LaMona parašė:
![]()
Zinokit as irgi vos nenumiriau, tikriausiai irgi del savo kaltes, nes sutikau rastiskai su visomis intervencijomis, ko pasekoje ivyko gyvybiskai pavojinga komplikacija, o tie patys medikai jas ibruke po to gi mane isgelbejo
LaMona parašė:
![]()
Zinokit as irgi vos nenumiriau, tikriausiai irgi del savo kaltes, nes sutikau rastiskai su visomis intervencijomis, ko pasekoje ivyko gyvybiskai pavojinga komplikacija, o tie patys medikai jas ibruke po to gi mane isgelbejo
Nairkas parašė:
Keista jūsų logika.Kodėl, jei gimdai natūraliai, tai jau daug didesnė tikimybė mirti?
Kaip tada, pavyzdžiui, epidūrinė nejautra atitolina mirtį g…
Turiu viena taisykle - nesiginciti su kvailiais, nes pats kvailiu liksi.
Paskaitykite sio zmogaus istorija ir neiismkite mano zodziu is konteksto.
Tiesiog zmones jei nori gimdyti pagal SAVO plana ir NATURALIAI, LT yra labai daug graziu misku, pievu, kiekvienas zmogus turi teisia rinktis...ir jai pasirinkai valstybine institucija, tai ir priimk ju zaidymo taisykles ir neiskok kaltu.
Kas jums yra su tuo varymu į miškus ar pievas gimdyt??? Kaip žmonija šimtus tūkstančių metų gimdė savo namuose (ne stirnos - į mišką moterys nėjo), tai ligoninėse tai vyksta, palyginus, dar tik akimirką. Dar ne vienos iš jūsų močiutė gimdė namie - t.y. pilna puikiai gyvų vyresnio amžiaus žmonių, gimusių namie. Kai kitą kartą išeisite į gatvę ir apsidairysite į žmones aplink - susimąstykite apie tai. Gal nustosite sieti gimdymą namie su mirtimi ir kažkokiu ten nepažangumu?
Gimdymo namai (pavadinime neveltui atsirado žodis NAMAI) taip pat stengiasi sudaryti jaukias, kaip namų, aplinkos sąlygas, ir kuo labiau sumažinti ligoninės jausmą. Tai nėra šiaipsau.
Ir jei domėtumėtės ta tema, tai sužinotumėte, kokias sąlygas gauna iškeltas moterys, kurios legaliai gimdo namie užsienyje - toli gražu ne kiekvienai tai leidžiama, nes rizika turi būti minimali. Ir tokiu būdu statistika yra nuostabi - natūralus gimdymas namie yra saugesnis nei GN - tam tikroms moterims.
Lietuvoje svaidytis patarimais tą daryt išvis yra neetiška. Nes mūsų šalies moterų teisė bent į šansą tokiam gimdymui yra pažeista. Gydytojams (akušerėms) padėti yra draudžiama. Galima tik su nelicencijuota dula, kas toli gražu nėra geriausia praktika (nes būtent jos neturi licencijos, nėra kontroliuojamos, ir nusikrato atsakomybių). Gydytojai taip pat nepakonsultuos klausimais ar tai saugu, ar galima. Taigi - sąlygos sugadintos, teisės pažeistos, linkėti daryti "nusikaltimą" yra ir šiaip neetiška, o kaikurioms moterims tai galbūt yra labai labai skaudus momentas išvis.
Suprantu, kad norit sumenkinti tą norą gimdyt natūraliai. Bet aš asmeniškai tai nevirškinu perdėtų demagogijų nė iš vienos pusės
Argi čia diskusija, kai vieni rėkia, kad VISI gyd yra skerdikai, o kita pusė sapalioja kažką apie miškus?
