2019.04.13 20:12 (prieš 7 m.)
Boružėlytė parašė:
Įdomu, dabar kaip suprantu, nemažas sujudimas ir daug kas tiriasi, ar tebėra imunitetas. Gal kada laboratorijos paskelbs statistiką, kiek iš tų išsityrusių išlaikė …
Higienos institutas planuoja apibendrinti duomenis, kiek girdėjau. Kalbėjau su mokslininkais imunologais - jie norėtų detalią analizę padaryti, jei pavyks gauti finansavimą. Kadangi tyrimai yra anonimizuoti (tik titras, amžius ir lytis), etinių apribojimų nėra. Dabar jau daugiau nei 3000 rezultatų yra, apie 1500 eilėje laukia. Manau, iki metų galo viršysime 10 000. Nors, aišku, imtis iš tam tikro socioekonominio sluoksnio, vis tiek rezultatai galėtų būti informatyvūs.
Dėl titrų iš jau besityrusių asmenų: akivaizdžiai yra grupė žmonių (mano viena draugė, pvz.), kurie pagal ligos istoriją nesirgę tymais, bet titrai tokie, kokių po senų skiepijimų būti negali. Tai akivaizdu, kad vaikystėje skiepyti viena vakcina kartais vis tiek sirgdavo. Mano brolis irgi sirgo, bet jis net su komplikacijomis. Bet tai nestebina, nes vienos vakcinos 93% efektyvumas reiškia, kad 1 iš 14 vis tiek gali susirgti.
Aš vis dar turiu pakankamą titrą po antros vienvalentės tymų vakcinos prieš 24 metus.