Blogas burnos kvapas suaugusiems

Blogas burnos kvapas (moksliškai jis vadinamas chalitoze) – gana subtili, bet labai paplitusi problema. Kramtomoji guma ar mėtinės apstilės ją pašalina tik laikinai. Visiškai atsikratyti jos galima tik nustačius tikrąją priežastį, dėl ko atsirado šis nemalonumas.

 

Kodėl iš burnos dvelkia nekaip?

 

1. Viena dažniausių priežasčių – burnos ertmėje susikaupusios aerobinės bakterijos. Paprastai jos tarpsta ant liežuvio, tarpdančiuose, dantenų nišose (sergant paradontoze). Ilgainiui šios bakterijos pradeda irti, iš čia – ir nemalonusis kvapas.

 

2. Antroji priežastis – mityba. Ar jūs mėgstate aštrius patiekalus su česnakais, pipirais? Tokiu atveju „česnakinio kvėpavimo“ priežastis labai aiški. Šiuose maisto produktuose esantys cheminiai junginiai organizme išlieka gana ilgai. Kai plaučiuose vyksta deguonies ir anglies dioksido kaita, prie šių dujų prisijungia česnako kvapo dalelės, tad iškvepiama su nemaloniu česnako prieskoniu. O kadangi šis kvapas eina iš organizmo gilumos, dantų pasta, burnos skalavimo skystis ir kramtomoji guma padės tik labai trumpam.

 

3. Laikydamasi dietos nusprendei, kad visi angliavandeniai – neginčijamas blogis, tad valgai daugiau baltymų turinčių produktų (pvz. laikaisi Atkinsono dietos)? Tokiu atveju palydovu gali tapti ir salstelėjęs kvapas iš burnos. Kai organizmas energiją ima iš skaidomų riebalų ląstelių, išsiskiria ketonai, galintys rimtai sutrikdyti sveikatą, mat tokia būsena labai panaši į diabetu sergančių žmonių organizme vykstančius pakitimus. Taigi situaciją pakeistų geriau sublansuota dieta. Tiesa, jei sergi diabetu, pajutus tokį salsvai vaisinį kvapą iš burnos būtina kuo skubiau kreiptis į gydytoją.

 

4. Vidurių užkietėjimas. Jei tai – dažnai pasikartojanti sveikatos problema, netruks atsirasti ir chalitozė. Taigi geriausias vaistas – vartoti daugiau maistinių skaidulų ir ląstelienos turinčių produktų.

 

5. Aršūs gaivaus burnos kvapo priešai – alkoholis ir tabakas. Kaip ir česnakų atveju, šių blogų įpročių likučiai į burną patenka iš plaučių tad juos pašalinti itin sunku, patikimiausias „gydytojas“ – tik pakankamas laiko tarpas, kol šios medžiagos iš kraujo visiškai išsivalys.

 

6. Peršalimas ir viršutinių kvėpavimo takų infekcijos taip pat gana svarbu. Jei nosis užsikimšusi, kvėpuoti sunku, blogas burnos kvapas neišvengiamas. Jis pasišalins tik visiškai išgydžius slogą, nuolat praplaunant kvėpavimo takus. Padidėjus migdolinėms liaukoms toje gerklės srityje ima kauptis maisto likučiai – taigi ir gerklės skausmas gali sugadinti burnos kvapą. Su juo kovoti padės ligos gydymas ir gerklės bei burnos skalavimas specialiais preparatais.

 

7. Jei išsausėjo burna – taip pat gali atsirasti nemalonus kvapas. Kai toks reiškinys kartojasi nuolat – metas apsilankyti pas endokrinologą.

Akivaizdu, kad daugeliu atvejų nuo blogo burnos kvapo išvaduos taisyklinga higiena, sveikas gyvenimo būdas ir savalaikis apsilankymas pas gydytoją.

 

O dabar – kiek plačiau apie burnos higieną. Idealu jei yra galimybių dantis valytis 3 kartus per dieną arba kaskart po valgio. Taip pat rekomenduojama nuolat po ranka turėti tarpdančiams valyti skirtą siūlą, becukrės kramtomosios gumos, reguliariai skalauti burną specialiu skysčiu. Atidi priežiūra užkirs kelią maisto likučių kaupimuisi burnos ertmėje, taps puikia ėduonies ir parodontozės profilaktika.

 

Maistas gaivina

 

Gaiviu burnos kvapu padės pasirūpinti ir kai kurie produktai, kurie užkirs kelią chalitozei jei tik juos nuolat įtrauksi į savo valgiaraštį.

 

1. Prieskoninės žolelės – gali jų kartkartėmis pakramtyti, gali jomis pagardinti savo arbatą, o kartais gali įprastą arbatą pakeisti žolelių arbata. Burnos kvapui malonaus aromato suteiks rozmarinas, mėta, kardamonas. Šios žolelės taip pat pagerina virškinimą. Geriausia jei jų arbata pradėsi kiekvieną dieną.

 

2. Vitaminas C. Visi vaisiai, kuriuose gausu vitamino C (citrusiniai vaisiai, melionai, uogos) – tikri nemalonaus burnos kvapo priešai. Jie taip pat saugo ir nuo dantenų ligų.

 

3. Biojogurtas be priedų, saldiklių ir dažiklių, kuriame yra aktyviųjų bifidobakterijų. Šiame produkte bus ir vitamino D, kuris stabdo bakterijų augimą, neutralizuoja joms palankią terpę, saugo nuo dantenų uždegimo.

 

4. Daug skaidulų turintis maistas. Dažniausiai tai – vaisiai ir daržovės. Jei pasirūpinsi savo virškinamojo trakto sveikata – veikiausiai išvengsi ir blogo burnos kvapo. Kieti vaisiai ir daržovės juos kandant skatina seilių išsiskyrimą ir saugo nuo dantenų ligų.

 

Beje, o kaip sužinoti, kad iš burnos sklinda kvapas? Paprasčiausias būdas – paklaustiartimo žmogaus, kurio nesigėdytum. Beje, atviriausi šioje srityje vaikai, dar neišmokę diplomatinių gudrybių jie atvirai rėš net ir karčiausią tiesą į akis.

 

Bet jei neturi kieno paklausti ar tiesiog nenori to daryti, gali pamėginti ir keletą kitų būdų:

 

• Nusiplauk rankas bekvapiu muilu. Tada maždaug 5 sekundes palaižyk savo riešą ir iškart pauostyk – jei iš burnos sklinda koks kvapas, turėtum jį pajusti.

 

• Palaižyk švarų sausą šaukštą įkišdama jį gana giliai į burną. Ištraukusi pauostyk – jei burnoje kvepia nekaip, turėtum pajusti.
 

Susiję straipsniai

Skiepai nuo gripo

Pasiskiepijus tikimybė užsikrėsti gripu ir jo komplikacijų rizika sumažėja 70–90 proc.

Gastritas (skrandžio gleivinės uždegimas)

Gastritas, arba kitaip - skrandžio gleivinės uždegimas, yra viena dažniausių virškinimo sistemos ligų.

Džiovintų vaisių ir riešutų mišiniai imunitetui (Amosovo pasta)

Amosovo pasta yra džiovintų vaisių ir riešutų mišinys, skirtas sustiprinti imunitetą, pagerinti sveikatą, padėti greičiau pasveikti.