skirmantukas parašė:
Tai taip,žinau viena jog vaikui oda pablogeja iškart paskiepijus. Tai net dabar atidejo skiepus.
Temp tai čia nieko,nes ligos nuo kurių skiepija yra mirtinos
skirmantukas parašė:
Tai taip,žinau viena jog vaikui oda pablogeja iškart paskiepijus. Tai net dabar atidejo skiepus.
Temp tai čia nieko,nes ligos nuo kurių skiepija yra mirtinos
Šilo_uoga parašė:
Tyrimai kainuoja belekokius pinigus, jų belekiek reikia. Čia taip pat yra rizika. Negali taip paprastai paimt ir grįžt ir "koreguot" rezultatus, nes 1. Gali neleist…
Bet Jūs čia turbūt apie klinikinius tyrimus, kurie daromi prieš paleidžiant produktą į rinką? Aš labiau kalbu apie tyrimus, kurie vykdomi paskui.
Boružėlytė parašė:
Bet Jūs čia turbūt apie klinikinius tyrimus, kurie daromi prieš paleidžiant produktą į rinką? Aš labiau kalbu apie tyrimus, kurie vykdomi paskui.
Šiaip visos tyrimo metodikos yra aprašomos taip, kad galima būtų jį pakartoti. Taip ir išlenda "pritempti" ar "sufalsifikuoti" tyrimai, kai kažkas pabando atkartoti ir negauna tų pačių rezultatų. Todėl mažai rizikuojančių savo vardu ir reputacija mokslininkų, bet skeptikų, kuriančių sąmokslo teorijas ir keikiančių farmacininkus nemažėja. Pasigilinus ar asmeniškai susidūrus, kiek kainuoja ir kokie keliai praeinami iki produkto patekimo į rinką, biškį kitaip mastai🙂 o ir statistiniai tyrimai "po" atliekami didelio masto, dažnai ne vieno, o atskirų nepriklausomų tyrėjų su skirtingomis populiacijomis.
aureja12 parašė:
Tam tikrais skiepais negalima skiepyti, kai yra nustatytas T limfocitų deficitas, t.y. atvirkštinis variantas.
Gal galėtumėt konkretizuoti, kuriais skiepais būtent negalima dėl t-limfocitų deficito? Gyvais, MMR?
Iš Wikipedijos apie T cell deficiency: Presentations differ among causes, but T cell insufficiency generally manifests as unusually severe common viral infections (respiratory syncytial virus, rotavirus), diarrhea, and eczematous or erythrodermatous rashes.[2] Failure to thrive and cachexia are later signs of a T-cell deficiency.[2]
Mano sūnus turėjo AD/egzemą. Bet tada (prieš 4-6 metus) kiek skaičiau, tai kaip tik AD/egzema buvo siejama su T2 ląstelių pertekliumi (ar tiksliau disbalansu lyginant su T1).
Čia tarkim krūva autoimuninių ligų išvardinta, kurios susiję su T-limfocitų sumažėjimu: https://www.hindawi.com/journals/ad/2012/189096/ Tai prie šitų ligų automatiškai kontraindikacija "tam tikriems skiepams"? Ar čia nesiskaito kaip Priorix kontraindikacija, įvardinta gamintojo "sunkus nepakankamumas"?
Bet kokiu atveju, kelčiau platesnį klausimą - ne ar alerginė reakcija į vakcinos komponentą gali sutrikdyti imuninį atsaką, bet apskritai ar alergiškam/atopiją turinčiam vaikui susidaro patikimas atsakas. Ir ar trunka tiek pat, kiek normaliu atveju.
