2018.08.15 12:07 (prieš 7 m.)
_Mistika_ parašė:
Ačiū už atsakymą. Tiesiog mano aplinkoje jau yra dvi mirtys nuo EE. Vyresnė mirė greičiau, jaunesnė ilgus metus kentėjo įvairius paralyžius ir t.t. kol tolydžio blo…
Aš visuomet manau, kad emocinis santykis su liga yra ne mažiau svarbus nei medicininiai aspektai. Pvz., aš vaiko nuo menB neskiepiju, bet jei kita mama kiekvieną kartą pakilus temperatūrai kraustosi iš proto, tai tikrai geriau skiepytis, nes tokia įtampa namuose visiems kenkia. Taip ir su erkėm: jei kiekvieną kartą mėnesį sėdite ant adatų, tai kam tas stresas, kuris nei jums, nei vaikui sveikatos neprideda.
Bet įvertinkite ir savo riziką - kaip dažnai pasigaunate erkę, kuriose Lietuvos vietose leidžiate laiką.
EE vakcinos siejamos su visokiomis autoimuninėmis reakcijomis, kurių pasekmės gali būti panašios į EE komplikacijų pasekmes. Stebimas dažnis yra nuo 1:1000 iki 1:10000, kas mano nuomone daugoka, nes pasigavus erkę susirgti su komplikacijomis rizika nebus didesnė nei nuo 1:2000 iki 1:20000 (1% užkrėstų erkių, 10-100% užkrėtimo tikimybė - šito nežinau, todėl imu intervalą, 5% ligos komplikuojasi). Taip pažiūrėjus, rizika pažeisti nervų sistemą yra labai panaši, ar skiepijiesi, ar ne.