Idėjos greitiems nėščiųjų pusryčiams, pietums arba vakarienei (1)
Nėštumo metu sveika mityba itin svarbi tiek būsimajai mamai, tiek ir sparčiai augančiam ir besivystančiam vaikeliui. Tačiau tiek nėštumo pradžioje, kai stinga jėgų ir vargina rytinis pykinimas, tiek trečiajame trimestre, kai prisideda kiti nėštumo negalavimai, mažiausiai norisi ilgai stovėti prie puodų.
Taigi atrinkome greitai paruošiamų pusryčių, pietų ir vakarienės idėjų, kad nėščiosios sočiai pavalgytų pačios ir pamaitintų visą šeimą. Beje, šiuos nesudėtingus patiekalus iš vos kelių ingredientų galės ruošti ir kiti šeimos nariai – vyras ar vyresni vaikai.
Maistą nėščiosioms reikėtų gaminti iš šių produktų grupių:
- daug vitaminų turinčių vaisių ir daržovių;
- krakmolingų maisto produktų, pavyzdžiui, bulvių, viso grūdo duonos ir makaronų;
- liesų maisto produktų, kuriuose gausu baltymų, pavyzdžiui, kiaušinių, žuvies, ankštinių;
- kalcio turtingų pieno produktų;
- sveikųjų riebalų: riešutų, avokadų, aliejaus ir kt.
Nėščiosios pusryčių idėjos
-
Skrebučiai su avokadu ir pomidorais (1 asm.)
Africa Studio | Shutterstock.com
Reikės:
- 1 prinokusio avokado;
- 5 vyšninių pomidorų;
- trupučio citrinų sulčių;
- saujos bazilikų lapelių;
- 2 mėgstamos duonos skrebučių.
Išimkite iš avokado kauliuką, sudėkite minkštimą į dubenį ir sutrinkite šakute. Pagal skonį įpilkite šiek tiek citrinų sulčių. Ant skrebučio tepkite avokadą, išdėliokite griežinėliais pjaustytus pomidorus, bazilikų lapelius. Sumuštinį galima apšlakstyti balzaminiu actu.
-
Daržovių ir šoninės fritata (1 asm.)
michael sheehan | Shutterstock.com
Reikės:
- 2 M dydžio kiaušinių;
- gabalėlio šoninės;
- 50 g virtų kubeliais pjaustytų bulvių;
- 60 g pievagrybių;
- 50 g vyšninių pomidorų.
Pirmiausia iš abiejų pusių apkepkite šoninę ir trumpam padėkite į lėkštę. Tuomet keptuvėje apkepkite pievagrybius, po 5 min. sudėkite bulves ir pomidorus, dar truputį pakepkite, vėl sudėkite šoninę, supilkite kiaušinių plakinį ir ant vidutinės ugnies kepkite apie 10 min.
-
Omletas su žolelėmis (1 asm.)
Stepanek Photography | Shutterstock.com
Reikės:
- 3 kiaušinių;
- 1 a. š. sviesto;
- 0,5 a. š. alyvuogių aliejaus;
- prieskoninių žolelių (pavyzdžiui, laiškinių česnakų, bazilikų ir pan.).
Išplakite kiaušinius, į keptuvę dėkite sviesto ir įpilkite aliejaus, kai sviestas išsilydys ir suputos, supilkite išplaktus kiaušinius. Kai viena pusė apkeps, omletą apverskite, įberkite žolelių ir skanaukite.
-
Avižinė obuolių košė (1 asm.)
Yulia Davidovich | Shutterstock.com
Reikės:
- 200 ml pieno;
- 50 g avižinių dribsnių;
- 1 kubeliais pjaustyto saldaus obuolio;
- žiupsnelio cinamono.
Piene pavirkite avižų dribsnius ir obuolį, užvirus sumažinkite ugnį ir nuolat maišykite. Pakaks vos keleto minučių. Išvirusią košę palikite porai minučių pastovėti, tada pabarstykite cinamonu ir patiekite.
-
Traški avižų ir riešutų granola su jogurtu (6 asm.)
Lika Mostova | Shutterstock.com
Reikės:
- 90 g avižinių dribsnių;
- 1 v. š. alyvuogių aliejaus;
- 2 v. š. klevų sirupo;
- 100 g džiovintų vaisių (razinų, abrikosų, obuolių);
- 50 g pekano riešutų;
- 50 g migdolų.
