Lūšiukė parašė:
Baikit ieškoti diagnoziu. Mažutė dar ir viskas dar normalu. Manoji iki 1.5 nei mojuoti nenorėjo, nei bendrauti. Gražiai tyledavo ir stebėdavo aplinka. O db jau prad…
Kaip iš piršto pasakyta
Lūšiukė parašė:
Baikit ieškoti diagnoziu. Mažutė dar ir viskas dar normalu. Manoji iki 1.5 nei mojuoti nenorėjo, nei bendrauti. Gražiai tyledavo ir stebėdavo aplinka. O db jau prad…
Kaip iš piršto pasakyta
Labas. Na mamytės nuduokit ir man velnių arba pasidalinkite patarimais...
Jau kurį laiką stebiu šią temą. Niekaip nerandu sau ramybės dėl savo 5,5 mėnesių kūdikio. Taip, žinau, dauguma sakysit, kad per anksti spręsti. Tai girdėjau iš dviejų neurologių... Bet man, nuo to nepalengvėjo... O čia rašau, nežinau, gal dėl to, kad žinočiau, kaip greičiau suteikti vaikui pagalbą, kad kuo lengviau jam būtų šiame gyvenime. Ir kaip suteikti sau stiprybės ir priimti galima diagnozę, nes dabar tik "naikinu" save, galvodama, kad mano vaikas bus kitoks, kad gyvenime bus sunku ir jam ir man...Gal kiek savanaudiškai galvoju...
Pradėsiu nuo to, kad nėštumas buvo labai sunkus, tiek fiziškai, tiek emociškai (turėjau labai stiprių išgyvenimų, kurie ir dabar likę ir tik aštrina nerimą). Gimė skatinamųjų pagalba, buvo išvežtas pusei dienos stebėjimui, dėl žemos deguonies saturacijos. Padarytas galvytės echo rodė vazopatija, supratau, kad tai gan dažnas atvejis ir lieka visam gyvenimui, neurologė sakė, kad raidai įtakos neturi turėti.
Jau nuo pat pirmų dienų jis man buvo "kitoks" kūdikis (auginau ir prižiūrėjau du kitus vaikus...). Retai tuštinosi, žįsdavo po 3-5 min. Kai buvo pusantro mėnesio ėjom profilaktiškai pas neurologę, ji manęs užklausė ar yra akių kontaktas. Va tada ir sunerimau... Nes jo nebuvo, nesekė judančių žmonių, negugavo, žiūrėdavo į šešėlius, nekreipdavo dėmesio į mano šnekinimus, įdomiau buvo kiti dalykai nei mama, tėtis ar sesė. Dviejų mėnesių vėl nuvežiau pas kitą neurologę, ji kažkiek nuramino, liepė laukti, nes pasak jos kūdikiai vystosi skirtingai. Du mėnesius lyg gyvenau ramiau, atsirado šioks toks akių kontaktas, ėmė šiek tiek šypsotis, kartais ištardavo ghhh. Bet atsirado, kiti nerimą keliantys dalykai...Dabar šeštas mėnuo ir išvardysiu pastebėjimus.
Akių kontaktas yra, gal trumpas, bet kartais ir užsilaiko, kai ką nors dainuoju ir pan. Bet pakėlus priešais save, į mane nežiūri, žiūri bet kur, tik ne į mane.
Pakalbinus nusišypso, bet nebuvo ir nėra tokia, kaip kituose matytuose kūdikiuose. Nėra tokios, kaip kad žiūrėtų pilnomis džiaugsmo akimis ir šypsotusi, kartais atrodo, kad šypsosi, nes reikia.
Balsu juoktis pradėjo virš 4 mėnesių, ir iki šiol galiu suskaičiuoti ant rankų pirštų, kiek tai kartų buvo, sunku prajuokinti.
Priauginėja mažai svorio, todėl pediatrė patarė nuo 4 mėn pradėti primaitinimą. Jau 5 savaitė žaidžiu su daržovienėmis ir kruopų košėmis, tai žiaugčioja ir spjauna lauk. Mišinuką irgi šiaip ne taip prisipratinau, tai 60-80 ml per dieną išgeria. Ir šiaip jis atrodo nevalgus, nes ir prie krūtinės ilgai nevalgo, būna, kad ir 4 val išbūna nevalgęs ir netrykšta noru valgyti.
Dažnai nuo pat gimimo po nedaug atpilinėja.
Nejautrus ryškiai lempų šviesai, o garsui atvirkščiai- dažnai krupteli.
