Sultys vaikų mityboje: nuo kada, kiek ir kaip dažnai?

Vaisių sultys gali atrodyti kaip sveika gazuotų gėrimų ir vaisvandenių su saldikliais alternatyva. Tačiau gydytojai pediatrai, įvairios autoritetingos organizacijos (pavyzdžiui, Amerikos pediatrų akademija) sulčių rekomenduoja duoti tik vaikams nuo 1 metų ir jų vartojimą riboti.
Sveikiausi gėrimai vaikams – vanduo ir pienas (kurį, beje, taip pat rekomenduojama duoti tik vyresniems nei 1-erių metų vaikams).
Rekomenduojama sulčių paros norma pagal vaiko amžių
Sultys turėtų būti traktuojamos ne kaip gėrimas, o kaip užkandis ar desertas, tad jos vaiko mityboje neturėtų užimti reikšmingos vietos.
Sultys 1–3 m. vaikų mityboje
Jei vaikas labai nori, po valgio 1 kartą per dieną jam galima duoti iki 100–120 ml sulčių (t. y. vos daugiau nei pusę stiklinės).
Sultys 4–6 m. vaikų mityboje
4–6 m. vaikams kasdien rekomenduojama duoti iki 120–180 ml vaisių sulčių.
Sultys 7–18 m. vaikų ir paauglių mityboje
Mokyklinio amžiaus vaikams ir paaugliams per dieną rekomenduojama suvartoti iki 240 ml grynų sulčių.
Kodėl vaisių sultys netinka kūdikiams?
Vaisių sultys kūdikiams neturėtų būti duodamos dėl dviejų pagrindinių priežasčių:
- Pirma, kūdikis gali įprasti prie saldžių gėrimų ir nenorėti gerti vandens ar valgyti kito maisto (taip pat ir motinos pieno ar pieno mišinio);
- Antra, sultys yra kariesogeninis maistas, t.y. varotjant jas gali padidėti dantų ėduonies rizika, nes pirmieji, vos prasikalę dantukai yra itin jautrūs sultyse esančio cukraus ir rūgščių poveikiui.
Kitos sulčių vartojimo rekomendacijos vaikams
Siūlant vaikams sulčių svarbiausias, žinoma, saikas, tačiau verta prisiminti ir kitas svarbias rekomendacijas:
- Sultis skieskite vandeniu;
- Nesiūlykite vaikui sulčių prieš miegą;
- Neduokite sulčių gydant viduriavimo ir vėmimo sukeltą dehidrataciją. Jeigu vaikas kategoriškai atsisako gerti vandenį arba elektrolitų tirpalus, galite pasiūlyti tik stipriai vandeniu skiestų sulčių.
- Tegul vaikas sultis išgeria vienu kartu: sulčių gurkšnojimas gali skatinti ėduonį;
- Neduokite vaikui sulčių gerti prieš miegą: tai itin padidina dantų ėduonies riziką. Išvalius dantis šepetėliu, vaikui reikėtų duoti tik vandens;
- Geriau vaikui neduoti nepasterizuotų pirktinių sulčių, nes jose gali būti mikrobų;
- Neduokite sulčių vaikui, jei jis svorio priauga per greitai;
- Skatinkite vaikus valgyti daugiau vaisių, o ne pirmenybę teikti sultims;
- Mažiems vaikams neduokite sumaišytų įvairių vaisių ir uogų sulčių kol nebūsite tikri, kad visas jų sudedamąsias dalis vaiko organizmas toleruoja. Jei kils alerginė reakcija nuo sulčių, kuriose gausu ir vaisių, ir uogų, bus sunku nustatyti, kuris būtent ingredientas sukėlė alerginę reakciją;
- Dietologai rekomenduoja vaikams geriau duoti sulčių, kurių gamintojai nurodo, jog jos skirtos vaikams. Vaikų maistą gaminančiose įmonėse produktai ir gamybos procesas kontroliuojami griežčiau;
- Jeigu ruošiate šviežiai spaustų vaisių sultis, jas vertėtų išgerti per 15–30 min. nuo išspaudimo, nes tuomet išsaugojama daugiausiai naudingųjų savybių.
Kaip vaiką atpratinti nuo sulčių ir sulčių gėrimų?
Vaikai labai greitai pripranta prie sulčių ir gali visiškai atsisakyti gerti vandenį ar kitus, sveikatai palankesnius gėrimus. Pasistenkite sumažinti sulčių suvartojimą:
- Jei to iki šiol nedarėte, pradėkite sultis skiesti ir sulčių dalį nuolat po truputį mažinkite;
- Vandenį paskaninkite vaisiais ir uogomis;
- Vaikui dažniau pasiūlykite smulkintų vaisių, o kūdikiui ar mažai dantų turinčiam vaikui – vaisinės tyrelės.
Vaisių sulčių privalumai
Sultys sulaukia daug kritikos, tačiau, saikingai vartojant, jos gali būti naudingos.
Sultyse yra daug maisto medžiagų
Natūraliose vaisių sultyse yra daug vitaminų, mineralinių, fitocheminių medžiagų, analogiškai kaip ir vaisiuose. Fitocheminės medžiagos – tai sveikatai palankūs augalų junginiai, galintys padėti kovoti ir užkirsti kelią įvairioms ligoms, įskaitant ir onkologines.
Sultys tinka vaikams, kurie valgo mažai augalinio maisto
Daugelis vaikų valgo nepakankamai vaisių, daržovių jų racione – dar mažiau. Vaisių sultys gali padėti bent iš dalies pašalinti mitybos spragas.
Vaikams rekomenduojama per dieną suvalgyti mažiausiai 2–3 vaisių porcijas. 1 porcija – tai pusė didesnio arba 1 mažesnis vaisius; nuo ketvirčio iki pusės puodelio vaisių, uogų tyrės; pusę puodelio šviežiai spaustų vaisių sulčių.
