Veidrodinė glazūra tortams, pyragaičiams, zefyrams
Gaus Alex | Shutterstock.com
Veidrodine glazūra dengti tortai ar pyragaičiai atrodo ypač originaliai, subtiliai ir šventiškai. Be to jos skonis daugeliui priimtinesnis nei cukrinės tortų dekoravimo masės.
Veidrodinei glazūrai Jums reikės:
- 12 g želatinos lapeliais;
- 150 g cukraus;
- 75 g vandens;
- 150 g gliukozės sirupo;
- 150 g baltojo šokolado;
- 100 g kondensuoto pieno;
- kelių lašelių maistinių dažų.
Gaminimas:
- Želatinos lapelius užmerkite nedideliame kiekyje vandens (kad vos semtų). Palikite brinkti apie 5 min.
- Nesvylančiame prikaistuvyje sumaišykite cukrų, vandenį, sirupą.
- Statykite ant nedidelės ugnies, maišant kaitinkite iki kol ištirps cukrus.
- Nuimkite nuo ugnies, palaukite kol šiek tiek pravės ir įdėkite nuspaustus nuo vandens pertekliaus želatinos lapelius, gerai išmaišykite, kad želatina ištirptų.
- Baltajį šokoladą sulaužykite gabaliukais, atskirame inde išlydykite virš vandens garų.
- Į šokoladą supilkite kondensuotą pieną, o tuomet labai plona srovele supilkite prieš tai pasiruoštą sirupą su želatina. Atsargiai išmaišykite.
- Į glazūrą dėkite norimos spalvos maistinių dažų.
- Jeigu norite, glazūrą galite išskirstyti į kelis indelius ir dėti skirtingų spalvų maistinių dažų arba dėti skirtingą jų kiekį, tuomet išgausite įvairaus intensyvumo atspalvius.
- Glazūrą su dažais išplakite rankiniu blenderiu. Plakti reikėtų blenderį laikant visiškai vertikaliai, taip, kad jis būtų prigludęs prie indo dugno, nedideliu intensyvumu. Šitaip išvengsite burbuliukų susidarymo.
- Jeigu vis tik susidarė burbuliukai, glazūrą papildomai perkoškite per smulkų sietelį. Perkošti galite porą kartų.
- Glazūrą reikia naudoti kol ji dar šilta, nes vėstanti glazūra ims tvirtėti ir jos nebegalėsite lieti.
- Paruoštą, jau surinktą tortą dėkite ant grotelių, grotelės turi būti pakeltos (jas pastatykite ant dviejų apverstų dubenėlių ar pan.), apačioje įstatykite skardą, kad glazūrai būtų kur nutekėti.
- Glazūrą liekite į torto centrą ir ji nutekės per kraštus, padengdama tortą veidrodiniu sluoksniu.
- Glazūra padengtą tortą reikia laikyti šaltai, kad ji sustingtų.