Naktimis keliasi n kartų.
Neišbūna ilgai kažkuo susidomėjęs, zyzia, pyksta. Nesukoncentruoja ilgai dėmesio. Geriausia ant rankų.
Gugavimas tik eee, ėėė, neatsiranda dar gu ba be ir pan. Nėra buvę dialogo ( kaip su kitais mažyliais) ir eee ėėė būna šiaip kažkur žiūrint, liečiant žaislą, o ne į akis.
Nuo gimimo retai tuštinasi, buvo kas dvi savaites, dabar į savaitę 1-2 kartus.
Kartais šaukiant atrodo, kad negirdi...Neveikia nei intonacijos pakeitimas, nei sesės, nei tėčio balsas, žiūri sau kur nors.
Nuolat juda, kruta paguldytas. Nenurimsta, nei kalbinant, nei žindant. Nesutelkia ilgiau dėmesio į žaislus.
O labiausiai neramina, kad neseniai prie jo nesiliaujančių judesių atsirado rankyčių sukimas (tarsi saulė virė virė)...
Gal per anksti panikuoju, gal tik kitoks kūdikis, nei mano auginta dukrytė ir kitas vaikutis, jie buvo imlūs viskam, domėjosi, ramesni buvo, nebuvo tų nesiliaujančių judesių, geras akių kontaktas, šypsena, juokas, viskas tarsi pagal vadovėlį. Todėl noriu Jūsų nuomonės, ką apie tai manote? Ar jūs savo vaikučiuose kažką neįprasta pastebėjote kūdikystėje? Gal kur reiktų dar kreiptis? Pas neurologę važiuosim birželio pabaigoje, nes patarė atvažiuoti kai bus 7 mėn. Domina visi Jūsų pastebėjimai, patarimai. Iš anksto dėkoju
Teja3 parašė:
Labas. Na mamytės nuduokit ir man velnių arba pasidalinkite patarimais...![]()
Jau kurį laiką stebiu šią temą. Niekaip nerandu sau ramybės dėl savo 5,5 mėnesių k…
Autismas nėra liga, kad laiku pastebėjai, laiku su davei vaistus ir tuoj sveikas. Nėra kažkokio gydymo. Viskas daroma kaip su visais kitais vaikais. Svarbiausia manau jūs susitvarkykite su savimi. Stresuojanti mama kiekvienam vaikui yra kryžius. Atsipalaiduokite ir džiaukitės vaiku. Juk neurologes stebi, nieko jus per 1-2 men nepraziopsosite. Diagnozė jums nebent neįgalumą duotu, o seip tokiems mažiems kažin ar kokiu tinkamų terapiju yra. Tokiems mažiems net diagnozę nustatyti labai sunku. Dėl lyginimo visi vaikai skirtingi, neturi jie viską daryti pagal vadovėlį. Jau aš atrodė nerimauju, tačiau žiūriu dar palyginus visai rami esu
Mamos atsipalaiduokite, autistukai tokie pat vaikai!
Nikika parašė:
Na bet vistiek as vertinciau nu kaip cia paskyt jaip 2.6 vaikas truksta tokio nu tiesiog.. tarkim sakyciau sunau eik pazaisk atsakytu gerai mama ar mamyte. Nu va pa…
Kada vaziuosit y Saulute
mes taip pat vasara planuojam Liepa registruotis tai gal susitiksim
Vaidiaska parašė:
Kada vaziuosit y Saulutemes taip pat vasara planuojam Liepa registruotis tai gal susitiksim
![]()
Na mes liepa registruosimes.. mums butu gerai rugpjuti patekt. O susitikt butu smagu😉 Dekoju visoms uz patarimus uz viska. Seip gal mazokai uzsiimu. Bet taip nusibosta, nes nenoru daryt. Lankom logopede.spec pedagoge.. na jos sako aceit nieko blogo nemato... tarkim snd nedare sako jis va moka isrusiuot pagal spalva, bet tyngi..bet pazadejo saldaini, tai padare. Bet va siuo metu gulim tai kaip visada suka mano plaukus as sakau baikk piktai tai nesuka..kai uzmirsta vel kisa ranka..o pradejo sukt nuo tada kai merliuka atemiau
Teja3 parašė:
Labas. Na mamytės nuduokit ir man velnių arba pasidalinkite patarimais...![]()
Jau kurį laiką stebiu šią temą. Niekaip nerandu sau ramybės dėl savo 5,5 mėnesių k…
Na zinot as sakyciau anksti spresti jums tikrai ir zinokit jau kokia as esu panikuotoja ir bijanti visko, bet supratau nieko nepadarysi juk nesizudysi nepaliksi vaiku tai tenka gyvent kovot..aisku daznai mastai kodel kitiems taip o man taip? Juk tas anas.. bet paskui pradedi kitaip gyvent..aisku vaiku bedos yra lb lb lb skaudus ivykus..mano vaikams su krauju blogai..as metus blioviau ..kaukiau..pasenau..isbaisejau...dbr ka susitaikiau ir nagais griebsiu jeigu kas kur ka tik uz vaikus..aisku skaudu lb lb... o del jusu pasakysiu anksti lb lb lb, bet visur raso ir sako gerai, kad tevai kreipiasi... o kai as gulejau saulutej ir skyre f83 tai blioviau ir blioviau, nes teko pazint vaikuciu 6 metu su tokia pat diagnoze, tai....😑😑😑 turbut nugrybavau berasydama, bet as pati nezinioj ir.....
