MAŽULIUKAS parašė:
www.lrytas.lt/-13418384451341417966-dir%C5%BEu-aukl%C4%97ti-vaikai-suaug%C4%99-labiau-linksta-%C4%AF-alkoholizm%C4%85-ir-narkomanij%C4%85.htm
Na taip, zinoma, kelis tukstantmecius taikytas grieztas "dirzinis" auklejimas is visu padare tokius
Beje, siame straipsnyje, akivaizdziai kalbama apie vaiku zeminima ir isnaudojima.... O intarpas apie "auklejima dirzu" paminetas lyg tarp kitko... vadinkit mane kaip norit, nejautria ir panasiai, bet smegenu plovimu pasizyminti siuolaikine kultura labai gerai veikia....
Nepamirskim, kad vaikai vaikyste pradejo jausti tik paskutini simtmeti, kai keitesi zmoniu gyvenimo salygos ir laisvejo visuomene. Ir tik nereikia "lia lia", kad "oi, juk del to ir geriau dabar vaikams, kad jie kitaip auginami". Ne viena karta jum buvo sakoma, dirzas dirzui nelygu. Ir taip, kartais tikrai reikia, kaip Biblijoj raso, akis uz aki, dantis uz danti vaikui pritaikyti. Nes jis kai kuriu dalyku nesupranta, kad pavyzdziui is pavydo (zaislui ir pan) musdamas kita vaika, jam skaudziai daro, tikrai mazuma supranta, kad skauda, jei pats to nepatyres. Pvz, is mano sesers vaiku, musa mazesni broli, nes didesnysis nori butent to zaislo. Niekas didesniojo nemoke mustis, pati turetumet tokius dalykus suprasti... Su tuo vyresniu berniuku kalbejo kalbejo ir aiskino ir paaiskino dar ne viena karta, bet kol jam nepliaukstelejo, tol jis ir musesi, jei ne jis turedavo ta zaisla... Oi jus mamos, kartais taip prisisvaiciojat, o po to lyg tycia, jum tas pats: bevitiska situacija... Kiek esu patyrusi, viena supratau, jei nori susitarti su vaiku, nereikia is vaiko kvailio daryti....
Siuolaikines "psichologines" teorijos yra tik teorijos, kai praktikos bus kelis simtmecius tada galesit postringauti i savo perdetus krastutinumus, kiek tik sirdis geidzia.
Ir pabaigai, i nusikaltimus linkes zmogus, zinodamas, kad su juo bus fiziskai susidorota, maziau nusikals. Kita kalba apie sociopatus...Nuolat patyres smurta zmogus, nesvarbu ar fizini ar psichini, bus linkes i agresija. Beda ta, kad jutes psichini, toks gali buti pavojingesnis. Nepilnavertiskumo kompleksas issivysto nebutnai tik del musimo, bet labiausiai del nuolatinio asmenybes zeminimo... Svarbu nezeminti vaika, o meginti ji suprasti toki, koks jis yra.
Visos ir visi tai suprantam, bet savo tiesesne tiesa vis tiek irodinejam, kaip siame geste