Naminių kūdikių tyrelių ir košelių receptai nuo 6 -7 mėn.

Tyreles 6 men. kudikui Africa Studio | Shutterstock.com

Kūdikiai Lietuvoje įprastai pradedami primaitinti šakninių daržovių tyrelėmis ir grūdinių kultūrų košėmis, nors pastaruoju metu populiarėja ir kūdikių primaitinimas gabaliukais (baby-led-weaning).

Pateikiami receptai tinka kaip vienos pirmųjų košių, nuo 6 mėnesių, bet, jei primaitinimas pradedamas anksčiau (nuo penkto mėnesio pradžios), šias košes taip pat galima naudoti. Ankstyvesnio primaitinimo atveju reikia turėti mintyje, kad priklausomai nuo vaiko amžiaus ir gebėjimų, atitinkamai turi būti keičiama tyrės konsistencija ir suvalgomas kiekis.

Kokie produktai pradėjus primaitinimą įvedami pirmiausiai?

Lietuvoje pirmosios kūdikių tyrelės dažniausiai yra trinamos iš morkų, bulvių, pastarnokų arba kūdikis maitinamas skystomis ryžių, avižų, grikių košėmis.

6-7 mėn. amžiaus kūdikio primaitinimui dažniausiai naudojami produktai:

  • Daržovės: bulvė, morka, pastarnokas, batatas (saldžioji bulvė), moliūgas, šparaginės pupelės.
  • Grūdinės kultūros: ryžiai, avižos, grikiai.
  • Vaisiai, uogos (tik paragauti, po truputį, geriau sezoniniai, mūsų kraštams būdingi): obuoliai, kriaušės, slyvos, mėlynės, bananai, avokadai.
  • Mėsa: triušiena, veršiena, kalakutiena.
  • Kiaušiniai, pieno produktai: kiaušiniai, jogurtas.
  • Riebalai: keli lašai alyvuogių ar kokosų aliejaus, lydyto sviesto (ghee).

Daugiau apie kūdikių mitybą skaitykite:

Pirmųjų tyrelių, košelių paruošimo receptai

Pirmosios tyrelės, ypač jei kūdikis pradedamas primaitinti 4-5 mėnesių, turėtų būti gerai sutrintos, vienalytės konsistencijos, iš pradžių – skystos, o vėliau – tirštesnės.

Pirmaisiais kartais tyrelės reikės nedaug – pirmiems pietums, priklausomai nuo vaiko amžiaus, gali pakakti ir vieno kito arbatinio šaukštelio tyrelės, vėliau kiekiai po truputį didėja.

Jeigu tyrelė skirta pačiam pirmajam (ar vienam iš pirmųjų valgymų) ji turėtų būti kefyro skystumo ar vos tirštesnė.

Jeigu vaikas negali nuryti tyrelės, stumia ją iš burnos, gali būti, kad ji per tiršta, pabandykite dar truputį paskystinti. Jei nepadeda ir tai, greičiausiai vaikas dar nepasiruošęs primaitinimui ir jį reikėtų atidėti vėliesniam laikui.

Vaikui įpratus prie skystos tyrelės, palaipsniui, po truputį siūlykite vis tirštesnės konsistencijos tyreles.

Daržovės tyrelėms: virti, garinti ar kepti orkaitėje?

Tinka visi trys būdai. Greičiausias ir paprasčiausias daržovių paruošimo būdas yra virimas, tačiau garinant daržoves jose lieka daugiau maistinių medžiagų, vitaminų, jų skonis sodresnis. 

Garinti galite tiek specialiame garintuve, tiek paprastame puode: įpilkite į puodą vandens, įstatykite sietelį taip, kad jis nesiektų vandens, į sietelį sudėkite pasirinktas, švarias, nuskustas, supjaustytas daržoves ir uždenkite puodą. Nedideliais kubeliais supjaustytas daržoves išgarinsite per 10-15 minučių, didesniems gabaliukams gali reikėti kiek daugiau laiko, paprastai iki 20 minučių.

Sodriausią skonį galima išgauti daržoves kepant orkaitėje, tačiau toks metodas užima daugiau laiko (20-30 minučių, jei daržovės supjaustytos nedideliais gabaliukais arba ir ilgiau, jei daržovės nepjaustytos ar tvirtesnės – pavyzdžiui, moliūgai, burokėliai, nepjaustyta, didelė saldi bulvė). 

Nesvarbu, kokiu būdu gaminate, ar daržovės jau paruoštos patikrinkite smeigdami peiliu, jis daržovės gabaliuką turi perverti labai lengvai, beveik be jokių pastangų.

Pirmoji garuose virtų morkų tyrelė

morkų tyrelė kūdikiui

Kelioms porcijoms reikės:

  • 0.5-1 morkos;
  • 1-2 stiklinių vandens (priklausomai nuo turimo puodo ir morkos dydžio);
  • pagal poreikį vandens, mamos pieno arba pieno mišinio tyrelei paskystinti.

Gaminimas:

  1. Morką nuplaukite, nuskuskite, supjaustykite kubeliais ar griežinėliais.
  2. Garpuodyje užvirinkite vandenį, įstatykite sietelį su morkos gabaliukais.
  3. Garinkite iki kol morkos gabaliukai bus minkšti, kol galėsite juos labai lengvai persmeigti peiliu. Garinti reikėtų 10-15 min. (priklausomai nuo gabaliukų dydžio).
  4. Garintus morkos gabaliukus sutrinkite maisto smulkintuvu, per sietelį arba šakute.
  5. Gautą tyrelę paskystinkite puode likusiu vandeniu, mamos pienu arba mišiniu.