Oho iki kokiu krastutinumu daeita
mazieji gime su gimdymo planu. Bet uk tai yra paprastas nesciosios noru aprasymas. O ten info lb plati. Ir galima surasyt ko tu nori. Net, kad pagimdzius vaika isnestu, misiniu pamaitintu, duotu nuskausminamuosius, epidura ir t.t. o cia skaitau ir stebiuosi kaip moterys rekia apie gimdymo plana nicnieko nezinant kas jame paprastai rasoma
LaMona parašė:
Aš taip pat nesupratau, kodėl epidūrinė nejautra atitoluna mirtįaš maniau, kad ji leidžia nejausti skausmo
o mirtį ji kitais atvejais kaip tik gali p…
Matau, kad nesupratote.
Paaiškinu.
Tai buvo toks pajuokavimas, ironija. Kr1st1na teigė, kad natūralus gimdymas vos ne lygu natūraliai mirčiai. Epidurinė nejautra jau lyg ir prieštarauja natūraliam gimdymui, vadinasi, atitolina mirtį.
Gal dabar jau aiškiau?
kr1st1na parašė:
ir jai pasirinkai valstybine institucija, tai ir priimk ju zaidymo taisykles ir neiskok kaltu.
O mūsų valstybinės institucijos jau tapo virš įstatymo?
Kaip sumąstys tarnautojas, taip aš nuleidžiu galvelę, sakau "gerai" ir sutinku su viskuo?
Šiurpoką vaizdelį jus čia nupiešėt.
Labai sutinku su fenix, kad pažeidžiamos moterų, noričių gimdyti namuose teisės.. liūdna ir gaila, bet su teisėmis mūsų šlyje kol kas dar sunku - tiek su vaikų, tiek su nevaisingų šeimų teisėm ir t.t. Sąrašas ilgas.
Tiesa, kol pati nepagimdžiau ligoninėje, tol nesupratau, kodėl moterys nori gimdyti namie, man irgi tai atrodė per daug rizikinga. Dabar mąstau visai kitaip. Po pirmo gimdymo jaučiausi blogai, nors gimdžiau pas puikią gydytoją, kuri mane prižiūrėjo visą nėštumą. Vos tik atvykus į gimdyklą buvau paguldyta ant šono nuolatiniam vaisiaus tonų klausymui.. sąrėmius ištverti gulint ant šono buvo labai sunku, išsigandau, kad tikrai neištversiu skausmo. Paprašiau epidūro, kaklelis vėrėsi gerai, kai reikėjo stumti mane pradėjo skatinti, nes sunkiai sekėsi stumti. Po kiekvieno sąrėmio vis didino oksitocino kiekį, kol galiausiai nebejutau iš viso kada tie sąrėmiai užeina ir baigiasi. Buvo vienas didelis sąrėmis, todėl stumti buvo labai sunku, kirpo, po to plyšau, vaikas tiesiog iššoko iš gimdymo takų. Stumiamt mane visaip rietė ir spaudė, taip, kad negalėjau įkvėpti oro net. Kai galiausiai pradėjau aiškint joms, kad negaliu kvėpuoti, tada paleido mane, po kurio laiko ir pagimdžiau. Nemačiau kada nukirpo virkštelę, bet gana greitai.. ant krūtinės palaikė trumpai, vėliau susuko į pleduką ir padėjo ant staliuko, kol mane siuvo. Placentai neleido užgimti tiesiog natūraliai, o stipriai spaudė pilvą, kad ji išeitų - realiai tas spaudymas man buvo skausmingiausias dalykas per visą gimdymą. Siuvant nuskausmino normaliai.. nieko nejutau. Po to mačiau, kaip mano vaiką akušerė pakišo po kranu (!) ir apiprausė, tada aprengė ir įteikė man. Po gimdymo jaučiausi blogai, gyjimas buvo labai sunkus, skausmingas, o ir psichologiškai jaučiau kažkokią nuoskaudą dėl gimdymo, nors tikrai negaliu sakyt, kad mane kas labai stipriai skriaudė. Tiesiog labai paveikė tas bejėgiškumo jausmas, kurį jaučiau viso gimdymo metu. Po to kentėjau nuo depresijos, pilnai išsigydžiau gal tik po metų, savom jėgom, atsakydama pati sau į tam tikrus klausimus.
