Aš kaip tik knygą apie naujagimių priežiūrą skaitau ir ten buvo informacija apie rz- ir kraujo grupę. Kadangi mano neigiama, o vyro teigiama tai ieškojau informacijos. Seniau vaikų gelta dėl to didesnė būdavo ir reikdavo papildomos priežiūros. Kai yra rz- tai mamos kūnas gamina antikūnus, todėl tokiasi atvejais tiria ir leidžia imunoglobuliną. Iš esmės, jei suleidžia imunoglobuliną tai galta serga standartiškai.
Jei mamos grupė 0, o vaikučio II arba III tada irgi gamina antikūnus bet čia kitas dalykas, nesusijęs su rz, o su pačia kraujo grupe. Jis yra švelnesnis ir nesiderinamumas yra tik tarp šitų grupių. Nesu tikra ar Lietuvoje kažkaip papildomai tai stebi. Dažniausiai nustato tik tada kai gelta truputį didesnė, bet tuomet, kaip ir kitais atvejais tiesiog papildomai taiko šviesos terapiją. Čia kiti antikūnai ir jie retai kada pereina per placentą ir nėštumo metu intervencijų nereikia.
O šiaip tai viską daro standartiškai - pirmam trimestre nustato rz, paskui apie 28-32 sav. tiria ar organizmas negamina atikūnų, jei jų neranda - suleidžia imunoglobuliną, jei randa - atidžiau stebi nėštumą. Tai aš stengiausi, kad viskas vyktų arčiau 28 savaitės, nes bijojau, kad pradės juos gaminti, nors tai mano pirmasis nėštumas ir nemanau, kad turėjau persileidimų, kurių nepastebėjau.