Dėl domėjimosi, atvirai - šiandien pirmą kartą kilo toks klausimas ir pirminės Google Scholar paieškos buvo ganėtinai nevaisingos. Bet kokiu atveju, žinoma, šimtaprocentinio atsakymo nebus, ir, norėdama sužinoti savo vaiko situaciją, turėsiu daryti tyrimus.
aureja12 parašė:
Šiaip visos tyrimo metodikos yra aprašomos taip, kad galima būtų jį pakartoti. Taip ir išlenda "pritempti" ar "sufalsifikuoti" tyrimai, kai kažkas pabando atkartoti…
Turėtų būti aprašomos taip. Realybė kitokia. Su klinikiniais tyrimais susidūrus tik teoriškai, negaliu/nenoriu komentuoti - suprantu, kad tai yra "svylantis reikalas" farmacijai, kas tikrai neprisideda prie skaidrumo.
Moksliniai tyrimai, kita vertus, - pusė mano kasdieninės duonos. Mokslininkų savigarba, sąžiningumas ir užtvirtinti moraliniai principai yra utopija. Ne todėl, kad "visi niekšai", bet todėl, kad nespausdindamas to, ką spausdina high-ranked žurnalai, liksi be karjeros. [P.S. Gal aš truputį šališka šiuo klausimu, nes pas mus Olandijoj mokslininkų nesąžiningumo atvejai lenda kaip grybai po lietaus jau kuris laikas.]
Pritempti ir falsifikuoti yra viena. Tiesiog neteisingai padaryti - kita. Pasirinkti "tinkamą" statistinį metodą - dar vienas variantas. Pažiūrėjus metaanalizes, rezultatų paprastai būna tiek į vieną, tiek į kitą pusę. Daugybė rekomendacijų grįsta metaanalizėmis. O kad didžioji dalis metaanalizių statistine prasme nekorektiškai atliktos - nelabai kam rūpi.
Boružėlytė parašė:
Gal galėtumėt konkretizuoti, kuriais skiepais būtent negalima dėl t-limfocitų deficito? Gyvais, MMR?
"Pacientų, kurie turi T-limfocitų deficitą, negalima skiepyti tymų, raudonukės, epideminio parotito, BCŽ vakcinomis". Nes jos yra gyvos ir gali sukelti tikrą ligą, nes organizme T-limfocitų deficitas.
Alergines reakcijas daugeliu atveju sukelia IgE antikūnai, kurie yra ant putliųjų ląstelių. T leukocitų antikūnai alergijose dalyvauja rečiau ir jei neklystu labiau lėtinėse reakcijose, reakcijose į vaistus, chemines medžiagas. Tai realiai negali automatiškai sieti, kad sergant AD (kuris dažniausiu atveju susijęs su klasikiniais alergenais) negalima skiepyti, nes dalyvauja skirtingos reakcijos. Ir apskritai, kaip jau rašiau suprantama, kad esant deficitui pavojinga skiepyti, bet kodėl jūs manot, kad alerginė reakcija turėtų/galėtų silpninti ar išvis stabdyti reakciją į ligos sukėlėjo antigeną? Juk alergiško žmogaus atveju nėra taip, kad imuninė sistema neveikia (kaip deficito atveju), o atvirkščiai - ji dar ir kaip veikia, tik ne į viską reaguoja adekvačiai.
Kaip pati rašėt, galit ištirti ar jūsų vaikui susidarę specifiniai antikūniai ir žinosit. Ir čia pasidalinkit, nes suintrigavot
Boružėlytė parašė:
Turėtų būti aprašomos taip. Realybė kitokia. Su klinikiniais tyrimais susidūrus tik teoriškai, negaliu/nenoriu komentuoti - suprantu, kad tai yra "svylantis reikala…
O mano ne pusė, o pilna duona Ir mokslininkų savigarba, sąžiningumas ir užtvirtinti moraliniai principai kaip rašėt, nėra utopija, bent man tikrai. Ir laikantis šių principų dar nesusidūriau su problema, kad būtų neįmanoma išspausdinti straipsnio aukšto impact faktoriaus žurnale
Ir dėl metodikų nesutikčiau, nes arba recenzentai pareikalauja patikslinti, arba net žiūrėk sulauki kokio kitos šalies mokslininko paklausimo "o kaip jūs ten tą ar aną darėt"?
