Kaip pavalgyti jei nuo visko pykina? (76)

Rytinio pykinimo nėštumo metu išvengti visiškai nepavyks, tačiau laikantis tam tikrų taisyklių galima juos prislopinti ir neleisti sujaukti įprasto gyvenimo ritmo. Štai kokių priemonių būtų galima imtis siekiant palengvinti šį negalavimą:
- Užkąskite džiūvėsėlių ar sausainių. Jų galite užkąsti kaskart, kai pasijaučiate prasčiau, tačiau jų rekomenduojama suvalgyti ir ryte, prieš lipant iš lovos (užkandus geriausia būtų bent keletą minučių ramiai pagulėti).
- Valgykite dažnai, po nedaug ir iš lėto. Užkandžiaukite tarp pagrindinių valgymų, kad skrandis niekuomet nebūtų visiškai tuščias - tuščias skrandis skatina pykinimą.
- Valgykite baltymingą maistą. Pykinimą geriausiai slopina maistas, kuriame gausu baltymų: liesa mėsa, paukštiena, neriebūs pieno produktai. Dauguma nėščiųjų gerai toleruoja yra ir angliavandenių gausų maistą (makaronus, kitus miltinius gaminius).
- Gerkite daug skysčių. Tinka visi skysčiai vanduo, sultys, arbata, sultinys. Geriausia taktika - nuolatos po truputį siurbčioti - taip mažesnė tikimybė suerzinti skrandį.
- Dėvėkite laisvus drabužius. Liemenį spaudžiantys drabužiai taip pat prisideda prie pykinimo.
- Valykitės dantis po kiekvieno valgymo. Gaivus mėtų kvapas slopina pykinimą.
- Vitaminus vartokite kartu su maistu. Kartu su maistu praryta vitamino tabletė mažiau dirgina skrandį. Geležimi praturtinti vitaminai taip pat gali būti pykinimo priežastis. Jei tai jūsų atvejis, pasitarkite su gydytoju, ar galima būtų juos pakeisti paprasta folio rūgštimi.
- Išbandykite akupresūrą. Pastimuliuokite Niguan tašką: jis yra ant rankos dilbio, trimis pirštais žemiau riešo. Tašką reiktų stipriai spausti ir atleisti. Galima naudoti ir akupresūros apyrankes.
- Kiti būdai: kai kurioms nėštukėms padeda natūralus imbieras (galima tiesiog įsidėti į burną jo gabaliuką arba pasidaryti gėrimo), mėtiniai saldainiai ar kramtoma guma, aromaterapija (geriausiai veikia citrusų ir mėtų aromatai), pasivaikščiojimas, grynas oras.
Ko vertėtų nedaryti, jei jus vargina pykinimo priepuoliai:
- Nevartokite vaistų. Dauguma vaistų ir maisto papildų dirgina skrandį ir skatina pykinimą, tad vartokite tik tuos, kurie yra paskirti gydytojo ir yra būtini.
- Negaminkite maisto. Net jei labai mėgstate gaminti, pykinimo periodu maisto ruošimą patikėkite kam nors kitam: verdamo maisto aromatai erzina uoslę ir skatina pykinimą.
- Nevalgykite riebaus, rūgštaus, aštraus maisto. Toks maistas dirgina skonio receptorius, apkrauna virškinimo sistemą, todėl pykinimo tikimybė užvalgius tokio maisto yra didesnė.
- Po maisto neprigulkite. Tai lėtina virškinimo procesus.
- Nešokite iš lovos staiga. Kelkitės keliais etapais: pabudusi pagulėkite (suvalgykite džiūvėsėlį), dar pagulėkite, atsisėskite ir trumpai pasėdėkite, tuomet atsistokite, luktelėkite kelias akimirkas ir tik tuomet tęskite ryto rutiną.
Kaip pavalgyti jei absoliučiai viskas lipa atgal?
- Jei skrandis nepriima jokio kieto maisto, pabandykite gerti šviežių vaisių ar daržovių sultis (kokteilius).
- Jei organizmas nepriima ir skysčių, sučiulpkite šaldytų sulčių kubelius.
- Pamėginkite gerti per šiaudelį - kai kurioms nėščiosioms toks būdas pasiteisina.
- Pereikite prie prėsko maisto - kuo mažiau prieskonių ir aromatų, tuo didesnė tikimybė, kad nesupykins nuo valgomo maisto.
- Gerkite sportinius gėrimus arba specialius tirpalus, skirtus atstatyti elektrolitų ir kitų medžiagų balansą
- Valgykite bet ką, ką priima skrandis, kad ir koks keistas tai būtų sprendimas (tarkime, pica pusryčiams).
- Karštus patiekalus atvėsinkite iki kambario temperatūros. Vėsesnio maisto kvapas ne toks stiprus, o intensyvūs kvapai dažnai būna pykinimo priežastis.
Sveikos mamytės. Nėštumas dar tik 7 savaitės valgyti nebežinau ką nuo visko labai pykina, net jogurto paprasto kelis šaukštelius suvalgius pykina ir atrodo viska išvemsiu. Ką daryt tokiu atvėju?