Kristutis parašė:
Tikiu tikiu. Tik, anot gydytojų, dažniausiai vėlesniam amžiui pasireiškia. Bet, kaip ir alergija bet kam kitam, taip ir alergija dulkių erkutėm yra individualus dal…
Kažkada kažkur skaičiau (ir iš savo patirties pritariu), kad dulkėms įsijautrinti galima daug anksčiau ir stipriau nei maistui. Berods nuo 23 nėštumo savaitės dulkių alergenai jau atrandami vaisiaus vandenyse. Žinoma, maisto alergenai taip pat, bet esmė ta, kad su dulkėm susiduri kone 24 val per parą, o maistą valgai kartais ir vis skirtingą. Analogiškai būna su žiedadulkėm, jei medžių/žolių žydėjimo metu nėštumas jautriausiuose mėnesiuose.
Kiaušinį vaikas valgo be problemų. Ilgą laiką kiaušinio vengėm, bet nežinau, ar dėl to neįsialergino, ar išvis niekada ir nebuvo alergijos kiaušiniui. Iš "populiarių" alergenų mums bėda tik su kviečiais (ir galbūt apskritai glitimu). Visa kita niekis - anakardžių riešutai, kakava, ananasas, dar kažkiek labai mažai alergizuojančių produktų.
---
Dar prie to paties parašysiu apie produkto vengimo trukmę. Mano subjektyvia nuomone, tai kuo ilgesniam laikui eliminuojama, tuo geriau. Tikiu, kad rūpi bandyti, o gal jau susitvarkė, bet esmė ta, kad jeigu ne, tai tas pabandymas gali labai apsunkinti susitvarkymą. Aišku, jei alergija beveik viskam, tai nori nenori tenka bandyti, juk kažką valgyti reikia. Bet jeigu tik kai kam, tai aš linkusi net ir pora metų laukti. Ir dar svarbu pradėti labai pamažu ir nevartoti didelių kiekių. Papasakosiu tokią istoriją.
Kai buvau maža, vasaras leisdavau pas močiutę ir dažnai eidavom žemuogaut. Apsirydavau kaip reikiant. Kai man buvo 6 ar 7 metai, prasidėjo alergija pasireiškianti pilvo skausmais po 10-15 minučių ir tęsdavosi skausmas 2-4 valandas, Tavegilis padėdavo per 20 min. Braškes dar kurį laiką galėjau valgyt, bet po kelerių metų jau net nuo pusės braškės užeidavo skausmai. Kasmet vis po pusę pabandydavau, ir vis skaudėdavo. Galiausiai nevalgiau beveik 10 metų. Pernai pabandžiau - nebeskauda! Kokią savaitę kasdien suvalgydavau po 2-3 braškes ir nieko. O tada suvalgiau daugiau ir... vėl atsirado skausmai. Užvakar valgiau vaisių kokteilį su braškėm, braškes išrankiojau, bet, aišku, kažkiek sulčių liko. Pradėjo skaudėt, nesmarkiai, bet vis tiek. Tai įdomu, dabar užteks 10 metų pertraukos ar jau teks gyvenime braškių nebeparagauti....