Mėsos gaminiai nėštumo metu

Mėsos gaminius ir pusgaminius (dešreles, vyniotinius, nekonservuotus paštetus ir pan.), taip pat nepasterizuotus pieno gaminius rekomenduojama valgyti tik gerai termiškai apdorotus.
Kodėl kai kurie mėsos gaminiai nėščiosioms gali būti pavojingi?
Termiškai neapdorotuose maisto produktuose, gaminiuose gali būti Listeria monocytogenes bakterijų, sukeliančių listeriozę. Nesilaukiančioms moterims ji nėra tokia pavojinga kaip nėščiosioms.
Nėštumo metu listeriozė yra viena iš kelių infekcijų (tarp jų – ir toksoplazmozė, raudonukė, citomegalovirusas), kurios gali prasiskverbti pro placentą ir pakenkti vaisiui.
Galimos listeriozės komplikacijos:
- apsigimimai;
- priešlaikinis gimdymas;
- persileidimas.
Rekomendacijos, kaip išvengti listeriozės:
- Nevartoti vytintų, šaltai rūkytų mėsos gaminių.
- Vartoti tik termiškai apdorotą gyvūninės kilmės maistą: 62°C bakterijos žūsta per maždaug 35 min.
- Žalią mėsą laikyti atskirai nuo jau paruoštų produktų.
- Po sąlyčio su žalia mėsa kruopščiai nuplauti ir nuvalyti įrankius, paviršius ir kt.
Dauguma maisto produktų nėra užkrėsti, bet jie ne visuomet laikomi pagal taisykles. Niekas negali garantuoti, kad net ir švieži produktai yra visiškai saugūs, tad geriau jų nevartoti.