Greitai pastojau antrą kartą, pradėjau skaityti apie natūralų gimdymą, domėtis. Tada ir su akušerinio smurto sąvoka susipažinau pirmą kartą. Intuityviai jaučiau, kad mano depresiškos nuotaikos buvo susijusios su gimdymu. Antras gimdymas praėjo nuostabiai, į ligoninę atvykau tik stumti. Nors antras vaikutis buvo gerokai didesnis, beveik neplyšau. O kas svarbiausia, iš pirmojo gimdymo su epidūru prisimenu daug daugiau skausmo, nei iš antrojo, kai nebuvo jokio nuskausminimo. Tikra tiesa, kad gimdymo metu suveikia hormonai, padedantys ištverti visą tą skausmą.
Skaičiau dar temą apie Vitaliją Stasiūnaitienę.. pakraupau, kaip moterys gali džiaugtis nereikalingais skatinimais ir gimdos kaklelio plėtimu ranka. Plius, ta gydytoja nemėgsta epidūro! Ot kalė, pagalvojau.. skatina vargšes moteris, kad pagimdytų per jos pamainą, dar plius drąsko ranka gimdos kaklelius, ir dar epidūro nemėgsta. Bet po to paskaičiau, kad yra ir besidžiaugiančių tokia praktik - greitai pagimdė ir ale natūraliai. Nors iki natūralumo čia toli toli..
Išvada tokia - visokių tų moterų yra ir visos mes skirtingai suvokiam šituos dalykus, skirtingai esam pasiruošusios pačiam gimdymui. Todėl turi būti galimybė rinktis.
Mimm parašė:
Skaičiau dar temą apie Vitaliją Stasiūnaitienę.. pakraupau, kaip moterys gali džiaugtis nereikalingais skatinimais ir gimdos kaklelio plėtimu ranka. Plius, ta gydyt…
Kaip pritariu Jusu mintim! Visos mes skirtingos ir skirtingai suprantame kai kuriuos dalykus. Dar norejau pridurti, kad net ir gydytojai skirtingai suvokia tam tikras savokas, ypac kas liecia naturalu gimdyma. Siaip daugelis maiso savokas naturalus gimdymas ir gimdymas naturaliais takais.
O apie V. Stasiunaitiene as irgi skaiciau. Kraupau nuo jos elgesio. Ir giria tos moterys, kurios nesuvokia skatinimo, gimdos kaklelio pletimo rankomis blogumo. Viskas joms normaliai, nes juk "naturaliai" ir greitai pagimde
Nesuprantu ir nesuprasiu tokiu moteru. Bet kai kuriu na toookios siurpios istorijos apie ja. Atsisakyciau pas ja gimdyti tikrai, jei i jos pamaina papulciau. Nuo gimdymo kedes pabegciau
Dar pridesiu. Nutariau vel truputi paskaitineti apie V. Stasiunaitiene. Istrauka vienos moters pasisakymo: "As irgi esu dekinga siai daktarei, kad padejo greitai ir nesikankinant pagimdyti! Ir vaisiaus vandenis praplese, ir kakleli lygino(...). Atvaziavau gimdyti be jokiu saremiu, be jokiu vandenu nutekejimo, tiesiog, jau buvo atejes gimdymo terminas. Ir gerai gydytoja padare, kad manes namo neisleido, nes buvo pradeje vaisiau vandenys zaliuoti (jeigu buciau dar tempusi kelias dieneles, butu vaikelis priduses). Pagimdziau be jokiu epiduru per 2val 50 min: 2 val 30 min kapsejo skatinamuju vaistu laseline, o po to 15-20 min vaikas savaime "issoko"." Dar prideda, kad po gimdymo nebuvo pavargusi. Omajgot!..
10 testuotojų vertinimai
6 testuotojų vertinimai
10 testuotojų vertinimai