Tradiciniai Velykų patiekalai iš viso pasaulio
Lietuviai per Velykas, kaip ir dauguma kitų tautų, margina kiaušinius, o taip pat skanauja silkę su įvairiais priedais, kepa mielines pynes, netikrą zuikį, užkandžiui siūlo šaltienos, mėsos ir paukštienos vyniotinių, suformuoja sviesto avinėlį, gardžius patiekalus užsigeria džiovintų vaisių kompotu...
Plačiau apie lietuviškus Velykų valgius ir kitas tradicijas:
O ką per Velykas valgo ir geria kitose šalyse gyvenantys žmonės?
Italija - Gubana
Lucky_Li | Shutterstock.com
Italai Velykų stalo stalo neįsivaizduoja be saldžios duonos, vadinamos gubana. Tai mielinės, sviestu gausiai gardintos tešlos duona, kuri suformuojama su šokoladu, medumi, įvairiais riešutais, razinomis, įdaras neretai sulaistomas kvapniu alkoholiu - brendžiu ar likeriu.
Meksika - Capirotada
ErickPHOTOPRO | Shutterstock.com
Capirotada pasižymi daugumai Meksikos desertų būdingomis savybėmis - jame susijungia ypač ryškus saldumas ir gan stiprus sūrumas. Šis duonos pudingas, pagardinamas riešutais, vaisias, džiovintomis figomis, o taip pat ir aštroku, brandintu sūriu, gausiai apiberiamas spalvotais pabarstukais. Šis desertas valgomas visos gavėnios metu, būtinai tiekiamas per Didįjį penktadienį.
Nyderlandai - Advocaat
uladzimir zgurski | Shutterstock.com
Advokatas - tradicinis olandų alkoholinis gėrimas, gaminamas iš kiaušinių, cukraus ir brendžio. Kreminis, kvapnus ir saldus advokatas dažniausiai valgomas šaukšteliu, kaip aperityvas prieš pietus. Juo dažnai sulaistomi šventinių Velykų pusryčių vafliai.
Argentina - Torta Pascualina
AS Foodstudio | Shutterstock.com
Sotus pyragas kepamas iš riebios sluoksniuotos tešlos (sakoma, kad tešlos lakštas turi būti iš 33 sluoksnių, kadangi tiek metų gyveno Jėzus), špinatų, svogūnų, kiaušinių, minkšto sūrio.
Ispanija - Hornazo
Angel Simon | Shutterstock.com
Duonelė hornazo kepama su virtų kiaušinių, aštrios dešros, kiaulienos kumpio įdaru. Senovėje gavėnios metu nebuvo galima valgyti kiaušinių, tačiau vištos juos, žinoma, dėjo, šaldytuvų nebuvo, tad šeimininkės, norėdamos ilgiau išsaugoti kiaušinius, juos virdavo. Artėjant Velykoms tekdavo sunaudoti daug virtų kiaušinių, tad jie dominuojama dažname ispaniškame Velykų patiekale.
Graikija - Tsoureki
rawf8 | Shutterstock.com
Mielinė pynė tsoureki - būtinas graikiškų Velykų atributas. Ši duona labai sodraus skonio, jai naudojama daug kiaušinių, sviesto, ji paskaninama iš vyšnių sėklų pagamintais prieskoniais mahleb ir mastika - aromatine derva, gaunama iš iš mastikinio medžio. Duonelė suformuojama ir kepama su iš anksto išvirtais ir raudonai nudažytais kiaušiniais.
Kipras - Flaounes
Michalakis Ppalis | Shutterstock.com
Nedideli pyragėliai užpildomi minkštu sūriu ir razinomis. Jie kepami molinėje lauko krosnyje. Flaounes kepami iš anksto, Didįjį penktadienį, tačiau valgomi tik Velykų rytą, per šventinius pusryčius.
Rusija - Paskha
Alexandra Harashchenko | Shutterstock.com
Paskha - sotus dersertas, gaminamas iš produktų, kurių vartojimas draudžiamas pasninko metu. Šis desertas suformuojamas iš varškės, kiaušinių, sviesto, grietinės arba grietinėlės, pagardinamas razinomis, kitais džiovintais vaisiais ir riešutais. Ant deserto išformuojamos arba iš pagardų sudedamos raidės XB, reiškiančios Христос воскресе arba Kristus prisikėlė. Paskha ir mielinis, aukštas pyragas kulich nešami į cerkvę, pašventinami, o po pamaldų ragaujami prie šeimos stalo.
Anglija - Hot Cross Buns
JoannaTkaczuk | Shutterstock.com
Mielinės, riebios ir minkštos tešlos bandelės su kryžiaus formos įpjova arba glazūra tradiciškai valgomos Didįjį penktadienį. Saldžios bandelės dažniausiai pagardinamos razinomis, kitais džiovintais vaisiais, cukatais. Manoma, kad bandeles pirmieji pradėjo kepti vienuoliai, kurie jas dalino vargšams.
Portugalija - Bacalhau à Gomes de Sá
tastytravels | Shutterstock.com
Bacalhau - džiovinta ir sūdyta menkė, kuri yra išskirtinai populiari Portugalijoje. Sakoma, kad portugalai bacalhau moka paruošti 365 būdais (kiti teigia, kad būdų yra net 1001), po vieną kiekvienai metų dienai. Žinoma, Velykos nėra išimtis, šios šventės metu menkė valgoma su bulvėmis, svogūnais ir kietai virtais kiaušiniais.