shiseidi parašė:
Mano maziukui beveik 6 mėn., privačiai daremes kraujuka ėmė ir žiūrėjo alergija kiaušiniams, pienui, kviečiams.. Daremes lopo tyrimą, bet visur apsoliuciai niekam n…
Tai gal ne maistui alergiškas, o, pavyzdžiui, dulkėms?..
Atsargiai su tais mitybos "griežtais sutvarkymais". Jeigu vaikas į kažkokius produktus nereaguoja (ir jei tai nėra kažkas nesveiko kaip rūkytos mėsos, gazuoti gėrimai ir pan.), nėra reikalo jų atsisakyti. Pernelyg didelis įvairių produktų atsisakymas gali išsekinti mamą ir tuo pačiu sunku užtikrinti, kad vaikelis gautų užtektinai visų reikalingų medžiagų. Sveikai odelės būklei reikia ne tik vengti dirgiklių, alergenų, bet ir užtektinai įvairių maisto medžiagų ir mineralų - vitaminų A, E, cinko, seleno, omega rūgščių ir t.t.
Kraujas tokiam amžiuj nebūtinai parodo alergiją ar įsijautrinimą kažkokiam produktui, jei ji yra. Ir lygiai taip pat jei kraujas kažką rodo, bet klinikinio pasireiškimo (simptomų) nėra, tai vėlgi nieko nereiškia.
Grįžtant prie mitybos - įtariant alergiją maistui per mamos pieną, turėtų būt taikoma eliminacinė diena su aiškia pabaiga ir provokaciniu testu (nebent reakcija labai sunki ir/ar staigi). 2-3 savaitėm visiškai eliminuojamas įtariamas produktas (ar keli produktai), stebima, ar yra pagerėjimas. Jei yra pagerėjimas, įvedamas (po vieną) eliminuotas produktas, siekiant įsitikinti, kad tai tikrai buvo kaltininkas. Jei pagerėjimo nesimato, eliminuotas produktas taip pat sugrąžinamas patvirtinimui, ar nėra pablogėjimo (nes galbūt yra kitas kaltininkas ir nesimatė užtektinai pagerėjimo). Jei įvedus atgal pokyčių nesimato, nėra reikalo nevartoti to produkto. Dėl laiko galima išimtis kviečiams, glitimas kartais gali ilgiau valytis iš organizmo (ir vaiko, ir mamos) ir ilgiau užtrukti, kol pasmatys efektas, tad turint įtarimą, verta eliminuoti 2 mėnesiams (nors tikrai gali pasimatyti efektas daug greičiau: mano sūnus turi alergiją kviečiams, tai man sustojus vartoti kviečius per savaitę pasimatydavo, kad gerėja, tik iki pilno išgyjimo reikdavo palaukti).