Dubenyje sumaišykite avižinius dribsnius, klevų sirupą ir aliejų. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Avižų mišinį paskleiskite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kepkite 5 min. Ant avižų suberkite riešutus ir kepkite dar 5 min. Suberkite keptą mišinį į dubenį ir sumaišykite su džiovintais vaisiais. Kelis šaukštus mišinio sumaišykite su natūraliu jogurtu ir skanaukite.
Nėščiosios pietų idėjos
-
Makaronai su pesto padažu ir vištiena (4 asm.)
zi3000 | Shutterstock.com
Reikės:
- 350 g penne makaronų;
- 200 g keptos vištienos;
- 300 ml liesos grietinėlės;
- 65 g bazilikų pesto;
- 65 g saulėje džiovintų pomidorų.
Makaronus išvirkite pagal ant pakuotės pateiktus nurodymus. Makaronus nukoškite, kad liktų šiek tiek vandens (apie 60 ml), berkite į keptuvę, supilkite grietinėlę, sudėkite smulkintus pomidorus, pesto padažą. Viską pakaitinkite ir patiekite.
-
Lašiša su kiaušininiais makaronais (4 asm.)
Ulyana Khorunzha | Shutterstock.com
Reikės:
- 4 gabalėlių lašišos;
- 150 g vyšninių pomidorų;
- 140 g kiaušininių makaronų (noodles);
- 2 v. š. „Hoisin“ padažo.
Lašišą sudėkite į skardą odele žemyn ir aptepkite „Hoisin“ padažu. Per pusę perpjautus pomidorus išdėliokite aplink lašišą ir kepkite viską apie 15 min. iki 220 °C įkaitintoje orkaitėje. Išvirkite makaronus, sudėkite juos į lėkštę, o ant viršaus išdėliokite lašišą ir pomidorus.
-
Čili troškinys (4 asm.)
Foodio | Shutterstock.com
Reikės:
- 250 g maltos jautienos;
- 400 g skardinės konservuotų pomidorų;
- dviejų 400 g skardinių raudonųjų pupelių;
- 200 g ryžių;
- 2 skiltelių česnako;
- 0,5–1 a. š. aitriųjų paprikų dribsnių.
Dideliame puode įkaitinkite šiek tiek alyvuogių aliejaus, sudėkite česnaką ir pakepkite 2 min. Pakepinkite maltą mėsą, kol ji paruduos, tuomet suberkite čili dribsnius ir susmulkintus pomidorus, išmaišykite ir patroškinkite. Į keptuvę berkite nusausintas pupeles ir troškinkite apie 30 min., kol troškinys sutirštės. Kol troškinys verda, išvirkite ryžius. Kelis šaukštus čili troškinio dėkite ant virtų ryžių ir skanaukite.
-
Žuvies pyragas (4 asm.)
food-o-graphy | Shutterstock.com
Reikės:
- 400 baltos žuvies filė;
- 600 g bulvių;
- 65 g čederio sūrio;
- 45 ml pieno.
Padažui:
- 1 v. š. miltų;
- 350 ml pieno;
- 1 v. š. pirktinės daržovių užtepėlės.
Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C ir į skardelę dėkite pjaustytą žuvį. Bulves išvirkite, įpilkite 45 ml pieno ir sutrinkite. Puode pakaitinkite daržovių užtepėlę, suberkite miltus ir išmaišykite, kad susidarytų pasta, nuolat maišykite ir supilkite pieną. Į formą pilkite padažą, sudėkite keptą žuvį, o ant viršaus dėkite bulvių košę, tuomet berkite tarkuoto sūrio ir pyragą kepkite apie 20 min.
-
Jautienos troškinys su kukuliais (4 asm.)
Victority | Shutterstock.com
Reikės:
- 280 g kubeliais pjaustytos jautienos;
- 450 ml daržovių sultinio;
- 2 morkų;
- 2 vidutinio dydžio svogūnų;
- 100 g miltų;
- 50 g sviesto;
- 2 a. š. augalinio aliejaus.
Į didelį puodą įpilkite aliejaus ir pakaitinkite, tuomet sudėkite jautieną ir kepkite, kol ji gražiai apskrus ir paruduos, supilkite sultinį, suberkite smulkintas morkas ir svogūnus, sumažinkite ugnį ir troškinkite apie 1,5 val. Stebėkite, ar neišgaravo skystis ir, jei reikia, įpilkite vandens. Kol troškinys verda, pagaminkite kukuliukus: miltus ir sviestą sutrinkite pirštais, kad susidarytų trupiniai, tuomet į tešlą įpilkite 2 v. š. vandens ir išminkykite tešlą. Iš jos formuokite rutuliukus ir, išdėlioję juos ant troškinio, kepkite dar apie 30 min.
