Piemenų pyragas: apkepas su faršu ir bulvių koše
Labai sotus ir jaukus apkepas, vadinamas piemenėlių pyragu, yra tradicinis britų ir prancūzų virtuvių patiekalas.
Tai puiki idėja pietums, jeigu reikia sunaudoti atlikusią bulvių košę, nedidelį keptos ar virtos mėsos likutį arba kelias užsigulėjusias daržoves. Tad patiekalas labai ekonomiškas ir jį tinka gaminti, jeigu reikia sunaudoti įvairius likučius.
Piemenų pyragui Jums reikės:
Bulvių košei Jums reikės:
- 5 didesnių bulvių;
- 1 šaukšto sviesto;
- šlakelio pieno;
- žiupsnelio druskos.
Mėsos sluoksniui Jums reikės:
- 500 g mėgstamo faršo;
- 1 svogūno;
- 1 morkos;
- 1 nedidelės paprikos;
- 150 g šaldytų arba konservuotų žaliųjų žirnelių;
- 2 skiltelių česnako;
- pagal skonį druskos, pipirų, kitų patinkančių prieskonių;
- kepimui šlakelio aliejaus.
Papildomai:
- 2 šaukštų sviesto formai patepti ir apkepo viršui;
- saujos tarkuoto sūrio (nebūtina).
Patarimas: įdarui galima naudoti bet kokią smulkiai pjaustytą ar maltą mėsą, paukštieną, keptos ar virtos mėsos likučius, dešrą, kumpelį... Mėsą galima pakeisti virtais lęšiais. Taip pat galima naudoti ne tik nurodytas, bet ir kitokias, įvairas daržoves.
Gaminimas:
- Bulvių košės gaminimas. Bulves išvirkite pasūdytame vandenyje, sugrūskite į košę su sviestu ir pienu.
- Mėsos įdaro gaminimas. Svogūną smulkiai supjaustykite, apkepinkite aliejuje iki auksinės spalvos.
- Dėkite faršą ir apkepkite.
- Dėkite kubeliais pjaustytą morką, papriką, viską išmaišykite, uždenkite dangčiu ir patroškinkite iki kol morkos kiek suminkštės.
- Įdėkite žirnelius, išmaišykite.
- Mėsos įdarą pagardinkite druska, pipirais, smulkintu česnaku ir kitais patinkančiais prieskoniais.
- Apkepo kepimas. Kepimo formą ištepkite šaukštu sviesto. Paskleiskite mėsos įdarą, ant viršaus paskleiskite bulvių košę (jeigu norite, ją galite išspausti konditeriniu švirkštu, kad būtų gražiau, bet tai tikrai nebūtina). Bulvių košę pabraukykite šakute, kad susidarytų grioveliai (jeigu bulvių košę paskirstėte konditerinių švirkštu, šakute braukti nereikia). Ant bulvių košės išdėliokite mažus sviesto gabaliukus. Galima užbarstyti sūrio.
- Kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje, apie 30-40 min., iki kol bulvių košė dailiai apskrus.
- Galima valgyti su grietine. Labai tinka patiekti su raugintomis daržovėmis, pavyzdžiui, šviežiai paraugtais agurkais.