Sveikutės
Ryt mano repečkio gimtadienis, tai ta proga daug apmąstymų mano galvelėj. Patį gimtadienį atšventėm šeštadienį, nes visus kitus savaitgalius vyras dirba, tai teko iš anksto. Šventė praėjo linksmai, atvažiavo močiutės, prosenelė, krikšto tėvai su savo mažium, kavinėj papietavom (tas malonus jausmas, kai nereikia suktis virtuvėj, ach
), pratęsimą su tortu ir pyragais pasidarėm namie. Tai va tiek tos šventės.
Taigi, mano pamąstymai apibendrinant pirmuosius vaiko metus:
- Reikia mažiau jaudintis ir leisti vaikui augti savo tempu. Kažkas greičiau, kažkas lėčiau, tai visiškai nesvarbu.
- Bet kokie išankstiniai nusistatymai anksčiau ar vėliau nukeliauja velniop, nes vaikas nebūtinai paklūsta principams. Jei galvojau, kad tikrai niekada nemigdysiu bendroj lovoj ar neduosiu čiulptuko, tai vardan šventos ramybės teko nusileisti.
- Tingėti yra sveika. Nėra jėgų, nėra noro, na ir nereikia verstis per galvą. Vaikui nieko nenutiks, jei vieną ar kitą dieną jam tyrelės duosi pirktinės, o ne ruoštos namie. Kas liečia maistą, turbūt įsirašau į didžiausių tinginių gretas, nes man tikrai buvo sunku prisiversti gaminti tas tyreles, ypač po didelių fiasko, nes vaikas jų nevalgydavo. Dabar jis kemša mėsą su bulvių koše. Na ir ačiū dievui.
Pirkiniai, kurie pasiteisino:
- Normalus sportinis vežimas. Nusipirkom Joie firmos, tiesiog neatsidžiaugiu, vaikas noriai jame sėdi ir gretai užmiega.
- Babybjorn gultukas. Nors pradžioj buvau skeptiškai nusiteikusi, bet visgi pasiteisino. Iš kitos pusės, manęs neapleidžia jausmas, jog gal per daug laiko leidau vaikui jame gulėti ir dėl to vaikas vėliau sėdosi ir pan.
- Karuselė su šviesos projektoriumi, baltu triukšmu ir kitais garsais. Žaisliukus dabar nuėmiau, bet projektorių su muzikėle naudoju toliau migdant.
- Automobilinė kėdutė 0-18 kg su gulima padėtim. Gailėjaus, jog nenupirkom anksčiau ir vaiką kankinom toj nepatogioj kėdutėj iš vežimo 3in1 rinkinio. Super, vaikas patogiai sėdi ir galime ramiai bei linksmai keliauti.
- Kelioninė lovelė/maniežas. Naudojam ne tik kelionėse, bet ir namie. Kai vyras po naktinės pamainos grįžęs miega miegamajame, vaiką manieže pamigdau salione.
Pirkiniai, kurie nepasiteisino arba tiesiog nekartotume:
- Vystymo lenta. Naudojom tik iki kol pradėjo vartytis, paskui visada perrengdavau pasiguldžius ant lovos. Dabar išvis būna kad sauskelnes keičiu jam ropinėjant kilimu. Antrą auginant išsiversčiau be jos.
- Lavinamasis kilimėlis. Vaikui buvo visai neįdomus ir naudojom labai mažai.
- Termometras vandeniui. Šitą nepirkom, gavom dovanų, bet šiaip naudojom tik pirmą savaitę, nes vėliau užtekdavo įkišti ranką vandens temperatūrai pamatuoti.
- Visokie guminiai, silikoniniai ir kitokie kramtukai. Vaikas kramtė bet ką, tik ne juos.
- Universalus vežimas 3in1. Geras buvo tik lopšys, nes labai erdvus. Sportinė dalis vaikui nelabai patiko, automobilinė kėdutė patogumo prasme šiaip sau. Kitu atveju visas šias dalis pirkčiau atskirai.
Mano pačios klaidos, dėl ko gailiuosi arba ką daryčiau kitaip:
- Pirmąsias dienas ligoninėj per retai glaudžiau kūdikį prie krūties, dėl ko nesigamino priešpienis, tad per tris dienas, iki kol atsirado pieno, jis numetė daug svorio. Dabar kai prisimenu, tai vargšas badavo ir man dėl to skauda širdį.
- Per mažai ėmiau ir nešiojau vaiką ant rankų. Pirmą pusmetį buvau įsitikinusi, jog vaikui būti ant rankų nepatinka, o iš tiesų dabar suprantu, jog tiesiog nemokėjau jo nuraminti.
- Per mažai dėmesio skyriau vaiko lavinimui, nes vienu tarpu visai buvau atitrūkus dėl emocinės būklės, ir man visiškai niekas neberūpėjo. Apskritai jaučiu, jog pernelyg mažai skyriau savo jėgų vaiko gerbuviui.
- Apsileidau pati, išore ir vidumi, priaugau svorio dėl nesveiko maitinimosi ir didelio saldumynų kiekio. Tad ir vaikui savu laiku nesuteikiau pilnavertiško maisto.
- Apie save ir savo vaiką pasakodavau iš blogosios pusės, kad kiti apie save pasijustų geriau.
- Neįvertinau to, jog iš tiesų viskas pas mus yra labai gerai ir kokie mes laimingi esam.
Ir dar, diskutavote apie pagalves, tai mes irgi jos nenaudojam, nes vaikas užmiega vienam lovelės gale, o atsibunda visai kitame. Tai tą pagalvę turbūt rasčiau po užpakaliu.
Šiam vakarui tiek.