimo sistemos veiklą, slopina dirglumą.