2018.05.06 23:45 (prieš 8 m.)
Ele16 parašė:
Greičiausiai mamų liga yra ieškot diagnozių jei kas į normas netelpa. Nes neduok dieve ką pražiopsosi. Turi tikrai mano mergaitė keistenybių ir su kopijavimu sunku.…
Nežinau. Mano atveju aiškiai ryškėjo, kad kažkas ne taip. Be kalbos nebuvimo buvo ir kiti signalai, nors pavyzdžiui, kai nori gerti eina į virtuvę ieškoti vandens buteliuko arba puoduko ir man atneša, kad įpilčiau. Keistenybių turim visi. Mano normalus sūnus šokinėja mano manymu keistai žiūrėdamas sau po kojomis ir linguodamas, bet jis yra normalus vaikas, socialus, šnekus, bet va su savo maža keistenybę. Kai buvau maža irgi puikiai prisimenu jog man dažnai sakydavo jog esu keista. Tiesiog turėjau kitokį charakterį ir man rūpėdavo kitokie dalykai. Pvz šiandien mažiausiui suėjo 11 mėnesių ir atėjo aprašymas ką normaliai vaikas tokiu metu daro pvz kad jau pastovi ir pradės atsistojęs siekti žemę ar ant žemės padėtą daiktą bet mano mažylis jau kelias savaites tai daro, mėnesį kai pastovi, o dabar pavaikšto stumdamas kėdė ar didelę brolio mašinytę. Visiškai netelpa į rėmus. Rėmai turi padėti susigaudyti tėvams ko maždaug reikia tikėtis tuo laiku, laukti ir ką daryti. Jei vėluoja kalba, tai reikia lavinti tai, kalbėtis, rodydi gyvūnų korteles ir leisti garsus, tarti ir sakyti trumpus sakinius, pilna metodų kaip tą daryti. Jei su motorika bėdų, tai vėl gi yra pilna užsiėmimų ta tema. Mano pediatras man davė siuntimą pas neuropsichiatrą vaikams tik po to, kai išbandžiau jį stimuliuoti knygutėmis, dažnai kalbėti ir po to kiekvieną sykį vis žiūrėdavo ar padarė progresą. Po šešių mėnesių nieks nepasikeitė, o ir knygoms jis alergiškas, nesidomi jomis. Bet pasirodo, kad maniškiui patinka liesti konsistencijas, tad nupirkom montessori medinę itališką abėcėlę. Dabar noriu padaryti lietuvišką. Taip pat pasidariau daržovių korteles pavaizduotas vadinamas flashcard. Galima parsisiųsti apie maistą, transportą, kūną ir t.t. anglų kalba, bet tikrai juk galima sakyti lietuviškai. Nepatinka skaityti mano knygutei, tai ieškau vaidingesnių būdų kaip tai pateikti. Be to į dubenį įpilu miltų ar dekoratyvinio smėlio ir piešiam raides, po to pilstom i mažesnius dubenėlius. Ir pv yra daug užsiėmimų, kurie tinka puikiausiai ir autistams vaikams, ir normaliems. Tik visi vaikai skirtingi yra ir reikia atsirinkti užsiėmimus pagal to vaiko būdą ir pomėgius. Pvz mano vyresnėlis meninė ir smalsi siela, jam turbūt patiks ir mokslai, nes ir knygas mielai varto, mano autistas sūnus nemėgsta knygučių, mėgsta apsipaišyti, bet jam labiau patinka konstruoti, plėšyti, mėtyti ir t.t. pagal tai stengiuosi ir derinti visokius darbelius su jais
Linkiu jums visoms sėkmės.
Sorry, kad išsiplėčiau