2016.11.08 23:12 (prieš 9 m.)
Jusia parašė:
Laba diena. Na pasakykit man kas cia per durnas etapas ir kaip ji valdyt
Azuolas kanors padaro negero, as ji sudrausminu o jis atsisuka nusisypso ir klausia…
Vaikas vaikiškai pasielgė, o Jūs stebitės
Paprastas etapas - 2-3 metų mažiai tikrina ribas.
Bet va Jūsų bandymas pamokyti tai man nepatinka. Jūs norite, kad vaikas Jūsų klausytų. O ar jis jaučiasi išgirstas? Kol to nebus, jis ir neklausys.
Yra toks "triukas" - empatiškas ribų nubrėžimas (čia iš principo panašu, ką anksčiau Vidurvasaris rašė, tik aš akcentuočiau, kad ne atpasakoti viską geriau, bet bandyti vystyti dialogą). Kai vaikas kažką padaro:
1. Susijungimas. Pasisodinti vaiką ant kelių ir žiūrint į akis paaiškinti, kad suprantate, kas vyksta: "Ąžuolai, Tau patinka išdykauti? Aišku, kad patinka! Ir man patinka
Ir sesytei patinka, kaip manai? O ką Tu čia norėjai padaryti? Pažiūrėti, kas bus, jeigu numesi kamuolį į lentyną? Numetei, vazą sudaužei, ajajaj...
2. Pamokymas. Sulaukus vaiko dėmesio, pamačius, kad vaikas klauso, pereiti prie pamokomosios dalies, ribų nustatymo: "Graži vaza buvo, gaila, kad sudužo. Išdykauti reikia atsargiai, apgalvotai. Kamuolio mesti į lentyną negalima. Ir į langą negalima. O ką galim daryti su kamuoliu? Galim paridenti ant grindų. Arba lauke paspardyti. Mėtyti kažką nori? Tai Tu man taip ir pasakyk! Aš noriu mesti, bet nežinau ką. Prisipūsim balionų. Juos galima mėtyti. Arba galim lėktuvėlį nusilankstyti. Pabandom?"
[Skaitau knygą, tai užtat "eksperte" patapau
]