Orkaitėje kepto moliūgo tyrelė

Moliūgų tyrelė kūdikiui

Kepto moliūgo tyrei reikės:

  • 1 nedidelio sviestinio moliūgo ar jo dalies
  • 1 šaukšto alyvuogių aliejaus;
  • pagal poreikį vandens, mamos pieno arba mišinio tyrelei paskystinti.

Gaminimas:

  1. Moliūgą nuplaukite, perpjaukite pusiau, išskobkite sėklas ir jas gaubiančią, lengvai atsiskiriančią, siūlišką minkštimo dalį. Taip pat moliūgą galima supjaustyti kubeliais - tuomet jis iškeps greičiau. 
  2. Skardą išklokite kepimo popieriumi, sudėkite moliūgo puseles žieve į viršų, lengvai apšlakstykite aliejumi.
  3. Kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje iki kol moliūgas bus minkštas, galėsite jį be jokių pastangų persmeigti peiliu. Kepti reikėtų 45 min. - 1 val.
  4. Iškeptą moliūgą ištraukite iš orkaitės, palaukite, kol kiek atvės. Minkštimą išskobkite šaukštu, jis nuo žievės atsiskirs labai lengvai.
  5. Minkštimą sutrinkite maisto smulkintuvu, per sietelį arba šakute.
  6. Pagal poreikį tyrelę paskystinkite vandeniu, mamos pienu arba mišiniu.

Garuose virta saldžiųjų bulvių ir obuolių tyrelė

Saldžių bulvių ir obuolių tyrelė

Bulvių-obuolių tyrei reikės:

  • 1 vidutinio dydžio saldžiosios bulvės;
  • 1 vidutinio dydžio obuolio;
  • 2-3 stiklinių vandens (priklausomai nuo turimo puodo ir morkos dydžio);
  • pagal poreikį vandens, mamos pieno arba mišinio tyrelei paskystinti.

Gaminimas:

  1. Bulvę nuskuskite (reikia nuskusti „storiau“, tiek odelę, tiek ir balkšvą, po ja esantį sluoksnį iki kol pasirodys oranžinės spalvos minkštimas), nuplaukite, supjaustykite kubeliais.
  2. Obuolį nuskuskite, išpjaukite sėklalizdžius su sėklomis, supjaustykite tokio pat dydžio kubeliais, kaip ir saldžiąją bulvę.
  3. Garpuodyje užvirinkite vandenį, įstatykite sietelį su bulvės gabaliukais. Garinkite 10 min.
  4. Suberkite obuolio gabaliukus. Garinkite dar 5-7 min. iki kol viskas suminkštės.
  5. Bulvės ir obuolio gabaliukus sutrinkite maisto smulkintuvu, per sietelį arba šakute.
  6. Pagal poreikį tyrelę paskystinkite puode likusiu vandeniu, mamos pienu arba mišiniu.

Triušienos, bulvės ir žiedinio kopūsto tyrelė

Bulvių, kalafiorų ir triušienos tyrelė

Triušienos, bulvės ir žiedinio kopūsto tyrei reikės:

  • 100 g triušienos (išvirus liks apie 50 g);
  • 1 vidutinio dydžio bulvės;
  • kelių šakelių žiedinio kopūsto;
  • virimui vandens.

Gaminimas:

  1. Puode užvirkite vandenį, dėkite mėsos gabaliuką į verdantį vandenį, užvirkite, pavirkite 5 min.
  2. Nupilkite vandenį ir mėsą užpilkite nauju vandeniu arba nugraibykite susidariusias putas. Vėl užvirkite ir ant silpnos ugnies virkite mėsą apie 45 min.
  3. Nuskuskite bulvę, supjaustykite kubeliais sudėkite į atskirą puodą ir virkite apie 10 min. Sudėkite nuplautas, pasmulkintas žiedinio kopūsto šakeles ir virkite dar 10 min.
  4. Šiek tiek mėsos atidėkite ir/ar daržovių galite atidėti, pasmulkinti iki gumuliukų, mažų gabaliukų ir vėliau grąžinti į tyrę.
  5. Likusią virtą mėsą ir daržoves drauge sutrinkite maisto smulkintuvu. 
  6. Pagal poreikį tyrelę paskystinkite puode likusiu vandeniu, kuriame virė daržovės (ne mėsa), aliejumi, petražolėmis ar krapais.

Variacijos: kadangi šis derinys greičiausiai jau nebus pirmas, tam, kad vaikas susipažintų su naujomis tekstūromis ir grynesniais skoniais, dalį kalafiorų ir / ar mėsos galite atdėkite ir netrinkite iki tyrės. Juos pasmulkintus iki gumuliukų ar smulkių gabaliukų, įdėkite į tyrę. 

Avižinė košė su mamos pienu arba mišiniu

Avižinė košė 6-7 mėn. kūdikiui

Kelioms porcijoms reikės:

  • 2 šaukštų iki miltelių sumaltų avižinių dribsnių (jas sumalkite maisto smulkintuvu, malti reikėtų „pulsuojant“ 15-30 sekundžių);
  • 0,5 stiklinės vandens (vandens turi būti apytiksliai 2 kartus daugiau, nei kruopų);
  • šlakelio mamos pieno arba mišinio.

Gaminimas:

  1. Vandenį užvirkite, maišydami suberkite maltus dribsnius.
  2. Intensyviai maišydami šluotele virkite 30 sekundžių.
  3. Kartais permaišydami virkite dar porą minučių ir palikite kelioms minutėms pastovėti, kol košė išbrinks ir sutirštės (ilgai virti nereikia, nes dribsniai yra malti, smulkūs).
  4. Palaukite, kol košė kiek atvės ir pagal poreikį paskystinkite mamos pienu arba mišiniu.