Prasmė parašė:
Gal žinote, kodėl kai kuriais atvejais odai padeda buvimas saulėje?
Nežinau pagrįsto atsakymo, galiu tik pasvarstyti. Ir nebijokit saulės su vit D perteklium
organizmas iš saulės gaunamą vitaminą susireguliuoja taip, kad esant pertekliui/užtektinam kiekiui, gamyba pristabdoma.
Vitamino D trūkumas gali būti viena iš priežasčių, kodėl pagražėja oda saulėje. Saulė turi antiseptinį poveikį, tai jei odelė kenčia dėl floros disbalanso, pvz., išvešėjęs stafilokokas, irgi, tikėtina, kad vasarą pagerės. Jei odai nepatinka/netinka sąlytis su drabužiais (konkrečia medžiaga, skalbikliu ir pan.), vasarą geriau bus. Gal vasarą dažniau prausiatės? Vasarą daugiau vaisių, daržovių, mažiau šlamštmaisčio, tad gal pranyksta koks vitaminų/mineralų disbalansas ir pasijaučiama geriau? Vitaminai E, A odai svarbu, dar cinkas, selenas. Omega rūgštys (kurių disbalansą galima sukelti su “blogais” riebalais). Gal dar kažkas, nepamenu visko.
Galų gale, AD yra banguojanti liga ir dažnai turbūt savaime sutapti gali, kad vasarą lengviau.
Dar galvokit, kas kita žiemą veikia - daugiau namie, kambary, gal koks pelėsis, dulkės, šaltis. Kai šilta ir žmogus maloniau jaučiasi, tai bendra savijauta (mažiau streso) gali ir odelei pagelbėti. Žiemą daugiau virusų, bakterijų, imuninė sistema stipriau dirba, čia papildomi dirgikliai AD. Mano dukra neturi AD, bet ir tai net menkai slogai artinantis žandukus paberia, pasausėja. Aš net pati ant savęs pastebėjau, kad kai tik kabinasi kokia liga, tai tuoj rankų, veido oda išsausėja, pasidaro labai jautri, nemalonu liesti, pirštų pagalvėlių oda suskeldėja (AD neturiu ir niekada neturėjau, vaikystėj buvau alergiška, dabar tik nuo braškių skauda pilvą) — iškart žinau, kad reik vitamino C pagerti
Kad nėštumo metu atsinaujina/paūmėja, esu skaičius, kad būna. Taip pat ir per menopauzę. Dėl žindymo, nežinau, suabejočiau. Man atrodo, hormonai labiau pasikeičia, kai atsinaujina menstruacijų ciklas (na bet aš čia iš savo varpinės žiūriu, nes tebežindau, o menstruacijų atsinaujinimas man viską apvertė aukštyn kojom). Būna, kad tik nujunkius atsinaujina ciklas, tai tada lengva apkaltinti žindymą dėl buvusių negandų, nors realiai viskas ne taip...
Žindymas gali neigiamai prisidėti prie vaiko AD, jeigu valgote alergizuojantį/erzinantį maistą. Jeigu maistas nesusijęs ir neperkaitinante kaskart žindydama, nelabai suprantu, kuo žindymas gali kenkti? Bendra medikų nuomonė tokia, kad net jeigu kažkoks mamos valgomas maistas alergizuoja, žindyti vis viena yra naudingiau nei nežindyti. Sunkiose situacijose, kai alergizuoja beveik viskas, mamai gali būti naudinga vartoti virškinimo fermentus, taip pat probiotikus. Alergijų atveju didelį vaidmenį atlieka žarnyno sekreciniai imunoglobulinai, kuriu mamos piene apstu. Paskutinį kartą, kai ieškojau šitos info (gal prieš trejus metus), buvo tokie faktai: žindymas mažina alergijų/AD atsiradimo riziką; kai jau yra alergijos/AD, nėra įrodymų, kad žindymas “padeda išaugti”, taip pat nebuvo įrodymų, kad alergeno vengimas padeda išaugti. Na bet Jūs kaip sau norit, mano manymu, jei kas ir gali padėti išaugti, tai būtent alergeno vengimas ir MP/žindymas (MP svarbu, bet ir pats žindymo procesas, kaip nu(si)raminimo šaltinis, irgi vertingas). Man ta literatūros dalis pasirodė ganėtinai tendencinga: tėvai/mamos, aišku, nori kuo mažiau vargo ir gražios odelės vaikams, tai lyg linkstama prie tokio patarimo - nereikia jaudintis dėl dietos ar kažką daryti (nes tipo alergeno vengimas nepadeda), duokit antihistamininių vaistų, patepkit hormonais (ar Elidel...), kad simptomai neįsisiautėtų (nes jei oda nuolat “užsidegusi”, ji neturi kada ir kaip susitvarkyti, o šitie tepalai “tikrai” nekenksmingi), ir išaugs savaime. Pieva. Mano sūnus, panašu, lig šiol taip ir neišaugo alergijos kviečiams, tai taip, žindymas ne visada padeda. Bet lyg išaugo alergiją dulkių erkėms (ar bent jau žyyyymiai mažiau reaguoja). Tai gal ir padėjo
nesužinosiu.