Nėščiosios vakarienės idėjos
-
Vištiena su kreminiu grybų padažu (2 asm.)
DronG | Shutterstock.com
Reikės:
- 2 gabalėlių vištienos krūtinėlės filė;
- 100 g pievagrybių;
- 100 ml grietinėlės;
- 250 ml vištienos sultinio;
- 1 skiltelė česnako;
- truputis petražolių (nebūtinai).
Į gilią keptuvę įpilkite aliejaus, įkaitinkite vištienos krūtinėlę ir apkepkite iš abiejų pusių. Išimkite vištieną iš keptuvės, tuomet įdėkite susmulkinto česnako, griežinėliais pjaustytus grybus ir kepkite, kol jie taps auksinio atspalvio. Vištieną sudėkite atgal į keptuvę ir supilkite sultinį, viską pakaitinkite iki užvirimo, uždenkite dangčiu ir kepkite apie 15 min. Į vištieną įpilkite grietinėlės, petražolių ir patiekite. Beje, labai gardu su ryžiais. ;)
-
„Bolognese“ spagečiai (6 asm.)
gkrphoto | Shutterstock.com
Reikės:
- 400 g maltos jautienos;
- 1 svogūno;
- 1 morkos;
- 1 indelio makaronų padažo;
- 1 v. š. aliejaus;
- 600 g spagečių.
Didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite šiaudeliais supjaustytą ar tarkuotą morką, svogūną ir viską kepkite 3–4 min. Į keptuvę berkite maltą mėsą ir kepkite, kol ji paruduos, po to supilkite makaronų padažą, uždenkite dangčiu ir kepkite 15 min., kol padažas sutirštės. Kol mėsa su daržovėmis kepa, išvirkite makaronus, sudėkite juos į lėkštę porcijomis ir užpilkite „Bolognese“ padažo.
-
Daržovių sriuba (4 asm.)
Ildi Papp | Shutterstock.com
Reikės:
- 600 ml pieno;
- 400 ml daržovių arba vištienos sultinio;
- 200 g kubeliais pjaustytų saldžiųjų bulvių;
- 1 kubeliais pjaustytos morkos;
- 1 vidutinio dydžio kubeliais pjaustytos bulvės;
- 1 svogūno;
- 1 v. š. kukurūzų miltų.
Į didelį puodą supilkite sultinį, sudėkite daržoves ir virkite apie 15 min., kol daržovės suminkštės. Kukurūzų miltus sumaišykite su 3 v. š. pieno ir maišykite, iki kol masė taps vientisa. Į puodą su sultiniu ir daržovėmis įpilkite likusį pieną, supilkite kukurūzų pastą. Sriubą nuolat maišykite ir kaitinkite, kol ji sutirštės. Pagardinkite sriubą druska ir patiekite.
-
Vištienos salotos (4 asm.)
Timolina | Shutterstock.com
Reikės:
- 2 puselių virtos vištienos krūtinėlės;
- pusės ilgavaisio agurko;
- 16 vyšninių pomidorų;
- 1 avokado;
- 1 romaninės salotos.
Į didelį dubenį sudėkite pjaustytus agurkus, pomidorus, avokadą ir salotas, įmaišykite virtos vištienos krūtinėlės gabaliukus, apšlakstykite mėgstamu salotų padažu ir patiekite.
-
Pikantiški ryžiai (4 asm.)
CKP1001 | Shutterstock.com
Reikės:
- 150 g ilgagrūdžių ryžių;
- 300 ml vištienos sultinio;
- 1 vidutinio dydžio svogūno;
- 100 g jaunų kukurūzų burbuolių (tiks ir konservuotos);
- 100 g pievagrybių;
- 1 a. š. kario miltelių;
- 1 a. š. augalinio aliejaus.
Puode įkaitinkite augalinį aliejų ir 2 min. pakepinkite svogūnus. Tada apkepkite grybus, įberkite ryžius, kario miltelius ir riekelėmis pjaustytus kukurūzus, supilkite sultinį. Palaukite, kol viskas užvirs, sumažinkite ugnį ir troškinkite apie 20 min. Jei reikia, įpilkite dar vandens, o kai ryžiai bus minkšti, galite patiekalą patiekti. Jei mėgstate daugiau daržovių – raudonosios pupelės ar paprikos čia puikiausiai tinka. Tuomet paprikas pakepinkite kartu su svogūnais.
Reikės išbandyti keletą receptų :)))