2025.09.27 02:36 (prieš 8 mėn.)
LaMona parašė:
Pats blogiausias patarimas, koks gali būti. Jei prisca rodo riziką, tai reikia invazinius tyrimus (gb arba vvt) darytis, o ne niptą. Vėlevėlę ne aš uždėjau ant Jūsų…
Taip, NIPT nėra pakaitalas VVT. O, bet, tačiau. Vis dar nemažai šeimų pirmiau atsisako VVT, vietoje jo greitai atlikdami NIPT, o jau kai NIPT rezultatas labai blogas, tik tada sutinka atlikti VVT. Teko matyti abejotinus NIPT, kur atrodė nu jau dabar gal visgi darysis VVT, jau lyg ir turėjo įsitikinti, kad tikrai reikia VVT. Ne, atsisakė... Kodėl? Čia objektyviai nepagrindžiamas dalykas, beveik kaip atsisakymas skiepyti vaikus (pasakymas " o jūs skaitėt apie rizikas" - na aš to nelaikau objektyvia priežastimi atsisakyti). Na toks jų pasirinkimas 🤷🏻♀️ ar šeima remiasi patikimais šaltiniais, kai atsisako VVT? Dažniausiai ne. Sužaidžia baimė. Dar kas nors forume lepteli kažką gąsdinančio. Na ir tėvai tiesiog atsisako. Laikantis nešališkumo - šeima turi būti supažindinta su visais tyrimų variantais, tyrimų trukme, patikimumu, tolimesne eiga gavus blogus atsakymus. O paskui jau tegul sprendžia. Gal nuspręs iš viso netęsti tyrimų jau dabar, po PRISCA ? Va uždavė klausimą tik tam, kad gautų nuraminimą ir tokį lyg palaiminimą ("mums irgi dakė, kad blogai, o gimė sveikas vaikas"). Kai kuriems to užtenka ir nereikia šeimos kalti prie kryžiaus...
O jeigu kam atrodo, kad varau reklamą, tai tegul atrodo toliau. Aš nieko neprarasiu dėl uždėtų vėlevėlių. Laikausi nešališkumo principo. Pasakiau apie ką dar gali padaryt abejojantys tėvai, o toliau tegul priima sprendimus pagal savo įsitikinimus.