Lūšiukė parašė:
Patikrinkite ar netrūksta Vit d. Manajam tokio amžiaus ir su kojomis buvo bėdų, tai radau bėda vitaminų trūkumąmatysit išaugs dar visgi dar toks amžius, kad mok…
Butent. Kai man pasake autistas as net tokio zodzio nezinojau tai pirmus 3 4 menesius istisai skaiciau. Viska is eiles.straipsnius knygas mokslines ir grozines.aisku irgi radau kas tinka mano vaikui bet viespatie autistai ne siaip ypatingi.jie protingi ar net protingesni.ir jei tu nerandi rysio, atsako, nesupranti ka sako ar neprakalbini cia tavo problema.as savo vaika suprantu .i kitus man nusispjaut ten oj mano daro ta mano daro ana.
Nikika parašė:
Na zinot as sakyciau anksti spresti jums tikrai ir zinokit jau kokia as esu panikuotoja ir bijanti visko, bet supratau nieko nepadarysi juk nesizudysi nepaliksi vai…
Aš turėjau stiprų išbandymą ir būtent nėštumo metu, kuris liks visam gyvenimui...Tai neatmetu galimybės, kad galėjau pakenkti mažiukui
ir taip, kaip ir Jūs negaliu nusiraminti.Dar gal ne taip kreipčiau dėmesį, bet tas rankų sukiojimas ir jis atrodo dažnėja su kiekviena dieną... O Jūs pastebėjote, kokius nors ženklus kūdikystėje? Jūsų diagnozė ne autizmas, tai galima ją dar išaugti?
Teja3 parašė:
Aš turėjau stiprų išbandymą ir būtent nėštumo metu, kuris liks visam gyvenimui...Tai neatmetu galimybės, kad galėjau pakenkti mažiukuiir taip, kaip ir Jūs negal…
Jūsų sunkus nėštumas neturi įtakos autizmui. Gali turėti įtakos aiškiems sutrikimams, komplikacijoms, bet ne autizmui ar apsigimimams. Mano sūnus autistas, bet turėjau su juo patį gražiaušią nėštumą ir gymdymą. Su trečiu irgi turėjau daug išbandymų, praėjau atrodo pragarą, bet vaikas sveikas kaip ridikas ir visiems neduoda ramybės
aš turbūt esu atsipalaidavusi ar mieganti mama, nes sužinojus, jog vaikas tikrai autistas sau pasakiau ok, ką man daryt kad jam padėčiau adaptuotis, kad kalbėtume suprasti vienas kitą. Ir taip su visais vaikais. Visiems kyla kažkokių sunkumų, o kad mano vaikai auga ar netelpa pagal kokius rėmus, tai an tiesą sakant dzin. Aš irgi netilpau į rėmus. O kadangi jūsų nėštumas jums buvo sunkus, dėl to vaikas tapo ypatingesniu, bet tai dar nereiškia, kad jis kažką turi. O sukioti rankas 6 mėnesį normalu, juk kūdikiai sukioja, mosikuoja rankomis, kojytėmis, linguoja galvytėmis, nes taip atranda savo kūna ir ateina suvokimas, kad jiems panorėjus jie valdo kūną.
Teko skaityti ir girdėti, kad yra nustatę autizmą kūdikystėje, bet labai reti atvejai. Ir jei net kūdikis autistas, realiai jį reikia lavinti kaip ir kitus vaikud. Vsistų nėra nuo to.
10 testuotojų vertinimai
9 testuotojų vertinimai
23 testuotojų vertinimai