Duodant vaikui šviežių vaisių ir vaisių sulčių, į mitybą ir kasdienį racioną tiesiog paprasčiau įtraukti vertingų medžiagų gausių produktų.
Tokiu atveju, vaisių sultis vertėtų maišyti su daržovių sultimis arba pasiūlyti vaikui maistingų glotnučių - į juos galima dėti ne tik vaisius, bet ir varškės, jogurto, avižinių dribsnių ir kt.
Vaisių sulčių trūkumai
Nepaisant privalumų, vaisių sultys vis tik turi nemažai trūkumų, kurie ypač išryškėja, jei sultys tampa pagrindiniu gėrimu vaikų mityboje.
Skaidulų trūkumas
Esminis trūkumas – jog vaisių sultyse nėra naudingų skaidulų, kurių organizmas gauna valgant visą vaisių. Tyrimų duomenimis, vaikai kasdien suvalgo tik apie pusę ar dar mažiau rekomenduojamo vaisių kiekio. Taip pat didžioji dalis vaikų negauna pakankamai skaidulų, o švieži vaisiai pakeičiami sultimis.
Vaisių skaidulų nauda:
- Vaisių skaidulos ypač vertingos kaip prebiotikai – gerųjų žarnyno bakterijų maistas. Vaikų, kurie valgo daugiau vaisių, žarnyne daugiau ir gerųjų bakterijų, kurios siejamos su stipresniu imunitetu;
- Vaisių skaidulos taip pat iš dalies apsaugo nuo bakterijų, sukeliančių viduriavimą, dauginimosi;
- Mažesnė vidurių užkietėjimo rizika;
- Sumažėja dirgliosios žarnos sindromo, žarnyno uždegimų rizika;
- Mažesnė nutukimo ateityje rizika;
- Mažesnė širdies ligų ateityje rizika;
- Kraujyje kaupiasi mažiau cholesterolio;
- Mažesnė aukšto kraujospūdžio išsivystymo rizika ateityje;
- Mažesnė 2-ojo tipo cukrinio diabeto rizika;
- Mažesnė storosios žarnos vėžio rizika;
- Mažesnė lėtinės obstrukcinės plaučių ligos rizika;
- Lengvesni astmos priepuoliai;
- Labiau kontroliuojamos emocijos, mažiau agresyvaus elgesio apraiškų;
- Mažesnė depresijos išsivystymo rizika;
- Mažesnė uždegimų išsivystymo rizika ir kt.
Sultyse daug cukraus
Vaisių sultys yra koncentruotas natūralaus cukraus šaltinis. Pavyzdžiui, pusėje puodelio obuolių sulčių yra 13 g cukraus ir 60 kalorijų. Palyginimui, pusėje puodelio pjaustytų obuolių skiltelių yra perpus mažiau kalorijų (30), 5,5 g cukraus ir 1,5 g skaidulų.
Organizmui gaunant per daug cukraus, net ir iš vaisių sulčių, gali grėsti šios pasekmės:
- Aukštas cukraus kiekis kraujyje;
- Nutukimas: sultyse gausu lengvai pasisavinamų angliavandenių, skatinančių nutukimą;
- Kepenų problemos;
- Aukštas kraujospūdis;
- Padidėjęs cholesterolio kiekis ir kt.
Formuojasi ydingi mitybos įpročiai
Daug sulčių gaunantis vaikas pirmenybę teiks saldžiam maistui ir gėrimams. Jis ir vėliau norės gerti saldžius gėrimus, o ne paprastą vandenį.
Tvirtų vaisių ir daržovių kramtymas yra naudingesnis
Kad taisyklingai augtų vaikų dantys, „nusibrauktų“ ant jų esančios apnašos, tvirtėtų žandikaulis jiems būtina graužti ir kramtyti: morkas, obuolius, kopūstų lapus ir kt.
Sultimis pasisotinęs vaikas gali nenorėti kąsti ir kramtyti vaisių ir daržovių.
Ką parodo skirtingi pavadinimai ant sulčių pakuočių?
Perkant sultis, svarbu perskaityti jų etiketėje nurodytą informaciją ir suprasti, ką ji reiškia:
- Natūralios sultys. 100 proc. sultyse nėra (ar bent jau neturėtų būti) pridėtinio cukraus bei kitų maisto priedų.
- Koncentruotos sultys. Dažniausiai tetrapakuose pardavinėjamos sultys gaminamos iš koncentratų: iš pradžių sultys sutirštinamos išgarinant iš jų pusę vandens, tada pervežamos iš gamybos vietos į pakavimo vietą, ten jos vėl atskiedžiamos geros kokybės vandeniu ir fasuojamos. Sulčių koncentratus gamintojai naudoja visus metus, taigi, sezoninių vaisių sultimis galima mėgautis ne tik tam tikrais sezonais.
- Nektaras. Nektaras – tai vandeniu skiestos tyrės, o ant pakuotės turi būti nurodytas mažiausias vaisių sulčių arba tyrės kiekis produkte. Nektarai dažniausiai gaminami iš labai rūgščių arba tirštų vaisių, kurių vienų gerti nebūtų įmanoma. Jei pavadinime vartojamas žodis „nektaras“, vadinasi, sulčių sudėtyje gali būti ir priedų – cukraus arba rūgštingumą reguliuojančių medžiagų.
- Sulčių gėrimas. Sulčių gėrimuose vaisių, jų tyrės arba jų mišinių yra ne mažiau kaip 12 proc. Tačiau sulčių gėrimais teoriškai turėtų būti vadinami visi, kurių sudėtyje vaisių yra iki 99 proc.