2020.02.22 20:53 (prieš 6 m.)
galadriel parašė:
Pagal viską tai turėtų daryti nemažai tyrimų prieš skiepą, bet tai brangu, tai šiais laikais neskiepyja tik sergančių. Seniau labiau kreipė dėmesį į viską, o dabar …
Bet būtent kokius tyrimus turėtų daryti? Man kol kas neteko matyti jokio oficialaus sąrašo, kuriame būtų nurodyti, kokių tyrimų kokie rezultatai duoda kontraindikaciją skiepams. Tą argumentą "brangu" dažnai girdim įvairiais klausimais. Suprantu, kad valstybė turi atlikti naudos-kaštų analizę. Man asmeniškai, kas liečia mano vaikų sveikatą, niekas nėra brangu. Bet kai mums siūlo skiepus, mūsų niekas nesupažindina su mokamom paslaugom. O pasiteiravus - ta pati giesmelė, kad viskas saugu, kad reikia pasitikėti gydytojais, kad jie geriau žino, bla bla bla. Tais gydytojais, kurie "viską žino" aš mažiausiai pasitikiu.
Kitas dalykas - ne paslaptis, kad mokslinius tyrimus dažnai vienu ar kitu būdu finansuoja farmacijos kompanijos. Nebūtinai tie tyrimai yra nepatikimi, tikrai galima rasti ir objektyvių. Bet tyrimų keliami klausimai eina viena kryptimi - kaip įtikinti, kad kuo daugiau būtų paskiepyta. Nelabai kas aiškinasi, su kokiais tyrimais galima "tinkamumą" skiepams įvertinti.
Konkrečiai iliustruojančio pavyzdžio neturiu. Bet į tą temą: kiek straipsnių šiai dienai yra analizuojančių, ar galima skiepyti alergiškus vaikus? Daug. Apie tai, kad skiepijant alergišką sunkios reakcijos tikimybė menka, kokiomis sąlygomis optimalu skiepyti, kaip paskiepijus alergišką nepablogėja alerginė situacija ir/ar atopinė būklė ir t.t. Na žodžiu, visi klausimai, į kuriuos atsakius teigiamai, įmanoma pritraukti daugiau skiepijamųjų. O kiek yra tokių straipsnių (didesnio masto, su patikimom išvadom), kurie analizuotų, ar žinoma alergija vakcinos komponentui nesutrikdo imuniteto susidarymo? Neradau tokių iš principo. Tik vieną gan seną pusėtiną su išvada, jog alergija sutrikdo imuninį atsaką.