Aišku, sutinku, visko ir visokių būna, nu bet nereik jau visų taip nurašyti
Boružėlytė parašė:
Dar į temą, realiai reiktų ieškoti tada tyrimų su kiekvienu konkrečiu skiepu. Tarkim viename ant greičio rastame radau tirtus AD, AD+herpinė egzema ir kontrolę po vėjaraupių skiepo. Kaip jūs ir rašėt, dėl t2 pertekliaus, lyginant su t1, jie manė, kad gali būti silpnesnis atsakas, tačiau visgi buvo atvirkščiai: po vakcinacijos visose tiriamųjų grupėse specifinių IgG antikūnų rasta maždaug vienodai, o bendras IgE ir specifinių IgE antikūnų AD+egzema grupėje netgi daugiau (kas sąlygotų aštresnę reakciją į didesnę vakcinos dozę ar, kaip aš aname komentare spėjau, į realų ligos sukėlėją). Na bet atsakant į jūsų klausimą, imuninis atsakas tikrai iššaukiamas.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2998561/
Ir čia tik kas liečia vėjaraupius, jie savo pobūdžiu sukelia labai panašius simptomus (t.y. irgi odos reakciją, kaip ir AD). Dėl vakcinacijos nuo kitų ligų reiktų atskirai ieškoti, ir ten gali išvis neturėti nieko bendro su AD
Boružėlytė parašė:
Na taip, aš daugiau akcentuojuos šiuo atveju į tyrimus prieš, nes čia irgi mano duona kasdieninė o tyrimus po tikrai sunkiai įsivaizduoju aš. Pvz net tokį elementarų dalyką kas turėtų būt tiriamoji populiacija
Šilo_uoga parašė:
Kaip jūs įsivaizduojat tyrimus prieš skiepą? Ką turit omeny? Ir dar užkliuvo ką reiškia seniau labiau kreipė dėmesįką seniau darė papildomai ko nedaro dabar?…
Anksčiau net į alergijas atsižvelgdavo, nes ne prie visų skiepydavo. O dabar tai išvis 0 emocijų į viską. Kitus ir su sloga ar kosinčius paskiepyja. Elementariai manęs neskiepyjo dėl alergijos kiaušinio baltymui. 🤷♀️
Boružėlytė parašė:
Bet būtent kokius tyrimus turėtų daryti? Man kol kas neteko matyti jokio oficialaus sąrašo, kuriame būtų nurodyti, kokių tyrimų kokie rezultatai duoda kontraindikac…
Elementariai pradžiai reikėtų bent jau kraujo tyrimus padaryti. Toliau vertinti alergijas. Tada dar būtų gerai kai kurioms sudėtinėms dalims padaryti tyrimus, ypač kas liečia sunkiuosius metalus. Reikia nepamiršti kad skiepas leidžiamas tiesiai į organizmą, kas jau apeina apsauginį barjerą, kai bet kokia medžiaga patenka į virškinimaji traktą, absorbacija į kraują visai kitokia yra.
Šilo_uoga parašė:
Na bet skiepų informacinis lapelis pats iš savęs jau duoda šiek tiek info kada nereiktų skiepyti", pvz:
Tyrimai daromi, bet kiekvieno organizmas yra individualus, tai kaip sureaguos į vieną ar kitą medžiagą tie tyrimai nepadės.
aureja12 parašė:
Tam tikrais skiepais negalima skiepyti, kai yra nustatytas T limfocitų deficitas, t.y. atvirkštinis variantas.
Su kiaušinio baltymų tai man mistika. Skiepas galimas, aišku su stebėjimu, bet tai kodėl tada prieš narkozę reikia informuoti anesteziologą ir leidžiama kiek kitokia narkozė? Be to mano laikais tai buvo indikacija neskiepyti, šiais laikais nebe. 🤷♀️
Boružėlytė parašė:
Ar vakcina sudarė imunitetą niekas tyrimų nedaro, koks skaičius paskiepytų su imunitetu yra irgi niekas nepasakys. Jiems tai tiesiog suleistų vakcinų skaičiukai ir statistika, o realybė kitokia, bet niekam neįdomi.