Pasikeitę maisto pomėgiai ir skonio pojūčiai (52)

Maisto užgaidos nėštumo metu: įvairūs patiekalai ant stalo Pasikeitę maisto pomėgiai ir skonio pojūčiai. iStock.com/golubovy

Nesijaudink, tai normalu. Greičiausia po gimdymo įprasti pomėgiai grįš. Niekas gerai nežino, kodėl nėštumo metu pasikeičia požiūris į maistą - kartais net ir radikaliai. Jei atvejai, kai nėštukė ima bjaurėtis, tarkime, mėsa ar austrėmis, dar yra suprantami, atvejus, kai į juodąjį būsimos mamos sąrašą patenka tokie nekalti produktai, kaip, pavyzdžiui, obuoliai ar bulvės, suprasti sunku. Pasitaiko ir atvirkštinių variantų: anksčiau negalėjusi pakęsti šokolado, nėštukė vien nuo jo kvapo pradeda jaustis laiminga.

Spėjama, kad šie skonio pasikeitimai, ypač specifinio maisto netoleravimas, gali būti susiję su paaštrėjusia uosle. Kai kurie kvapai, pavyzdžiui, česnako, gali būti per intensyvūs, kad būtų priimtini. Taip pat yra teorija, kad taip yra dėl hormonų poveikio: progesteronas lėtina virškinimo procesus, dėl to sutrinka skrandžio veikla ar prasideda vidurių užkietėjimas. Tad gali būti ir taip, kad nėščių moterų organizmas instinktyviai atmeta sunkiai virškinamą ar vidurius pučiantį maistą.

Naujausi komentarai

  1. User has not uploaded an avatar
    shypsenyte prieš 11 mėn.

    Sonnenschein92 parašė:
    Tai jusu manymu geriau ant bado sedet jei neisvemi tik pvz surainio ar kebabo? O visa kita isvemi? Aisku to nepatyrusios niekada nesupras

    Cia panasiai kai man seimos gyd pradejo aiskinti kaip blogai,kad nevalgau mesos. Sakau negaliu,iskart pykina,bloga. O ji man vistiek aiskina,kad blogai ir turiu bandyti ja valgyt. Supratau,jog neverta gincytis. Aisku tas greitas maistas nieko gero ir visos ta zinom,bet kas nepatyre to,kai nieko negali valgyt,tas nesupras..

  2. Sonnenschein92
    Sonnenschein92 prieš 11 mėn.

    shypsenyte parašė:
    Cia panasiai kai man seimos gyd pradejo aiskinti kaip blogai,kad nevalgau mesos. Sakau negaliu,iskart pykina,bloga. O ji man vistiek aiskina,kad blogai ir turiu ban…

    Butent mesos as iki dabar negaliu valgyti iskart isvemiu vaisius, darzoves taip pat

  3. User has not uploaded an avatar
    Smalleasy prieš 8 mėn.

    Man labai kyla skrandžio rūgštis, nuolat ėda rėmuo iki nėštumo retai kada taip būdavo. Negana kad šiaip nebesinori valgyti to ką anksčiau valgydavau tai dar reikia galvoti ir kad nekeltų rūgštingumo

  4. Ringailiux
    Ringailiux prieš 8 mėn.

    Smalleasy parašė:
    Man labai kyla skrandžio rūgštis, nuolat ėda rėmuo iki nėštumo retai kada taip būdavo. Negana kad šiaip nebesinori valgyti to ką anksčiau valgydavau tai dar reik…

    Man ir iki nėštumo rūgštys kildavo, o per nėštumą tai visai... Ir dar vaistų savo įprastų nebegalėjau nuo rėmens gerti (neva nėštukėms negalima). Tai gėriau Borjomi mineralinį po litrą per dieną ir man jis labai padėjo nuo rūgščių išsigelbėt. Gėriau ne šiaip sugalvojus, o savo ginekologės paskatinta. Vaikas gimė sveikas

    O dėl sveiko maisto... Tikrai nebėra sveiko maisto. Visa žuvis yra užteršta antibiotikais ir chemikalais (jei auginta fermose) arba sunkiaisiais metalais ir plastiku (jei pagauta laisvėje). Visos daržovės, net ekologiškos turi savyje pesticidų ir herbicidų, nes jie pasklinda 10 km spinduliu nuo purškimo vietos - sėkmės Europoje rasti žemės plotą, kur 10 km spinduliu būtų vykdoma tik ekologiška žemdirbystė Lietuvoje daugiau nei pusė šulinių užteršti nitratais ir nitritais. Tad jei močiutė kaime laisto daržą iš šulinio ir jos daržovės visada didelės, gražios, tai galit būti tikri - daržovės mėgsta trąšas. Vaisiai jei lietuviški ir močiutės sodo tai užteršti tik 10 km spinduliu barstomais ūkininkų pesticidais ir herbicidais. O jei atvežti iš kitų šalių tai dar ir gerai privaryti ne tik to gėrio, bet ir chemikalų, kad ilgoje kelionėje išsilaikytų. Kodėl leidžiama tokias daržoves vadinti eko ir bio. Pirma, tai niekas nedraudžia šių raidžių prirašyti bet kur. Nėra jokio įstatymo ES draudžiančio tai daryti. Eko gali būti "ekonomiška kaina" trumpinys, o bio - tiesiog iš gyvo organizmo. ES turi tik sertifikuotą ženklinimą, kurio negalima dėti ant pakuotės jei gaminys neatitinka standarto. Tačiau dėl to, kad nebeįmanoma niekur pagaminti tikrai neužteršto maisto, tų standartų normos nėra nulinės. Ekologišką ženklinimą gauna tie gaminiai, kurie neturi pridėtinės chemijos, tik "natūralią" gautą iš aplinkos. Mėsa ir šiaip dideliais kiekiais nepatartina. Net jei pirkti iš žinomo ekologiško ūkininko, jis negali gauti ekologiško pašaro (10 km spinduliu, pamenat?). O masiškai auginama privaryta dar ir papildomo gėrio. Nuo išsiritimo iš kiaušinio iki keptų vištos šlaunelių ant jūsų stalo praeina 6 savaitės Pienas privarytas tokių kiekių antibiotikų, kad PSO iškėlė klausimą bent Europoje riboti gyvūlinių antibiotikų pardavimą ir juos išduoti tik su receptais ir tik būtiniausiu atveju. Mat PSO sunerimo, kad per pieno produktų vartojimą mes skatiname antibiotikams atsparių bakterijų dauginimąsi. Ryžiai iš JAV ir visos pietryčių Azijos yra užteršti arsenu (JAV dėl neribojamų ir nekontroliuojamų trąšų, Azijoje dėl natūraliai iš Himalajų atitekančio arsenu užteršto vandens, kuris naudojamas ryžių laukams). Ir aš šią informaciją radau ne šiandien ir ne kokiam pamišėlių forume. Tiesiog tema man įdomi ir jau senokai ją tyrinėju iš įvairių šaltinių. Tad nereikia savęs apgaudinėti. Jei perkate tik eko, bio ir pan. maistą, tai valgote truputį sveikiau už kolą geriančią ir čipsus kemšančią kolegę. Bet tik truputį

  5. Neko
    Neko prieš 8 mėn.

    Man nuo rugstingumo padedavo kalcio tabletes, tos paprastos maisto papildais vadinamos, nes irgi labai kildavo, tai tikrai padejo ir kalcis i nauda