Mazutaite parašė:
Man irgi aktualu, ar is anksto kazkaip specialiai tam ruosetes? Gal ka patarsite neapsisprendusioms;) tai manau, kad cia dar ir sutapti turi, kad butu laisva ta von…
Na, mano pasiruošimas buvo toks, kad daug skaičiau užsienio literatūros apie gimdymą, būdus, rezultatus ir tt. Dėl to buvau labai prieš gimdyti lovoje ir ieškojau alternatyvų tiek dėl vaiko, tiek dėl savo gerovės. O kad Lietuvoje tai - sudėtingas reikalas, supratau praktiškai iškart...
Buvau labai nusiteikusi vertikaliam gimdymui, tam ruošiausi darydama mankštas, labai daug vaikščiojau, paskutinius 5 km treniruotėje nuėjau likus lygiai savaitei iki gimdymo.
Gimdymas vonioje atsirado apmąstymuose tada, kai supratau, kad tikras gimdymas vertikaliai Lietuvoj įmanomas turbūt taip pat kaip meteorito nukritimas. Bet kadangi man sąrėmiai prasidėjo kiek netikėtai ir gimdymo veikla vystėsi žaibo greičiu, tai nelabai ten buvo laiko ką strateguoti - tikrai net negalėjau pagalvot, kad viskas bus taip greitai. Nuvažiavom ligoninėn, greitai nuvedė į tą gimdyklą su vonia ir akušerė iškart pasiteiravo, ar bandysim vonioj, nes panašu, kad visos fiziologinės aplinkybės leidžia, gimdymo veikla stipri, vaiko tonai geri ir jo reakcija į sąrėmius taip pat tinkama, nuskausminimas nedarytas, fizinis pasiruošimas yra. Sutikau iškart.
Dėl laisvumo, tai man susidarė toks vaizdas, kad tą gimdyklą duoda arba gimdymui vandenyj, arba tik vonioj pagulėt ateit iš kitos gimdyklos - žodžiu, nelaiko jos užimtos jei yra laisvų kitų paprastam gimdymui lovoje. Gal ir klystu
Patarimas neapsisprendusioms? APSISPRĘSTI
Raginčiau moteris domėtis, ruoštis ir nusiteikti gimdymui kaip tiesiog natūraliam fiziologiniam procesui ir nedaryti iš to didelės dramos. Koks skirtumas kaip gimdyti, jai moteris yra įsitikinusi, kad būtent tas būdas yra geriausias tiek vaikučiui, tiek jai?! Vienai gali visiškai netikti ta vonia, kitai sunku gulėti lovoj, o trečiai gal net kažko ir negalima pagal indikacijas. Bet bent man tai tiko visu 100%! Skausmas gerokai sumažėjo, buvo malonu jausti vandenį, mažyliui netgi į vandenį ateiti yra mažesnis stresas. Skausmas apskritai kaip ranka nuimtas buvo kai tik vonion įlipau. Jutau tik labai didelį tempimą ir tokį karštį tarp kojų, bet ne skausmą. Ai, tik va, kas tikrai svarbu gimdant vonioje - SAVIKONTROLĖ!!! Nes gimdymas vandenyj turi tam tikros specifikos vaikui slenkant gimdymo takais - konkrečiai - persisukimai tam tikru metu, kuriuos reikia profesionaliai suprasti akušerei ir sukontroliuoti jų epizodus. Gimdančiajai tuo metu reikia ypač save sukontroliuoti ir prakvėpuoti sąrėmius be stūmimų, kol akušerė su mažyliu užims tam tikras pozicijas. O vat šita dalis buvo, ko gero, sunkiausia per visą gimdymą, nes noras stumti yra nenormalaus dydžio, o to daryti griežtai negalima ir reikia be galo gerai suprasti akušerės komandas ir net nebandyt ko nors nepaklausyt. Taip pat be galo svarbi kvėpavimo technika. Bet rezultatas - puikus! Nekirpo, neplyšau, tik keli vidiniai sukabinimai makštyje dėl raumeningos makšties įtrūkių ir pakraujavimų. Tą pačią dieną galėjau vaikščioti, atsistoti, o vaikutis po gimdymo gavo 10/10 APGAR balų. Žodžiu, arba mums pasisekė, arba mums tikrai padėjo vonia su nuostabia akušere 😍👌