fenix parašė:
Labai įdomiai diskutavote. Nebūčiau nei turėjus ką įterpti, nes apie skiepus nesu domėjusis tiek išsamiai. Aš tokia prie tinginių, kas liečia šitą temą - jei ir pas…
O kuo toliau mišką, tuo daugiau medžių...
Niritė parašė:
Labai įdomus aspektas dėl kokliušo ir tymų imuniteto ilgalaikiškumo. Toks pats efektas stebimas ir su vakcinomis: tymų vakcina, laikoma, suteikia ilgalaikį imunitet…
Aš amerikietiškuose šaltiniuose esu mačiusi (berods, CDC puslapiuose), kad visos pakartotinės dozės yra tik tam, kad imunitetas susidarytų tiems, kuriems pirmu ar ir antru kartu nesusidarė. Na, ten “populiarus” aiškinimas buvo, kodėl reikia vakcinų 2-4-6. O palaikomoji dozė (booster) jau tam, kad būtų priminta organizmui išlaikyti imunitetą. Lietuviai, kaip suprantu, interpretuoja, kad imunitetas atsiranda palaipsniui, todėl daug dozių. Kaip į šitą įsipaišo MenB schema, nežinau.
Kiek mačiau skaičių dėl MMR ligų, tai sakyčiau tą patį, ką ir Jūs. Tik mes šeimoje nusprendėm kiek kitaip. Kol kas dukros neskiepijam, o 9-12 metų (olandai MMR kartoja 9 metų amžiaus vaikams) išsitirsim antikūnius ir žiūrėsim, ar dar yra prasmė skiepytis ir kaip. Sūnus skiepytas, bet jam pakartojimą irgi darysim tik jeigu tikrai reikia.
Šiaip vakcinacijos schemos ir kalendoriai labai skirtingi skirtingose šalyse. Trūksta aiškumo, kada ir kaip tie antikūniai susidaro. Pvz., naudojant 3-5-12, yra prieš 12 mėn skiepą daryti tyrimai, kas išlikę, tai labiausiai nukritę titrai prieš toksinų poveikį - kokliušo ir difterijos. O kokio poliomielito laikosi aukštai. Nebeatsimenu tiksliai, ar žiūrėjau penkiavalentę, ar šešiavalentę. Hib, berods, irgi išsilaiko. Tai kyla klausimas, kam tam poliomielitui “booster’is”?..
Bendrų kalendorių šaliai sudarymas ir konkrečių vakcinų įvedimas yra ne visai skaidrus procesas. Neseniai skaičiau straipsnį, tai iš principo jei politikai bestuburiai, rezultatas gali būti ne kažką. Pripažįstamas ir išgąsdintų tėvų spaudimas politikams, kas, mano galva, gan neblogai atspindi MenB situaciją Lietuvoje.
Pastaruosius kelerius metus daug panikos dėl antibiotikams atsparių infekcijų ir mirčių nuo jų. Jau atsirado straipsnių, sakančių, kad vakcinacija apsaugo ir nuo antibiotikų perteklinio vartojimo. Pvz., kad pneumokoko skiepas čia labai naudingas. Tai matyt, ir šitą skiepą neužilgo stipriau “stums”.