Skaniausias trupininis obuolių pyragas

Trupininis obuolių pyragas Angelika Heine | Shutterstock.com

Rudeniu kvepiantis trupininis obuolių pyragas tikrai sužavės kiekvieną. Trapios tešlos pagrindas, sultingas obuolių įdaras ir traškūs trupiniai ant viršaus... O jei į kompaniją pakviesite kauburėlį vanilinių ledų ar plaktos grietinėlės... 

Jums reikės:

Tešlai:

  • 300 g miltų;
  • 1 didelio kiaušinio;
  • 200 g šalto sviesto (+ papildomai formai patepti);
  • 100 g cukraus;
  • 1 šaukštelio kepimo miltelių;
  • žiupsnelio druskos. 

Įdarui:

  • 5-6 obuolių;
  • 1 šaukšto citrinos sulčių;
  • 1 šaukštelio cinamono;
  • pagal skonį cukraus.

Papildomai: 

  • cukraus pudros apibarstymui. 

Patarimas: obuolius galite pakeisti kitais vaisiais ar uogomis. Pavyzdžiui, kriaušėmis, persikais, slyvomis, braškėmis ir pan. 

Gaminimas:

  1. Miltus sumaišykite su cukrumi, druska ir kepimo milteliais. 
  2. Į miltus įmaišykite kubeliais pjaustytą, šaltą sviestą ir viską ištrinkite iki smulkių trupinių. 
  3. Į trupinius įmaišykite kiaušinį ir suminkykite vienalytę tešlą. 
  4. Jeigu tešlą nesusiminko, įpilkite šaukštą šalto vandens ir perminkykite.
  5. Tešlą dėkite į maišelį ar įsukite į maistinę plėvelę ir bent 30 min. palaikykite šaldytuve. 
  6. Pašaldytą tešlą padalinkite į dvi nelygias dalis - viena turėtų būti didesnė, kita - kiek mažesnė.
  7. Didesnę tešlos dalį iškočiokite į maždaug 0,5 cm storumo lakštą.
  8. Kepimo formą ištepkite sviestu ir įklokite iškočiotą tešlą suformuodami kraštelius. 
  9. Sudėkite kubeliais pjaustytus ir su citrinos sultimis, cukrumi bei cinamonu sumaišytus obuolius. 
  10. Likusią mažesnę tešlos dalį sutarkuokite stambia tarka ir suberkite ant obuolių. 
  11. Pyragą kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie valandą. 
  12. Iškeptą ir kiek atvėsusį pyragą apibarstykite cukraus pudra. 

Susiję straipsniai

Paprastasis obuolių pyragas „Šarlotė“

Obuolių pyragas „Šarlotė“ yra daugelio labai mėgstamas.

Trupininis rabarbarų pyragas

Skanutėlis pyragas, kuriame puikiai sudera rabarbarų rūgštelė ir saldūs, traškūs trupiniai. Ypač gardus su ledais.

Trupininis pyragas su varške ir obuoliais

Traškus trupinių sluoksnis, burnoje tirpstanti varškė ir gaivumo suteikiantys obuoliai - puikus skonių derinys!