Čia tokių visokių "įdomių" minčių galima perskaityti... Didžiausia klaida, kurią, manau, daro mamos, tai nutarti, kad jei kita sunkiai ėjo į nujunkymą, tai ir man taip bus, vaikas tikrai pats "neatsikabins", todėl nesikankinsiu ir nutrauksiu tuoj pat drastišku būdu. Man iki šiol guli ant dūšios tai, kad aš papasakojau kaimynei tikrai sudėtingą iš arti žinomą istoriją ir ši, tos istorijos baisiai išgąsdinta, ėmė ir drastiškai nutraukė 1.7 dukros žindymą. Uch, nedaug kalčių nešiojuosi, bet šitą tai tikrai...
Man pačiai nujunkymas susiklostė palaipsniui ir nebuvo planuotas tam konkrečiam laikui, maniau, kad teks žindyti ilgiau. Baigėm visai neseniai, dukrai dabar 2.1. Pakaitalų neturėjom ir baigus neatsirado. Istorija maždaug tokia:
Kai dukrai buvo 1.3, pavargusi nuo naktinių žindymų (labai jautriai miegu, prabudusi sunkiai užmiegu, visada buvo labai nepatogu žindyti gulint ir nesu patyrusi, ką reiškia "vaikas žinda, o aš toliau miegu") išėjau miegot į kitą kambarį iki griežto manęs pareikalavimo. Kadangi vyras nuo pat pradžių turėjo savo būdų užmigdyti, manęs griežtai pareikalaujama būdavo apie 4-5 val. ryto - didelė pažanga nuo to, kad miegant kartu reikėdavo dar bent tris kartus iki tol.
Maždaug 1.5 man prasidėjo žindymo aversija arba kažkas arti to: būdavo siaubingai nemalonu, kai žinda, atgrasu, nenorėdavau žindyti, baisiai erzino, kad užmiega tik taip, ir t.t. Tada tikrai norėjau drastiškai nutraukti. Bet kažkaip susiėmiau, širdy labai aiškiai jaučiau, kad ne laikas, tad tiesiog pasikoregavau dieninę situaciją - padariau, kad liktų žindymai prieš ir po miego (šiltasis metų laikas, mes nuolat lauke, pilna veiklų, dukra ir šiaip orientuota į išorinius dalykus ir pramogas, tad buvo paprasta). Tai man stipriai palengvino būseną. Kažkuriuo metu po miego irgi nustojo žįsti.
1.10 pilnai nutraukiau naktinius, nes vėl pradėjo prašinėt anksčiau nei paryčiais, o grįžti atgal nenorėjau. Ilgai pasakojau istorijas apie naktį miegoti norinčią save, miegantį pienuką ir pan. Šiek tiek protestavo, bet ne baisiai daug, iš esmės susitarėm.
Apie tą laiką pradėjo nebeužmigti žįsdama nakčiai. Pažįsdavo ir paskui dar tekdavo sekt pasakas, glostyt nugarytę, sūpuot ant savęs. Tai nors planavau to imtis vėliau, po poros savaičių dieną kažkaip spontaniškai paklausiau: "Tai gal ir prieš miegą pienuko nebereikės?" - "Ne", - sako. Ir tikrai - tąvakar ir visus kitus vakarus po to migo be pieno.
Liko prieš pietų miegą, jokių kitų migdymo variantų tuo metu neturėjau ir apie rimtą pabaigą dar nieko negalvojau, bet apie antrą gimtadienį ir pietų užmigti tokiu būdu pasidarė sunku, apskritai pietų miegas tapo iššūkiu. Tada išvažiavom šventėms, kelissyk pietų miegojo mašinoj, kelissyk - su tėčiu (pati pasiprašė), kai grįžome, užmigo be mp, tiesiog glostant ir niūniuojant. Galvojau, kad baigėm.
Bet ne. Po kelių dienų skaudžiai ir primygtinai pasiprašė. Kadangi aš nemanau, kad jeigu baigi, tai viskas, reikia nesigręžioti atgal, nukirsti ir amen, užkarda, tai ir daviau
kelias dienas vėl nereikėjo, tada vėl paprašė. Gal dar keli tokie kartai buvo ir viskas. Niekas nesugriuvo, nieko nenutiko, niekur nesugrįžo.
Dabar galiu pasakyti, kad džiaugiuosi savo žindymo ir nujunkymo istorija. Labai džiaugiuosi, kad išbuvau sau sunkiausius momentus ir išlaviravau taip, kad suderinčiau abiejų poreikius. Labai džiaugiuosi, kad baigiau žindyti niekuo to žindymo nepakeisdama. Tikiu, kad asociacija su pieneliu liko gera (to siekdama nenorėjau jokių "pienas serga", krūtų tepimo kažkuo neskaniu ir pan. - tai asmeninis pasirinkimas, nieko nekritikuoju). Manau, kad žindymo metu priimti sprendimai, suvokimai, išbuvimai situacijoje, kai nežinai, kaip bus toliau, o visi aplink yra linkę gąsdinti, man labai daug duos ateityje.
Ir labai palaikau visas ilgesnį laiką žindančias drauges ir pažįstamas. Kai manęs klausia patarimo, visada sakau: jeigu dar gali žindyti, jeigu tai tau nėra kaip nors labai sudėtinga emociškai ar fiziškai, būtinai žindyk toliau. Mes niekam nesame skolingos nujunkymo. Nei toms, kurios galvoja, kad žindyti vaikščiojantį vaiką yra šlykštu (ar vaiką, kuris..... - įsirašykit pačios, n variantų), nei kritikuojančioms bobutėms, nei visuomenei apskritai.