Vaidiaska parašė:
Sakykit o kaip jums sekes su ta knyga vaikui palengvino kalbos atsiradima? Nes mes dabar su darzelio logopede nusprendem irgi megint su ta knyga mokinti jungti saki…
Jis suvokti suvokia žodžius jau seniai. Mums buvo bėda, kad netare žodžiu, nesakė sakinio. Žodžius mokino paveiksliukų pagalba, paraidžiui. Raides taip pat kortelėse. Jis matydamas raidės kortele atkartodavo kokia raidė. Buvo dar metas, kada tik dalį žodžio pasakydavo, gale kokios raidės nesakydavo, tai vėlgi sakant žodį jam ir gestų kalba ir kortelės pagalba rodydavo raidę, kurią reikia tarti ir jis taip atkartodavo.
Buvo metas kada pasakyti nori, o jam gaunasi vietoj žodžio tik aaaa aaaa aaaa. Taiva čia vėlgi kortelem. Kaip dienotvarkej, taip ir sakinį sudaryti mokina. Ne visada norėdavo kartoti ir sakyti ką mes norim. Tai turėjom šabloną ir leisdavom išsirinkti paveiksliukus kas ką daro. Tai jis kurdavo juokingus sakinius. 'avis joja ant arklio', 'mama valgo koja' ir pan. Patikdavo su žaislais atkartoti ką pasako. Tai vis apie gyvūnus arba mama kurdavo ir bandydavo įsivaizduoti kaip tai atrodo.
Poto mokinom sakinio sudedamo su 'nes'. (Beja turiu db gavus šių paveiksliukų dar neiskarpytu, galėčiau nuskanuot, nes kitam berniukui mano su k ir g garsais sunkumų yra, tai kaip tik gavau veiklos su šiais garsais, žinoma pas mane anglų kalba. Tik tos kortelės tiesiog situacijos apie kurias reikia papasakoti kas, kodėl vyksta) buvo metas kada pasako dalį minties ir tada tik 'because...' ir mintis nutrukdavo. Tai vėl mokinom mintis išreikšti.
Šiuo metu mačiau mokina mokykloj naudoti ir kryptį, kas kur randasi. Tai vėlgi kaip dienotvarkej šablonas, sudeda sakinį. Pvz raudona masina yra už/priešais mėlyno sunkvežimio. Pasako jam sakinį ir jis turi parodyti. Kita karta prašo, kad jis pasakytų kur ir kokia masina stovi. Jei nesigauna ir dingsta žodžiai jam primena ko trūksta.
Kas mane labiausiai žavi tai mokykloj darė emocijų ir veiksmų knygą. Pvz miega, šypsosi, verkia, rašo ir t. T. Knygoje yra keli paveiksliukai, o poto bando atkartoti ir mokytoją, jis. Nufotografuoja ir suklijuoja pagal to puslapio tema. Sakė lb patinka jam ja vartyti pasakoti kas ką darė. Sakiau baigsis mokslų metai prašysiu, kad atiduotų namo.
Lb mums su mokykla pasisekė, lb daug užsiima, kasdien dirba ir man db daugiau tik kaip stebėtojai reikia būti.