Tradicinis obuolių sūris
Happy_food_photo | Shutterstock.com
Tradicinis obuolių sūris yra įtrauktas į Lietuvos tautinio paveldo gaminių sąrašą. Šis desertas siejamas su viduramžių valdovų ir didikų dvarais – obuolių sūrio gamyboje naudojamas cukrus buvo brangus, todėl prieinamas tik diduomenei. Manoma, kad seniausias obuolių sūrio receptas Lietuvoje aptiktas Radvilų virėjo XVII a. užrašuose.
Šiandien šiuo gardėsiu gali mėgautis kiekvienas, tereikės trupučio laiko ir kantrybės.
Jums reikės:
- 2 kg obuolių (geriau tvirtesnių ir rūgštesnių, pavyzdžiui, antaninių);
- 300–400 g cukraus (kiekį koreguokite pagal obuolių rūgštumą);
- žiupsnelio mėgstamų prieskonių: cinamono, kardamono, gvazdikėlių, citrusinių vaisių žievelių ir pan. (nebūtina).
Gaminimas:
- Obuolius, jei jų odelė yra susiraukšlėjusi ar kieta, nulupkite. Jei obuoliai švieži, tvirti ir odelė plona, lupti nereikia, nes odelėje yra daug pektino, kuris sūrį sutvirtins.
- Iš obuolių pašalinkite sėklas ir supjaustykite nedideliais gabaliukais.
- Obuolius suberkite į dubenį ar puodą, užpilkite cukrumi ir palikite parai.
- Po paros obuolius nukoškite, o likusį sirupą virkite ant nedidelės ugnies, kol nugaruos daugiau nei pusė – turėtų likti apie trečdalis pradinio sirupo tūrio.
- Grąžinkite obuolius ir sudėkite prieskonius (jei naudojate) į nugaravusį sirupą. Visą masę maišydami virkite, kol obuoliai paruduos ir sukris į vientisą, tirštą košę.
- Jei norite marmurinio sūrio (t. y. su šviesesniais gabaliukais), į puodą iš karto dėkite ne visus obuolius – nedidelę dalį palikite ir įdėkite tik virimo pabaigoje.
- Obuolių masė yra paruošta, kai perbraukus šaukštu per puodo dugną, masė lieka šonuose ir iškart nesubėga atgal, išlaiko formą.
- Išvirtą obuolių sūrio masę dėkite į sudrėkintą sūrmaišį, formuodami obuolių sūrį. Laikykite jį sūrmaišyje parą, galite paslėgti.
- Sūriui įgavus formą, ištraukite iš sūrmaišio ir dar porą dienų džiovinkite šiltoje, sausoje vietoje (pavyzdžiui, ant radiatoriaus).
- Jei namuose vėsu arba drėgna, sūrį galima kelias valandas padžiovinti iki 60 °C įkaitintoje orkaitėje, šiek tiek pravėrus dureles, arba maisto produktų džiovyklėje.
- Išdžiovintą sūrį įvyniokite į natūralaus audinio, pavyzdžiui, lino, skiauteles ir laikykite sausoje, vėsioje vietoje.
- Laikomas obuolių sūris ir toliau džius, įgaudamas tvirtesnę konsistenciją ir intensyvesnį skonį.